PROFILE

Nikki Haley: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ

@2023 Carolyn Kaster, File/AP Images

Η 51χρονη Nikki Haley ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μία κίνηση αναμενόμενη εκ μέρους της, που ίσως την κάνει τη μόνη υποψήφια από τον χώρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που θα αναμετρηθεί με τον Donald Trump για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι να ανακοινώσουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι των εκλογών του 2024 την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Η Nikki Haley έχει πει ότι το κόμμα της χρειάζεται «μία γενεαλογική αλλαγή». Ο Donald Trump ανακοίνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ και η επόμενη υποψήφια στην κούρσα των εκλογών είναι η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνα και πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, που μάλιστα προέρχεται από το ίδιο κόμμα με εκείνον.

Η κίνησή της να ανακοινώσει από νωρίς την υποψηφιότητά της μέσα από ένα video, έγινε για να έχει ακόμα περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της να ψάξει για χρηματοδότηση και να κερδίσει τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους για τις εσωτερικές εκλογές που θα καταλήξουν στο ποιος υποψήφιος θα πάρει τελικά το χρίσμα για να διεκδικήσει την θέση του/της προέδρου των ΗΠΑ. Προς το παρόν τα ποσοστά της είναι μονοψήφια.

5 πράγματα που δεν ξέρεις για τη Nikki Haley, τη γυναίκα που θα προσπαθήσει να νικήσει τον Trump

Ήταν δύο φορές κυβερνήτρια

Η Nikki Haley εκλέχτηκε πρώτη φορά κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνα το 2010, όταν κέρδισε τον πρώην γερουσιαστή Vincent Sheheen. Έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ινδικής καταγωγής Αμερικανίδα που ανέλαβε αυτή τη θέση. Κέρδισε και πάλι τις εκλογές το 2014 απέναντι στον ίδιο διεκδικητή και κράτησε τη θέση της κυβερνήτριας στην ίδια πολιτεία.

Συχνά αναφέρεται στο γεγονός ότι κατάγεται από οικογένεια μεταναστών

Nikki Haley @2023 John Locher/AP Images

Μπορεί να έχει διαγράψει την πολιτική της καριέρα ως Nikki Haley αλλά γεννήθηκε Nimrata Randhawa. Είναι κόρη Ινδών μεταναστών. Οι γονείς της Raj Kaur Randhawa και Ajit Singh Randhawa είναι από την Punjab και μετανάστευσαν στις ΗΠΑ όπου ξεκίνησαν την δική τους επιχείρηση με είδη δώρων και ένδυσης.

Από τα 13 της χρόνια η Haley ξεκίνησε να κρατά τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησής τους, που έκλεισε μετά τη συνταξιοδότηση των γονιών της το 2008.

«Η μαμά μου έφτιαξε μία επιτυχημένη επιχείριση. Ο πατέρας μου δίδασκε για 30 χρόνια σε ένα κολλέγιο της Μαύρης κοινότητας. Οι άνθρωποι της Νότιας Καρολίνα, με διάλεξαν ως την πρώτη κυβερνήτρια που προέρχεται από μία μειονότητα και είναι γυναίκα», είχε πει στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Αύγουστο του 2020.

«Η Αμερική είναι μία ιστορία εν εξελίξει», είχε προσθέσει η πολιτικός που είχε υποστηρίξει ότι η Αμερική δεν είναι μία ρατσιστική χώρα, ενώ είχαν προηγηθεί μήνες διαδηλώσεων μετά τον φόνο του George Floyd. Καλά πήγε αυτό.

Έχει «ψυχρανθεί» με τον Trump

Όταν σημειώθηκε η εισβολή στο Καπιτώλιο, από υποστηρικτές του Donald Trump το 2021, η Nikki Hayley είχε ασκήσει κριτική στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και σε όσα είχε δηλώσει δημόσια.

«Ήταν λάθος όσα είπε στο Charlottesville και του το είπα τότε. Ήταν εντελώς λάθος όσα είπε χθες. Και δεν ήταν μόνο όσα είπε. Οι πράξεις του από τις εκλογές και μετά θα κριθούν αυστηρά στην ιστορία», είχε δηλώσει σύμφωνα με το Politicο.

Δημοσίευμα του ίδιου μέσου αναφέρει επίσης ότι έχει δηλώσει «αηδιασμένη» από τη συμπεριφορά του Donald Trump κατά τις ημέρες της εισβολής στο Καπιτώλιο. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μας απογοήτευσε. Πήρε ένα μονοπάτι που δεν έπρεπε να πάρουμε και δεν έπρεπε να τον ακολουθήσουμε και να τον ακούσουμε. Και δεν πρεπει να το αφήσουμε να ξανασυμβεί αυτό», σημείωνε.

Έκτοτε σύμφωνα με το thehill.com, οι σχέσεις τους έχουν εξομαλυνθεί. Ωστόσο θα είναι αντίπαλοι στις προκαταρκτικές εκλογές του κόμματός τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Άλλαξε θρησκεία λίγο αφού παντρεύτηκε

Τον Σεπτέμβριο του 1996 η Nikki Randhawa παντρεύτηκε τον στρατιωτικό Michael Haley και υιοθέτησε το επώνυμό του. Ο γάμος τους έγινε τόσο με την τελετή των Sikh όσο και με αυτή της εκκλησίας των Μεθοδιστών. Η Haley έγινε Χριστιανή το 1997. Δύο φορές τον χρόνο εξακολουθεί να παρακολουθεί τελετές των Sikh. Με τον σύζυγό της έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, μία κόρη τη Rena και έναν γιο, τον Nalin.

Οι απόψεις της για τους νόμους για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και το δικαίωμα στην άμβλωση

Nikki Halley @2023 John Locher, File/AP Images

Τον Απρίλιο του 2016 η Nikkie Haley είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν απαραίτητος ένας anti-transgender νόμος για την χρήση δημόσιων τουαλέτων από τρανς άτομα που είχε κατατεθεί εκείνο το διάστημα στη Νότια Καρολίνα. Ωστόσο έχει εκφράσει ότι ο νόμος Don’t Say Gay της Florida, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύται οποιαδήποτε αναφορά σε σεξουαλικές ταυτότητες και ταυτότητες φύλου στο δημοτικό σχολείο, «δεν είναι αρκετά ακραίος» για τα γούστα της.

H Nikkie Haley δηλώνει «υπέρ της ζωής» και έχει υποστηρίξει τη νομοθεσία για τον περιορισμό των αμβλώσεων. «Είμαι υπέρ της ζωής γιατί αυτό μου λέει να κάνω το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, είμαι υπέρ της ζωής γιατί όλοι μας είχαμε εμπειρίες του τι σημαίνει να έχεις αυτά τα ιδιαίτερα μικρά πλάσματα στη ζωή σου», είχε πει για τις απλουστευτικές απόψεις της.

Ως μέλος της βουλής της Νότιας Καρολίνα έχει ψηφίσει νομολογία σύμφωνα με την οποία μία μητέρα που κάνει κακό στο έμβρυο αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις. Επιπλέον έχει συνυπογράψει μία νέα νομοθεσία της πολιτείας της, σύμφωνα με την οποία οι αμβλώσεις απαγορεύονται μετά τις 20 εβδομάδες κύησης.