ROLE MODELS

Jamie Lee Curtis: Μας συστήνει την trans κόρη της και δίνει το πιο ειλικρινές παράδειγμα αποδοχής

@2021 Joel C Ryan/ Invision/ AP Images

Την περασμένη χρονιά η κόρη της Jamie Lee Curtis, η Ruby μάζεψε όλη την οικογένεια στην πίσω αυλή του σπιτιού τους στο Los Angeles. Η μητέρα της και ο πατέρας της, Christopher Guest ήταν εκεί γιατί η Ruby ήθελε κάτι να τους πει. Θα έκανε το coming out της ως trans, αλλά δεν μπόρεσε τελικά να προχωρήσει.

«Ήταν τρομακτικό. Απλά και μόνο το γεγονός ότι θα τους έλεγα κάτι για μένα που δεν το ήξεραν μου προκαλούσε δέος, αλλά δεν ανησυχούσα. Πάντα με αποδέχονταν, σε όλη τη ζωή μου», λέει η Ruby στο People για το οποίο φωτογραφήθηκε μαζί με τη μητέρα της, Jamie Lee Curtis. Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει τότε μπροστά στους γονείς της, το κάνει τώρα υπερήφανη μαζί με τη μητέρα της, μιλώντας σε όλο τον πλανήτη.

Η Ruby έφυγε από την οικογενειακή συνάντηση εκείνη χωρίς να πει τίποτα. Έπειτα έστειλε ένα γραπτό μήνυμα με τη δική της αλήθεια στην Jamie Lee Curtis. «Την πήρα αμέσως. Περιττό να πω ότι κλαίγαμε», θυμάται η ηθοποιός. H Jamie Lee Curtis μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο από την φωτογράφισή τους μέσω Instagram και έγραψε: «Είμαι περήφανη που είμαι μητέρα σου Ruby. Σήμερα περισσότερο από ποτέ». Δεν είναι τίποτα, ένα σκουπιδάκι μπήκε στο μάτι μου, στο μάτι της Jamie και ίσως στο μάτι της Ruby.

Η Ruby είναι 25 ετών και εργάζεται ως video editor για έναν YouTuber που ασχολείται με το gaming. Νιώθει πιο άνετα από ποτέ με τον εαυτό της κι έχοντας τη μητέρα της δίπλα της, μπορεί πια να μιλήσει δημόσια για το δικό της ταξίδι. Τα δάκρυα συγκίνησης δεν έχουν στερέψει στα μάτια της Jamie Lee Curtis και όπως αναφέρει το περιοδικό People, παραμένει ανοιχτή στο να ακούσει και να μάθει τα πάντα στο πλευρό της κόρης της.

«Είναι σαν να μιλάω μία νέα γλώσσα. Μαθαίνω νέα ορολογία και λέξεις. Δεν είμαι κάποια που θα προσποιηθώ ότι ξέρω πολλά γι’ αυτό. Και δεν θα τα καταστρέψω όλα κάνοντας λάθη. Θα ήθελα να αποφύγω τα λάθη», σημειώνει η 62χρονη Jamie Lee Curtis που μαθαίνει πώς να είναι μία μητέρα που υποστηρίζει ουσιαστικά το παιδί της από την αρχή.

«Μειώνεις την ταχύτητα με την οποία μιλάς λίγο. Σκέφτεσαι λίγο καλύτερα τι θα πεις. Πώς το λες. Ακόμα τα κάνεις θάλασσα. Εγώ τα έκανα θάλασσα δύο φορές σήμερα. Είμαστε άνθρωποι. Αλλά αν έστω κι ένας άνθρωπος το διαβάσει αυτό, δει μία φωτογραφία της Ruby και του εαυτού μου και πει “Νιώθω ελεύθερος να πω ότι αυτό είμαι”, τότε αξίζει τον κόπο», σημείωσε μεταξύ άλλων η Jamie Lee Curtis.

Η Ruby εξήγησε ότι ήταν περίπου 16 ετών όταν ξεκίνησε να σκέφτεται την ταυτότητα φύλου της. «Ένας φίλος μου, που είναι trans, με ρώτησε ποιο ήταν το φύλο μου. Του είπα “Λοιπόν, είμαι άνδρας”. Κι έπειτα εμβάθυνα στη σκέψη μου κι ήξερα ότι ήμουν, ίσως όχι η Ruby ακριβώς όπως είμαι σήμερα, αλλά διαφορετική. Είχα μία αρνητική εμπειρία στην ψυχοθεραπεία μου, οπότε δεν έκανα coming out άμεσα, όταν μάλλον έπρεπε να το είχα κάνει. 7 χρόνια αργότερα κι ενώ ήμουν ακόμα ο Tom εκείνη την εποχή, είπα στον άνθρωπο, που τώρα είναι ο αρραβωνιαστικός μου, ότι πιθανόν να είμαι trans. Και μου είπε: “Σε αγαπώ γι’ αυτό που είσαι”», εξήγησε η Ruby.

Η Jamie Lee Curtis είπε ότι εξεπλάγην που η Ruby χρησιμοποίησε το «πεθαμένο όνομά της», στην συνέντευξή τους. «Δεν την έχω ακούσει ποτέ να λέει αυτό το όνομα. Δεν της ταιριάζει καθόλου πια. Αυτό ήταν φυσικά το πιο δύσκολο πράγμα, απλά η ρουτίνα, το ότι έχεις δώσει ένα όνομα στο παιδί σου και το χρησιμοποιείς όλη τη ζωή τους», σημείωσε.

Η ηθοποιός μάλιστα εξομολογήθηκε ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, Christopher Guest, μερικές φορές μπερδεύονται και χρησιμοποιούν λάθος αντωνυμίες με την κόρη τους. «Δεν τους θυμώνω με αυτό», συμπλήρωσε η Ruby. Ο δεσμός της με την Jamie Lee Curtis, είναι τόσο ισχυρός που η 62χρονη ετοιμάζεται να γίνει εκείνη που θα τελέσει τον γάμο της κόρης της το 2022.

«Είναι η εμπειρία της οικογένειάς μας. Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τη Ruby. Είναι η δουλειά μου αυτή, όπως είναι η δουλειά μου να φροντίσω και να αγαπώ και να στηρίζω τη μεγαλύτερη αδελφή της, την Annie, στο δικό της ταξίδι. Είμαι μία μαθήτρια που νιώθει ευγνωμοσύνη. Μαθαίνω τόσα πολλά από τη Ruby. Η συζήτηση είναι συνεχής κι αυτό που θέλω να μάθω είναι: Πώς μπορώ να το κάνω καλύτερα;», αναρωτήθηκε η Jamie Lee Curtis. Ακριβώς όπως το κάνεις ως τώρα, της απαντάμε εμείς, το περιοδικό People, η Ruby κι όλος ο ντουνιάς.

«Έχεις κάνει το περισσότερο που μπορείς κι αυτό είναι το μόνο που θέλω. Ο καθένας μας πρέπει να βοηθάει τους άλλους. Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει μόνο με το σπίτι μας. Θα έπρεπε να είναι θέμα ανθρωπιάς», απάντησε χαρακτηριστικά η κόρη της, Ruby.