PROFILE

Rachel Levine: Μία trans γυναίκα γράφει ιστορία στα ένστολα Σώματα των ΗΠΑ

@2021 Caroline Brehman/Pool via AP/ AP Images

Η υφυπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Rachel Levine έγινε πρόσφατα ναύαρχος τεσσάρων αστέρων. Και μπορεί αυτή η είδηση για μία γυναίκα που κατέκτησε ένα υψηλό αξίωμα στο αμερικανικό ναυτικό να περνούσε στα ψιλά, ωστόσο, η Rachel Levine είναι η πρώτη ανοιχτά trans γυναίκα που κατάφερε να σκαρφαλώσει τόσο ψηλά στην ιεραρχία οποιουδήποτε από τα 8 ένστολα Σώματα των ΗΠΑ. Αυτό το Σώμα, αξίζει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι στρατιωτικό. Είναι ένα Σώμα που αφορά την δημόσια υγεία.

Εδώ που τα λέμε, η Rachel Levine έχει συνηθίσει να γράφει ιστορία. Τον Ιανουάριο έγινε η πρώτη transgender γυναίκα σε υπουργική θέση στην ιστορία των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας τη θέση της υφυπουργού Υγείας. Η τελετή που έφερε ένα ακόμα ρεκόρ στο βιογραφικό της Rachel Levine, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η Rachel Levine ορκίστηκε ως ναύαρχος, κι έγινε έτσι η ανώτερη αξιωματούχος του Σώματος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι μία εμβληματική περίσταση και χαίρομαι που αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο για την επίδραση που μπορώ να έχω σε αυτήν αλλά και για την ιστορική φύση του συμβολισμού της. Μακάρι αυτός ο διορισμός να είναι ο πρώτος από πολλούς, καθώς δημιουργούμε ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον», σημείωσε σε δήλωσή της η Rachel Levine.

«Με τιμά βαθιά και νιώθω ευγνωμοσύνη που μπαίνω στις τάξεις ανδρών και γυναικών απ’ άκρη σε άκρη αυτού του σπουδαίου έθνους που έχουν δεσμευτεί να υπερασπίζονται τις ΗΠΑ ενάντια σε μικρές και μεγάλες απειλές, γνωστές και άγνωστες. Υπόσχομαι να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη με όλες μου τις δυνατότητες», σημείωσε μέσω Twitter μετά την ορκωμοσία της.

Πριν ξεκινήσει τη σταδιοδρομία της ως υφυπουργός Υγείας, η Dr Rachel Levine ήταν ο άνθρωπος που βρέθηκε επικεφαλής της ανταπόκρισης στον COVID – 19 στην πολιτεία της Pennsylvania. Ως υφυπουργός Υγείας έχει προωθήσει επίσης προγράμματα καταπολέμησης της κρίσης των οπιοειδών στις ΗΠΑ και για τον HIV ενώ έχει μιλήσει επισταμένα κατά των διακρίσεων για την ΛΟΑΤΚ + κοινότητα στον τομέα της υγείας.

«Ο ιστορικός διορισμός της Ναυάρχου Levine στο HHS της πρώτης ανοιχτά trans αξιωματούχου τεσσάρων αστέρων είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά στην ισότητα για το έθνος μας. Είναι ένα σημείο υπερηφάνειας για εμάς. Η Ναύαρχος Levine – μία ικανότατη παιδίατρος που θα μας βοηθήσει στην προώθηση της ατζέντας μας για την πρόσβαση στην υγεία, την ισότητα και την ενδυνάμωση της συμπεριφοριστικής υγείας – είναι μία αγαπημένη και σημαντική συνεργάτης στην δουλειά μας για να χτίσουμε μία πιο υγιή Αμερική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Xavier Becerra.

H Rachel Levine γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1957 στο Wakefield της Μασσαχουσέτης. Οι γονείς της ήταν και οι δύο δικηγόροι, ενώ εκείνη ξεκίνησε την εκπαίδευση της από ένα εβραϊκό σχολείο της περιοχής όπου ζούσε και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Λύκειο Belmont της πολιτείας της. Στη συνέχεια σπούδασε στο Harvard και αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Tulane. Στο τελευταίο έτος της ιατρικής σχολής παντρεύτηκε την πρώην σύζυγό της, Martha Peaslee, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Η φυλομετάβασή της πραγματοποιήθηκε το 2011, δύο χρόνια πριν εκδοθεί το διαζύγιό της.

Φυσικά η εμπλοκή της με την πολιτική δεν ήρθε χωρίς τα ανάλογα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Το γεγονός ότι διορίστηκε υφυπουργός Υγείας ήταν απλά η αφορμή. Στα social media εμφανίστηκαν παλιές της ομιλίες στις οποίες μιλούσε για την ορμονοθεραπεία και πώς αυτή θα πρέπει να είναι μέρος της βασικών υπηρεσιών υγείας για τους transgender εφήβους, αλλά και μία ανάρτησή της του 2020 για μία έρευνα που έδειχνε ότι οι transgender ανήλικοι που είχαν πρόσβαση σε ορμονοθεραπεία, αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

«Δεν έχω χώρο στην καρδιά μου για μίσος, και ειλικρινά δεν έχω χρόνο για τη μισαλλοδοξία», είχε απαντήσει η ίδια τον Αύγουστο του 2020, σε όλους τους haters. Η Dr Rachel Levine προτιμά να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να ηγείται σε τομείς της υγείας. Αυτή τη φορά θα ηγηθεί ενός Σώματος 6000 ατόμων που έχουν αφιερωθεί στο να φροντίζουν την υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών της χώρας της.