ROLE MODELS

Jacinda Ardern: Η νεαρή πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας παίρνει θαρραλέα μέτρα και βάζει τα γυαλιά σε πολλούς ηγέτες

AP Photos Nick Perry

Νέα Ζηλανδία, η νησιωτική χώρα των 4.8 εκατομμυρίων κατοίκων με πρωθυπουργό την 39χρονη Jacinda Ardern, μία από τις νεότερες κι ελάχιστες γυναίκες επικεφαλής κράτους στον κόσμο. Η νεότερη στη θέση αυτή μέχρι την εκλογή της Sanna Marin στη Φινλανδία.

Στον χάρτη της πανδημίας του κορονοϊού, η Νέα Ζηλανδία μετρά 1.084 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 9 απώλειες ζωής. Όπως εδώ, έτσι κι εκεί η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα απαριθμώντας απώλειες σε πολλαπλά επίπεδα. Τα σχολεία, οι επιχειρήσεις οι υπηρεσίες έχουν κλείσει εδώ και τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο της γνώριμης προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19. Η οικονομία αιμορραγεί και οι πολίτες ανησυχούν. Πολλές θέσεις εργασίας βρίσκονται υπό απειλή.

Όσα χιλιόμετρα κι αν μας χωρίζουν από τους Νεοζηλανδούς ή κάθε άλλο λαό του πλανήτη, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί μέσα στην πανδημία είναι κοινοί. Εξίσου κοινός είναι κι ο τρόπος που ερμηνεύονται καταστάσεις και αποφάσεις. H Jacinda Ardern ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως από κοινού με τα μέλη της κυβέρνησής της αποφασίζουν να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για το επόμενο εξάμηνο. Μια κίνηση που όπως τονίζει και η ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος δεν είναι αρκετή ώστε ν’ αλλάξει τη γενική οικονομική κατάσταση των πολιτών, είναι όμως ένα μέτρο αλληλεγγύης, μια κίνηση καλής θέλησης όχι και τόσο συνηθισμένη. Δεν το κάνουν όλες οι κυβερνήσεις αυτό. Και είναι άτοπο να την προσεγγίζουμε με δόλο.

Jacinda-Ardern H Jacinda Ardern με τον Κάρολο της Αγγλίας. / Pool Via AP Photo / Patrice Allen
H Jacinda Ardern με τον Κάρολο της Αγγλίας.

«Δεν πρόκειται για επίδειξη ηγετικής ικανότητας. Είναι ένας τρόπος ν’ αναγνωρίσουμε τις τρέχουσες συνέπειες σε πολλούς Νεοζηλανδούς» αναφέρει η Ardern, η οποία λαμβάνει ετησίως το ποσό των 260.000 ευρώ. Ανάλογη περικοπή μισθών θα γίνει και στα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και σε δημόσιους αξιωματούχους αλλά όχι στο μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικότερα σε γιατρούς, νοσηλευτές και αστυνομικούς, οι οποίοι αυτή την εποχή εργάζονται σε βαθμό αυτοθυσίας.

Jacinda Ardern, μια πολιτικός πρότυπο

Η 39χρονη Ardern είναι, μαζί με την Πακιστανή Benazir Bhutto, η μόνη γυναίκα πολιτικός που έγινε μητέρα ενώ ήταν πρωθυπουργός. Μεγαλωμένη σε οικογένεια Μορμόνων, η Ardern αποχώρησε από την κοινότητα εκφράζοντας τη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία και κυρίως με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θρησκευτικό γκρουπ δεν σέβεται τα δικαιώματα των γκέι. Έκτοτε δηλώνει αγνωστικίστρια. Η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει περάσει ως επικεφαλής της χώρας της ήταν το περσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του 28χρονου ακροδεξιού Αυστραλού σε 2 τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, ένα τραγικό γεγονός μέσα από το οποίο απέδειξε στην πράξη την πολιτική της ταυτότητα αλλά και τη στάση της σαν άνθρωπος.

Η Ardern αφού καταδίκασε το χτύπημα ως τρομοκρατικό, έσπευσε να τονίσει πως ο εκτελεστής για εκείνη είναι ανώνυμος κι όχι μουσουλμάνος, αποτρέποντας έτσι το λαϊκό αίσθημα από το θρησκευτικό μίσος. Παράλληλα δεσμεύτηκε να καλύψει τα έξοδα κηδείας των 50 θυμάτων, πέρασε χρόνο με τις οικογένειες των θυμάτων και φόρεσε χιτζάμπ για να τους τιμήσει, ενώ απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας τον μουσουλμανικό χαιρετισμό, “As-salamu alaykum”. Ακόμα πιο σημαντική, η κίνησή της να εισηγηθεί την αλλαγή του νόμου περί οπλοκατοχής απαγορεύοντας τη χρήση ημιαυτόματων. Μέτρο που, όπως και η περικοπή του μισθού της, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για ακόμα περισσότερους πολιτικούς ηγέτες.