BUSINESS

5 είδη τοξικών ανθρώπων στη δουλειά. Αφεντικά (και συνάδελφοι) για σκότωμα

iStock

Όλοι έχουμε συναντήσει ένα τοξικό άτομο. Όταν όμως πρέπει να δουλέψεις δίπλα σε ανθρώπους με τοξικά χαρακτηριστικά διατηρώντας παράλληλα τον επαγγελματισμό σου, τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά δύσκολα.

Τα τοξικά χαρακτηριστικά είναι περισσότερα από «ελαττώματα προσωπικότητας». Τοξικοί άνθρωποι είναι εκείνοι των οποίων η συμπεριφορά προσθέτει αρνητικότητα και αναστάτωση στη ζωή σου. Είναι εκείνοι που μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και δυσφορία στους γύρω τους, πέρα από συναισθηματικό ή ακόμα και σωματικό πόνο. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις εάν νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με τοξικούς ανθρώπους και στη δουλειά:

  • Νιώθεις ότι σε χειραγωγούν για πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις
  • Βρίσκεσαι συνεχώς σε σύγχυση σε σχέση με τη συμπεριφορά τους
  • Νιώθεις ότι σου αξίζει μια συγγνώμη που δεν έρχεται ποτέ
  • Πρέπει πάντα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου κοντά τους
  • Ποτέ δεν αισθάνεσαι απόλυτα άνετα κοντά τους
  • Νιώθεις συνεχώς άσχημα για τον εαυτό σου όταν βρίσκονται γύρω σου

5 είδη τοξικών ανθρώπων στη δουλειά  iStock

5 είδη τοξικών ανθρώπων στη δουλειά

Μερικές φορές, τα σημάδια ενός τοξικού ατόμου είναι πολύ εμφανή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιο «διακριτικές» τοξικές συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, σύγχυση και άγχος στην εργασία. Κάθε φορά που ένα άτομο από τη δουλειά, μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σου ή να προκαλέσει αναστάτωση, είναι σημαντικό να εξετάσεις τι πραγματικά συμβαίνει. Ακολουθούν ορισμένα τοξικά είδη ανθρώπων που πιθανότατα θα αναγνωρίσεις

Οι gaslighters

Ο ορισμός του λεξικού Merriam Webster για το gaslighting είναι η ψυχολογική χειραγώγηση ενός ανθρώπου, συνήθως για εκτεταμένες χρονικές περιόδους που «κάνει το θύμα να αναρωτιέται για την εγκυρότητα των δικών του σκέψεων, της αντίληψής του για την πραγματικότητα, για τις μνήμες του και τυπικά οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια αυτοπεποίθησης και αξίας του εαυτού, σε αβεβαιότητα για την συναισθηματική και πνευματική του σταθερότητα και σε εξάρτησή από τον θύτη. Οι τύποι αυτοί θα προσπαθήσουν να σε χειραγωγήσουν για να αποκτήσουν έλεγχο πάνω σου. Μόλις αρχίσεις να αμφιβάλλεις για το ένστικτό σου, είναι πιο πιθανό να πιστέψεις ό,τι σου λένε, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο χειραγώγησης, άρνησης και περισσότερης χειραγώγησης.

Οι δικαιωματιστές

Οι δικαιωματιστές στη δουλειά μπορούν να εντοπιστούν εύκολα. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να παρατηρήσεις τα άτομα εκείνα που διέπονται από μια υπερβολική εκτίμηση των ικανοτήτων τους, η οποία συνδέεται άμεσα με την πίστη στο αυταπόδεικτο (;) δικαίωμά τους προνομιακή μεταχείριση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στον καθορισμό των ανταμοιβών και της αμοιβής σε αυτό το πλαίσιο. Οι δικαιωματιστές πιστεύουν, πολύ απλά, ότι ο κόσμος ολόκληρος (και η ζωή η ίδια) τους χρωστάει. Όταν δεν παίρνουν αυτό που «αξίζουν», πρόσεχε. Δεν είναι μόνο ενοχλητικοί, μπορεί να γίνουν πραγματικά επικίνδυνοι.

Οι ναρκισσιστές

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ναρκισσιστές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και να βλάψουν ολόκληρη την ομάδα σε έναν χώρο εργασίας. Επιζητώντας συνεχώς να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής όλων οι ναρκισσιστές τείνουν να εμποδίζουν την επιτυχία στο χώρο εργασίας, ειδικά όταν ο ναρκισσισμός εντοπίζεται μεταξύ των ανθρώπων σε ηγετικές θέσεις. Κοινά χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών στο χώρο εργασίας:

  • Αναλαμβάνουν τα εύσημα για τη δουλειά ή τις επιτυχίες άλλων ατόμων
  • Είναι απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ή σχόλια από άλλους
  • Αρνούνται να ακούσουν τη γνώμη άλλων
  • Θεωρούν τον εαυτό τους «ειδικό» σε κάθε πιθανό θέμα
  • Επιμένουν στη λήψη μονομερών αποφάσεων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους άλλους
  • Εμφανίζουν «κλασικά» σημάδια ναρκισσισμού, όπως μεγαλομανία και αλαζονεία

Οι ανέντιμοι

Η ανεντιμότητα έχει πολλές μορφές. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση μιλάμε για κάποιον που είναι δόλιος με περίεργους, ύπουλους τρόπους και κατά κανόνα χειραγωγεί τους γύρω του, ακόμα κι όταν αυτό δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Ανέντιμοι άνθρωποι στη δουλειά μπορεί να:

  • Δεχθούν εύσημα για τη δουλειά κάποιου άλλου
  • Φορτώνουν τη δική τους δουλειά σε συναδέλφους τους 
  • Εκμεταλλεύονται τη βοήθεια ενός συναδέλφου
  • Διαδίδουν φήμες ή ανακριβή κουτσομπολιά 
  • Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για ένα λάθος 

Είδη τοξικών ανθρώπων στη δουλειά: Οι επικριτικοί

Είμαστε άνθρωποι και πάντα κρίνουμε σε κάποιο επίπεδο. Ωστόσο, όταν μια επικριτική στάση πηγαίνει βαθύτερα από ό,τι θα έπρεπε, γίνεται άσχημη. Ένας επικριτικός συνάδελφος μπορεί να επικεντρώνεται συνέχεια στη δουλειά σου, να κάνει παθητικά-επιθετικά σχόλια και γενικά να κρατά σχεδόν πάντα μια επικριτική και απαισιόδοξη στάση απέναντι σε όλα.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν αυτά τα σχόλια έχουν αποδέκτη εσένα ή άλλους συναδέλφους. Η τοξικότητα εδώ έχει να κάνει με το γεγονός ότι βλάπτει και υπονομεύει την αυτοπεποίθηση ατόμων ή και μιας ολόκληρης ομάδας στη δουλειά.

Εσύ δουλεύεις με τοξικούς ανθρώπους;

ΨΗΦΙΣΕ