ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Η Jacinda Ardern παραιτήθηκε: «Μπορούν πράγματι οι γυναίκες να τα έχουν όλα;»

© 2023 Mark Baker/AP IMAGES

Δεν θα υπήρχε σεξιστικό κρεσέντο στην περίπτωση της Jacinda Ardern; Για ποιους μας περάσατε τελοσπάντων; 

Η Jacinda Ardern, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τα καθήκοντά της στις αρχές Φεβρουαρίου ύστερα από 5,5 χρόνια στην εξουσία, λέγοντας ότι «δεν έχει πλέον την ενέργεια» για μια νέα θητεία.

Δεν βρίσκομαι εδώ για να εξετάσω τους λόγους που οδήγησαν την Jacinda Ardern στην απόφαση αυτή. Η ίδια επιμένει ότι δεν κρύβεται καμία πολιτική πίεση πίσω από αυτή, την ίδια ώρα που τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απειλές και πολιτικές κακοποιήσεις και πτώση της δημοτικότητας, πυκνώνουν. 

Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσουμε για τον τίτλο που επέλεξε – αρχικά – το BBC να χρησιμοποιήσει για να αναδείξει το θέμα. 

Το BBC World κοινοποίησε ένα άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο: «Η Jacinda Ardern παραιτείται: μπορούν πράγματι οι γυναίκες να τα έχουν όλα;».

Jacinda Ardern

Τι ακολούθησε; Τα πίσω μπρος. Το θες πιο γλαφυρά; Πίσω Γιάννη τα καράβια. Το ποστ διεγράφη, η ντροπή έμεινε. «Γρήγορα αναγνωρίσαμε ότι ο αρχικός τίτλος δεν ήταν κατάλληλος και τον αλλάξαμε. Διαγράψαμε επίσης το σχετικό tweet», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του BBC στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε ποιον κόσμο ζείτε;» διερωτήθηκε ένας χρήστης του Twitter. «Είναι ντροπή, BBC World», κατήγγειλε μια άλλη.

«Η Jacinda Ardern υπήρξε για χρόνια ηγέτιδα και διεθνής ηρωίδα. Χάρη σε αυτήν, πολλές άλλες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες και θα γνωρίσουν μεγαλύτερη επιτυχία. Εκείνη τα έκανε όλα», έγραψε κάποια άλλη χρήστης. 

Ξεκάθαρα οι γυναίκες δεν μπορούν να τα έχουν όλα για αυτό και η Jacinda Ardern παραιτήθηκε. Και μάνα και σύζυγος και νοικοκυρά και πρωθυπουργός; Αδύνατο να συνδυαστούν όλα αυτά.

Πώς να τα φέρει βόλτα το θηλυκό; Πώς να μην αναρωτιούνται, από το BBC μέχρι τα Νέα του Ψαροντούφεκου, αν οι γυναίκες μπορούν να τα έχουν όλα;

Σεξισμός. Ιδού το μεγαλείο σου. Ιδού ο δρόμος που πρέπει να διαβούμε. Και το κάνουμε. Γιατί και θέλουμε και μπορούμε να τα έχουμε όλα. Δεν είναι ζήτημα φύλου. Είναι ζήτημα επιθυμίας. Ζήτημα προσωπικής απόφασης.

«Ανυπομονώ να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου. Η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν ξεκινήσει φέτος η Neve το σχολείο και να παντρευτεί επιτέλους τον Clark.

Είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου για να συνεχίσω, στην πραγματικότητα κάποιοι ιδιαίτερα στενοί μου άνθρωποι ήθελαν να συνεχίσω – αλλά υποστήριξαν την απόφασή μου», ανέφερε η Jacinda Ardern μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της.

«Ελπίζω να αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την αίσθηση ότι μπορούν να είναι ευγενικοί αλλά δυνατοί, συμπονετικοί αλλά αποφασιστικοί, αισιόδοξοι αλλά συγκεντρωμένοι. Κι ότι μπορούν να είναι το αφεντικό του εαυτού τους – κάποιος που ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει». 

Και θέλει. 

Και μπορεί.