WOMEN TODAY

Οι μόλις 11 χώρες του κόσμου που έχουν γυναίκα πρωθυπουργό

H Καγκελάριος Angela Merkel και η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Katrín Jakobsdóttir. AP Photo

Γυναίκες πρωθυπουργοί, είδος σπάνιο. Μια συντριπτική μειονότητα, όσο κι αν η ισότητα των φύλων θεωρείται αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο στον σύγχρονο κόσμο. Στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία απολύτως ισορροπία στις ανώτατες κρατικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή μόλις 11 χώρες σε σύνολο 195 κυβερνώνται από γυναίκες.

«Η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα θα επιτευχθεί όταν οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν τα ίδια λάθη με τους άνδρες και δεν θα δέχονται επίθεση γι’ αυτά» έχει πει η Ισπανίδα φιλόσοφος Amelia Varcacel, θίγοντας έτσι το γεγονός πως μια γυναίκα σε νευραλγικό πόστο εξακολουθεί να κρίνεται εκ προοιμίου με επιφύλαξη λόγω φύλου κι όχι με βάση τις ικανότητές της.

Jacinda Ardern, Νέα Ζηλανδία

Jacinda Pool Photo via AP / Bianca De Marchi

Η μακρινή Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη χώρα που το 1893 αναγνώρισε το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες. Στις αρχές του 2000 κατέγραψε ένα ιστορικό ρεκόρ έμπρακτου φεμινισμού, αφού πρωθυπουργός, αρχηγός της αντιπολίτευσης, το ένα τρίτο των υπουργών και η γενική κυβερνήτρια του κράτους μαζί με την πρόεδρο της μεγαλύτερης ιδιωτικής επιχείρησης της χώρας ήταν γυναίκες. H σημερινή πρωθυπουργός, η 39χρονη Jacinda Ardern είναι μία μάχιμη αλλά ψύχραιμη πολιτικός που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής με την ως τώρα θητεία της.

Angela Merkel, Γερμανία

AngelaMerkel /Pool via AP / Michael Kappeler

H ισχυρότερη γυναίκα πολιτικός της Ευρώπης. Η 66χρονη Καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.

Sheikh Hasina Wajed, Μπαγκλαντές

HASINA Manish Swarup / AP Photo

Η Sheikh Hasina Wajed είναι η μακροβιότερη πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές. Η πολιτική της καριέρα εκτείνεται σε 4 δεκαετίες. Πρόκειται για μία από τις 30 πιο επιδραστικές γυναίκες του πλανήτη σύμφωνα με το Forbes. Σήμερα διανύει την 4η θητεία της στον πρωθυπουργικό θώκο.

Erna Solberg, Νορβηγία

Solberg Markus Schreiber

Η πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Νορβηγίας κυβερνά τη χώρα από το 2013. Στην 59χρονη Solberg έχει δοθεί το προσωνύμιο “Jern-Erna” («Σιδηρά Έρνα») από τα ΜΜΕ, κυρίως εξαιτίας της αυστηρής πολιτικής της απέναντι στους αιτούντες ασύλου.

Saara Kuugongelwa- Amadhila, Ναμίμπια

Η 53 ετών πολιτικός σπούδασε στο πανεπιστήμιο Lincoln των ΗΠΑ και έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της αφρικανικής χώρας και η μοναδική με το αξίωμα αυτό,  σ’ όλη την ήπειρο.

Ana Brnabić, Σερβία

Μια ανεξάρτητη πολιτικός και η πρώτη πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλη. Η Μπρνάμπιτς τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε μητέρα, αφού η σύντροφός της, έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ένα αγοράκι. Κι όλα αυτά σε μία χώρα βαθιά συντηρητική και ομοφοβική, που αρνείται το δικαίωμα των γκέι στην οικογένεια και τον γάμο.

Katrín Jakobsdóttir, Ισλανδία

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας των 340.000 κατοίκων, Katrín Jakobsdóttir, είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα στη χώρα της. Η 44χρονη Ισλανδή είναι μητέρα τριών γιων και στις πάνω- πάνω γραμμές τις ατζέντας της είναι σημειωμένες λέξεις όπως, «περιβάλλον», «ισότητα των φύλων», «υποδοχή προσφύγων» και «ενότητα».

Mia Mottley, Μπαρμπέιντος

Mia Mottley AP Photo / Eric Risberg

Η χώρα που γέννησε τη Rihanna κυβερνάται από γυναίκα πρωθυπουργό. H 56χρονη Mottley είναι δικηγόρος και επικεφαλής των Εργατικών. Το 2018 πέτυχε μια ιστορική σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές με ποσοστό 74,6%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ από ένα κόμμα σε γενικές εκλογές.

Mette Frederiksen, Δανία

Frederiksen AP Photo / Jason DeCrow

Είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας που εκλέχθηκε σε ηλικία 41 ετών. Η δυναμική Σοσιαλδημοκράτισσα Frederiksen είναι ορκισμένος αντίπαλος του sex trafficking και δίνει μεγάλη προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Sophie Wilmes, Βέλγιο

Sophie Wilmès AP Photo / Virginia Mayo

Η 45χρονη Wilmes προέρχεται από το γαλλόφωνο φιλελεύθερο κόμμα και ορκίστηκε πρωθυπουργός χωρίς κυβέρνηση πλειοψηφίας πριν 7 μήνες, αφού το Βέλγιο δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2018.

Sanna Marin, Φινλανδία

Virginia Mayo / AP Photo

Τον Δεκέμβριο του 2019 η 35χρονη Sanna Marin εκλέχθηκε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας. Ταυτόχρονα, η ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας έγινε η νεαρότερη σ’ αυτό το αξίωμα παγκοσμίως. Δίπλα σ’ αυτές τις πρωτιές, πρόσθεσε και το ότι Marin είναι η πρώτη από την εργατική οικογένειά της που τέλειωσε το Λύκειο και το πανεπιστήμιο.