ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η ισότητα των φύλων θα αργήσει 3 αιώνες ακόμα

@2023 Ebrahim Noroozi, File/AP Images

Για όσους πιστεύουν ότι η ισότητα είναι ήδη εδώ, ότι οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες αλλά και τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή τους, το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ, António Guterres, ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), θα φανεί από υπερβολικό έως απίστευτο. Για εμάς, απλά αποδεικνύει ότι όσο δρόμο κι αν διανύουμε προς την κατεύθυνση της ισότητας, έχουμε να λιώσουμε πολλά ζευγάρια παπούτσια ακόμα.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί σε περίπου 300 χρόνια, κρίνοντας από την εικόνα για τα δικαιώματα των γυναικών που έχουμε σήμερα. Η παγκόσμια πρόοδος στο ζήτημα «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», προειδοποίησε ο António Guterres και τόνισε ότι ο τελικός στόχος της ισότητας δείχνει να απομακρύνεται.

«Η ισότητα των φύλων μοιάζει όλο και πιο μακρινός στόχος. Με βάση τη σημερινή κατάσταση είναι 300 χρόνια μακριά», είπε ο António Guterres σε ομιλία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενόψει της ημέρας της γυναίκας που τιμάται στις 8 Μαρτίου. Η ομιλία του σήμανε την έναρξη συζητήσεων που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και που αφορούν την Επιτροπή της Κατάστασης των Γυναικών του ΟΗΕ.

«Τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε αναφερόμενος σε μία σειρά από κρίσεις που διέρχονται οι γυναίκες ανά τον κόσμο, όπως είναι η θνησιμότητα των εγκύων, η απαγόρευση πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση, η μη πρόσβαση στην εργασία και οι γάμοι παιδιών.

«Η πρόοδος που είχαμε κατακτήσει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο António Guterres. Ο ίδιος αναφέρθηκε ξεχωριστά στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου όπως είπε «Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν διαγραφεί από τη δημόσια ζωή».

Ακόμα κι αν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλες χώρες, ο António Guterres τόνισε ότι «Σε πολλά μέρη, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών έχουν οπισθοχωρήσει και σε άλλες χώρες τα κορίτσια που πάνε στο σχολείο ρισκάρουν να πέσουν θύματα απαγωγής και επιθέσεων».

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο Ιράν και στο γεγονός ότι αποβλήθηκε από τη συγκεκριμένη επιτροπή για τις γυναίκες του ΟΗΕ, προσπαθώντας να καταπνίξει τη γυναικεία επανάσταση που ξέσπασε στα εδάφη του από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και βλαβερών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην επιστήμη και την τεχνολογία», σημείωσε επίσης για την ισότητα των φύλων. Κι αν σου λείπουν τα παραδείγματα, ο António Guterres έδωσε ένα: Οι γυναίκες που έχουν πάρει Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς αποτελούν μόλις το 3% των βραβευθέντων.

Ο António Guterres κάλεσε για «συλλογική δράση» σε παγκόσμιο επίπεδο τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προαχθεί η εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στο αίτημα για ισότητα, αλλά και η επένδυση στην «γεφύρωση και του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα στα φύλα», όπως είπε.

«Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Αλλά το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.