ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαλού Λαρσινού: Όλα τα wellness tips που χρειάζεσαι για να αντέξεις την καραντίνα από τη wellness & lifestyle coach

Η καραντίνα είναι μία πραγματικότητα στην οποία έχουμε κληθεί να επιβιώσουμε, εδώ και πολλούς μήνες. Πολλοί τη συνήθισαν, ενώ άλλοι ακόμα παλεύουν να βρουν τις ισορροπίες τους σε καθημερινές συνήθειες, όπως η άσκηση και η διατροφή.

Μπορεί οι συνθήκες να μην ευνοούν τη σταθερότητα, όμως είναι εφικτό να αποκτήσουμε τους δικούς μας μικρούς φάρους για να περνάμε καλύτερα, ακόμη και στην καραντίνα. Η Μαλού Λαρσινού, wellness & lifestyle coach πιστεύει βαθιά ότι δεν απαιτούνται μεγάλες αλλαγές για θεαματικά αποτελέσματα. 

Η Μαλού μάς έδωσε μερικά απλά, χρήσιμα και πρακτικά tips για να φροντίσουμε το σώμα και το πνεύμα μας, ανεξαρτήτως καραντίνας. Μπορείς όμως να συντονίζεσαι στα Insta live της, Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 19:00, και να μοιραστείς τις wellness απορίες σου, σε μάι διαδραστική συζήτηση, χωρίς σοβαροφάνεια και ντροπές. Οι συμβουλές της, εξάλλου, βασίζονται στη δική της εμπειρία.

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, όλους τους τρόπους που ξέρω και έχω δοκιμάσει-και συνεχίζω να δοκιμάζω, που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ισορροπία στο σώμα, το πνεύμα και το μυαλό. Έχοντας εξειδικευτεί στις ανάγκες του σώματος (διατροφή, κίνηση), συνδυάζω παράγοντες που εξυπηρετούν το πνεύμα και το μυαλό, για να επιτευχθεί αυτό το απόλυτα συναίσθημα της ευεξίας. Το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής μας, το σπίτι του μυαλού μας και το εργαλείο της καθημερινότητάς μας», μάς ενημερώνει η Μαλού κι εμείς συντονιζόμαστε στο Instagram της.

Τα wellness tips από τη Μαλού Λαρσινού

Διατροφή

– Όσο πιο χρωματιστό το πιάτο, τόσο καλύτερα. Σκέψου πώς θέλεις να μοιάζει με ουράνιο τόξο. Η ποικιλία στις φυσικές τροφές, δίνει στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. 

– Προτίμησε φαγητά στη φυσική τους μορφή. Για παράδειγμα, πατάτα αντί για τσιπς, ένα αυγό αντί για μια μπάρα πρωτεΐνης. Το σώμα μας δέχεται και μεταβολίζει πολύ καλύτερα ό,τι είναι πιο φυσικό.

– Το τελευταίο γεύμα σου να είναι 3 ώρες πριν τον ύπνο. Έτσι δίνεις τον χώρο και τον χρόνο στο σώμα σου, να αποτοξινωθεί και να ξεκουραστεί.

Ύπνος

– Κλείσε τις οθόνες 1 ώρα πριν τον ύπνο! Οι οθόνες εκπέμπουν το «μπλε φως». Πρόκειται για το φως που το σώμα έχει μάθει να λαμβάνει από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να ξεγελιέται και να μην ετοιμάζεται για ύπνο.

– Άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον ύπνο: αντί για «πώς θα κοιμηθώ λιγότερο να τα προλάβω όλα;» σκέψου: «πώς θα κοιμηθώ περισσότερο για να έχω την ενέργεια να τα προλάβω όλα;»

– Ο καλός ύπνος από το πρωί φαίνεται. Εκθέσου στον ήλιο μόλις ξυπνήσεις. Δώσε στον οργανισμό σου να καταλάβει πως είναι πρωί, με αποτέλεσμα να ρυθμίσει τις ορμόνες του ύπνου και της εγρήγορσης ανάλογα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν έρθει το βράδυ, θα νυστάξεις και θα ζητήσεις από μόνη σου το κρεβάτι σου.

Άγχος

– Αξιολόγησε την κατάσταση σωστά. 75% των φορών που αγχωνόμαστε, είναι μόνο με την ιδέα, πριν καν συμβεί κάποιο γεγονός ή παρθεί κάποια απόφαση.

– Αναπνοές. Ακολούθησε την τεχνική των αναπνοών για να αποβάλεις το άγχος:

4″ εισπνοή

4″  άπνοια

4″ εκπνοή

4″ άπνοια

Επανάλαβε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να νιώσεις χαλαρούς τους ώμους και το σαγόνι σου.

– Το έντερό μας έχει 500 εκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται με τον εγκέφαλό μας. Εστίασε σε φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες και καλές πηγές πρωτεΐνης. Η υγεία του εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο άγχος και την αντιμετώπισή του.

Η σημασία της άσκησης στην καραντίνα (από τη Μαλού Λαρσινού)

–  Σκέψου πως ασκείσαι γιατί αγαπάς το σώμα σου και όχι για να το τιμωρήσεις.

– Το σώμα σου χρειάζεται καθημερινά έστω και 30 λεπτά κίνησης. Το έχει ανάγκη, είναι ένα είδους τροφής για εκείνο. Μόνο το μυαλό σου μπορεί να γίνει εμπόδιο.

– Βάλε την στο πρόγραμμα. Από το πρωί, προγραμμάτισε συγκεκριμένη ώρα που θα αφιερώσεις στην άσκηση.

– Επιβράβευσε τον εαυτό σου μετά. Μαγείρεψε ένα θρεπτικό και γευστικό φαγητό, φτιάξε ένα smoothie, κάνε ένα ζεστό μπάνιο, ό,τι σε ευχαριστεί! Έρευνες δείχνουν ότι το μυαλό μας είναι πολύ πιο πιθανό να διαμορφώσει συνήθειες, τις οποίες επιβραβεύουμε.

– Ασκήσου στα διαλείμματα της δουλειάς. Καθώς δουλεύεις από το σπίτι, κάνε 3 δεκάλεπτα διαλείμματα που να περιέχουν κίνηση. Έτσι θα έχεις ασκηθεί 30 λεπτά μέσα στην ημέρα χωρίς να το καταλάβεις.