ΚΑΡΙΕΡΑ

Mansplaining στη δουλειά: Η τοξική συμπεριφορά του «ξερόλα»

iStock

Λίγο-πολύ όλες γνωρίζουμε τι είναι το mansplaining και πιθανότατα το έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι. Κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά όχι μόνο.

Πριν δύο χρόνια το mansplaining μπήκε στην ελληνική Βουλή, με τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, να «διαφωτίζει» με ύφος παντογνώστη την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Ήσασταν και αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας, θα έπρεπε να τα ξέρετε αυτά» είπε από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

Να πέσει το βίντεο:

Τι ακριβώς είναι το mansplaining;

Πιθανότατα σού έχει συμβεί και με συνοπτικές διαδικασίες, το έχεις ξεπεράσει. Ωστόσο, για λόγους σαφήνειας, όταν μιλάμε για mansplaining, μιλάμε για τις περιπτώσεις εκείνες που ένας άνδρας προσφέρει αυτόκλητα μια εξήγηση σε μια γυναίκα με συγκαταβατικό, υπερβολικά σίγουρο ή υπεραπλουστευμένο τρόπο.

Το mansplaining προστέθηκε επίσημα ως ορισμός στο λεξικό Merriam-Webster το 2018 ως εξής: «Όταν ένας άντρας προσπαθεί να εξηγήσει κάτι σε μια γυναίκα με συγκαταβατικό τρόπο, καθώς υποθέτει ότι δεν έχει γνώση για το θέμα».

Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να επισημανθεί αφενός ότι περισσότεροι άντρες, δεν συνειδητοποιούν ότι κάνουν mansplaining και αφετέρου δεν είναι κάθε εξήγηση, που μπορεί να σου δώσει ένας συνάδελφος ή ανώτερός σου στη δουλειά, mansplaining.

Έτσι, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αν ζητήσεις από έναν άντρα να σου εξηγήσει κάτι και διαφωνείς με αυτό που έχει να πει ή δεν σου αρέσει ο τόνος της φωνής του, αυτό δεν είναι mansplaining. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη γνώμη τους, και μόνο και μόνο επειδή διαφωνείς μαζί τους, δεν σημαίνει ότι αυτό χαρακτηρίζεται ως mansplaining. Επίσης, μερικές φορές οι άνθρωποι είναι απλώς αγενείς.

Το mansplaining στο μικροσκόπιο

Mansplaining στη δουλειά: Η τοξική συμπεριφορά του «ξερόλα» iStock

Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές παραλλαγές του mansplaining, συμπεριλαμβανομένου του whitesplaining, του privilege-splaining και ούτω καθεξής. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ονόματα των τοξικών αυτών συμπεριφορών, βασίζονται σε κοινωνικά στερεότυπα. Πιο συγκεκριμένα, εξηγούν ποιος θεωρεί η κοινωνία, ότι έχει τη μεγαλύτερη δύναμη σε μια συζήτηση.

Αυτό αυτά για να υπογραμμίσουμε, ότι το mansplaining είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να βιώσουν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, κουλτούρας, οικονομικού ή μορφωτικού επιπέδου. Γιατί λοιπόν το mansplaining είναι το πιο γνωστό;

Οι ειδικοί στην επικοινωνία λένε ότι οι άνδρες μιλούν για να αποκτήσουν δύναμη και θέση, ενώ οι γυναίκες για να επιτύχουν σύνδεση. Οι γυναίκες επίσης διακόπτονται περισσότερο από τους άνδρες στις συζητήσεις. Πανεπιστημιακή μελέτη, διαπίστωσε ότι οι άντρες διακόπτουν 33% πιο συχνά τις γυναίκες συναδέλφους τους σε σχέση με τους άντρες. Επομένως, είναι πιθανό το mansplaining να είναι πιο «γνωστό», επειδή οι γυναίκες αγωνίζονται στην πραγματικότητα να ακουστούν από την αρχή του χρόνου, και πλέον έχουμε μια συγκεκριμένη λέξη (έστω στα αγγλικά) που περιγράφει αυτό το φαινόμενο. (σ.σ. κάτι σαν τη γυναικοκτονία ένα πράγμα).

Τύποι αντρών που κάνουν mansplaining στη δουλειά

Για να σε βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο να εντοπίσεις έναν άντρα που μπορεί να κάνει mansplaining στη δουλειά, εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

  • Εκείνος που ισχυρίζεται ότι ξέρει περισσότερα για το γυναικείο σώμα από εσένα

Σου έχει τύχει ποτέ ένας άντρας στη δουλειά να σου πει πώς νιώθεις, τι συμβαίνει στο σώμα σου ή να επιμείνει ότι ξέρει ακριβώς τι βιώνεις; Το πιθανότερο είναι ότι σου έκανε mansplaining. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ένας άντρας εξηγεί θέματα όπως η αναπαραγωγική υγεία ή πράγματα όπως η περίοδός σου. Εκτός κι αν ο άντρας είναι γιατρός, το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορεί να σου εξηγήσει οτιδήποτε έχει κάνει με το σώμα σου.

  • Εκείνος που επιμένει ότι είναι πιο ενημερωμένος από εσένα στον τομέα εξειδίκευσής σου

Τι κι αν έχεις πτυχία, μεταπτυχιακά και χρόνια εμπειρίας στον τομέα σου; Πάντα θα βρεθεί εκείνος που θα κάνει μια μίνι διάλεξη για να σου χαρίσει τις ελλιπείς γνώσεις του.
Οι γραμμές του mansplaining μπορεί να είναι λίγο ασαφείς εδώ όταν συνομιλείς με έναν άνδρα συνάδελφο, αλλά η βασική διαφορά είναι αν έχεις ζητήσει εξηγήσεις ή παίρνει την απόφαση να σου εξηγήσει από μόνος του.

  • Εκείνος που ακολουθεί πιστά, όλους τους στερεοτυπικούς ρόλους φύλου

Σου έχει εξηγήσει ποτέ κάποιος άντρας με υπεραπλουστευμένο τρόπο κάτι στη δουλειά, επειδή υποθέτει ότι ως γυναίκα γνωρίζεις λιγότερα για το θέμα από εκείνους; Τότε μιλάμε για ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα mansplaining. Πάνω-κάτω είναι σαν εσύ ως γυναίκα, να εξηγείς σε έναν άντρα πώς να πλύνει ή να μαγειρέψει, επειδή «αυτά είναι γυναικεία πράγματα». Αυτός ο τύπος αντρών υποθέτει ότι επειδή είσαι γυναίκα γνωρίζεις λιγότερα, βασιζόμενος σε στερεοτυπικούς ρόλους φύλων.

Πώς να διαχειριστείς το mansplaining;

Πώς μπορείς λοιπόν να εκπαιδεύσεις ευγενικά τους άντρες στη δουλειά σου, ενώ απορρίπτεις την συμπεριφορά τους;

Το πιο προφανές πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επισημάνεις το πρόβλημα. Όπως είδαμε, οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα ότι το κάνουν. Για να αναγνωρίσουν λοιπόν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και ευελπιστώντας ότι θα τη διορθώσουν, θα πρέπει αρχικά να την επισημάνεις στην πράξη. Στόχος είναι να μάθουν από τις πράξεις τους και να αποφύγουν το mansplaining στο μέλλον.

Από την άλλη, να είσαι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ότι μερικοί άνθρωποι δεν θα αλλάξουν ποτέ. Οπότε αν σνομπάρουν την προσπάθειά σου να εξηγήσεις το mansplaining και συνεχίσουν να το κάνουν, προσπάθησε να μην το πάρεις προσωπικά. O τρόπος που επιλέγουν να μιλήσουν, δεν αντικατοπτρίζει εσένα. Πάρε μια ανάσα και, αν η συμπεριφορά το απαιτεί, απευθύνσου στο HR.