OPINIONS

Ο πρωθυπουργός εισάγει το mansplaining στη Βουλή. Φταίει η Φώφη Γεννηματά που δεν καταλαβαίνει

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της στη Βουλή, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για mansplaining. Η πρώτη φορά που ακούστηκε αυτός ο όρος στη Βουλή, δυστυχώς, ακολούθησε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού της χώρας και τον βαραίνει ως κατηγορία – αντί να αναφερθεί ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ζούμε σε αδιανόητους καιρούς.

Το mansplaining είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας άντρας εξηγεί κάτι σε μια γυναίκα με περιφρονητικό και πατροναριστικό τρόπο, υποβαθμίζοντάς την. Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε στη δευτερολογία της στη σημερινή ολομέλεια των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πυρκαγιών ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να απαντήσει τεκμηριωμένα στην κριτική της και καταφεύγει στη μέθοδο του mansplaining. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη.

Να πέσει το βίντεο

Εδώ βλέπουμε τον πρωθυπουργό να απαντά στην Φώφη Γεννηματά με ατάκες και ύφος παντογνώστη.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει: «Έρχεστε τώρα κυρία Γεννηματά να μου πείτε, α, είχαμε 74 αεροπλάνα, αλλά δεν πέταξαν όλα. Τι μου λέτε; Έχετε πάει καμια βόλτα το βράδυ στη μονάδα συντήρησης να δείτε τι τεράστια προσπάθεια κάνουν αυτά τα παιδιά να κρατήσουν τα αεροπλάνα στον αέρα; Και ναι, κάποια δεν μπορούν να πετάξουν για τεχνικούς λόγους. Τι θέλετε; Να πετάξουν πέρα και πάνω από τα όριά τους; Ήσασταν και αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας, θα πρεπε να τα ξέρετε αυτά. […] Προφανώς κάποια δεν πετάνε για τεχνικούς λόγους και προφανώς – θα σας το ξαναπώ για να το καταλάβετε, δεν πετάνε όλα τα μέσα μαζί. Πετάνε τα μισά, έτσι ώστε όταν θα φύγουν αυτά τα μισά, να πάνε τα υπόλοιπα να συνεχίσουν το έργο τους. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;».

Και ακολουθεί η δευτερολογία από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά

«Ο κύριος Μητσοτάκης ενοχλείται πάρα πολύ από την τεκμηριωμένη κριτική. Γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην ακούσει την δευτερολογία. Υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει, ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Και συνέχισε ως εξής: «Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Διότι γνωρίζω πολύ καλά και πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω προσωπική εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων στην Αττική».

Ο casual σεξισμός της ημέρας βάζει τα καλά του

Σε όλους εκείνους που θα μιλήσουν για «αμερικανιές» και ευθιξίες, θα πρέπει για ακόμα μια φορά να εξηγήσουμε ότι ως γυναίκες βιώνουμε καθημερινά σεξισμό για τα πολύ απλά. Ακόμα και για το να πάρουμε μια απάντηση σε κάποια μας ερώτηση. Απλά αυτή τη φορά, τέθηκε μια ερώτηση στον «πρώτο» άντρα της χώρας, τον στρίμωξε και τίναξε τα κοντέρ του σεξισμού στα ύψη. Εν προκειμένω, δεν μας εξοργίζουν μόνο τα όσα λέει, όσο και το απαράδεκτο ύφος με το οποίο απευθύνεται στην Φώφη Γεννηματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις έντυσε τον casual σεξισμό, με το κοστούμι της πολιτικής και τον πήγε μία βόλτα στα έδρανα της Βουλής.

Όταν οι πατριαρχικές αντιλήψεις και το κούνημα του ανδρικού δαχτύλου λαμβάνουν χώρα και χαίρουν αποδοχής μέσα στη Βουλή και μπροστά στα μάτια και τα αυτιά όλων των πολιτικών αρχηγών και του ελληνικού λαού, επιβεβαιώνεται το αυταπόδεικτο: το βαρέλι δεν έχει πάτο. Θέλοντας να εισάγω κι έναν ακόμα όρο, στην πολιτική(;) αυτή κουβέντα, θα μιλήσω για το timing αυτής της καθ’ όλα περιφρονητικής συμπεριφοράς του πρωθυπουργού, το οποίο θα χαρακτήριζα απόλυτα λανθασμένο, αφού έχουν περάσει μόλις δύο μέρες μετά την ένατη γυναικοκτονία στη χώρα μέσα σε οκτώ μήνες. Βέβαια, για τις περιπτώσεις αυτές, δεν θυμάμαι να έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το στόμα του πρωθυπουργού.

Το να βγαίνει κανείς από τα ρούχα του, επειδή ακούγονται δημοσίως επιχειρήματα για τυχόν ανεπάρκειές του και να χρησιμοποιεί τον σεξισμό ως όπλο απόδειξης της αξίας του είναι μεμπτό. Το να είναι αυτά τα ρούχα, το επίσημο κοστούμι του πρωθυπουργού, είναι προφανώς κατακριτέο, και δεν φέρει κανένα ελαφρυντικό όσο και να «καίγεται η γούνα του».

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι σήμερα, όσοι παρευρέθηκαν στη Βουλή, πήραν ένα ακόμα μάθημα. Αυτό που βγήκε από τα χείλη της κυρίας Φώφης Γεννηματά. Μία νέα λέξη έρχεται, μια καινούργια μέρα ξημερώνει αύριο. Ας ελπίσουμε να είναι καλύτερη από τη σημερινή και ο σεξισμός να φορέσει μια και καλή τις πυτζάμες του.