WELLNESS

Οι 7 wellness κανόνες που μας δίδαξε το 2020 για να ζήσουμε 100 χρόνια και βάλε

Unsplash

Τα έχουμε ξαναπεί εδώ. Μπορεί το 2020 να ήταν κάκιστη χρονιά για την κοινωνικοποίηση, τη συντροφικότητα και τη διασκέδαση, αλλά το wellness ήταν ο απόλυτος νικητής.

Μάς έμαθε πώς να φροντίζουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, ο σκοπός κάθε τροφής στην κουζίνας μας, ποια σωματική άσκηση ωφελεί περισσότερο την καρδιά, πώς θα κοιμόμαστε πιο εύκολα και πώς θα μαγειρεύουμε λίγο πιο υγιεινά, ειδικά αν ο στόχος είναι η μακροζωία.

Τι μάθαμε λοιπόν από το 2020; Με ποιες πληροφορίες ξεκινάμε τη νέα χρονιά, ώστε να έχουμε υγιή οργανισμό, καθαρό μυαλό, ανεβασμένο ηθικό και πολλά χρόνια μπροστά μας; Συγκεντρώσαμε 8 κανόνες που βελτίωσαν τη ζωή μας και που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε.

150 λεπτά γυμναστική την εβδομάδα και να η μακροζωία

Ξέραμε ότι η γυμναστική κάνει καλό στα πάντα, αλλά μία φετινή έρευνα απέδειξε ότι η άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης αυξάνει τον μέσο όρο ζωής και σε προστατεύει από ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Τα 3 στοιχεία που πρέπει να έχει η γυμναστική

Κάθε μορφή σωματικής άσκησης είναι ωφέλιμη και είναι σίγουρα προτιμότερη από το τίποτα. Αν μιλάμε όμως για μακροζωία και σώμα που γερνά αλλά λειτουργεί άψογα, πρέπει να κάνεις: αερόβια για την καρδιά, ενδυνάμωση για τα οστά και άσκηση για ευλυγισία, όπως η yoga.

Οι 5 τροφές για μακροζωία που μπαίνουν στο ψυγείο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, φρόντισε να υπάρχουν πάντα στις προμήθειές σου ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά, σόγια και ψάρι. Σου δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός και απευθύνονται σε όλες τις διατροφικές προτιμήσεις.

Ναι στα βότανα και τα μπαχαρικά αν θες μακροζωία

Εκτός από τις απαραίτητες τροφές, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς ότι τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, οι καυτερές πιπεριές και πολλά άλλα.

Ισορροπία στη διατροφή

Ο βασικότερος διατροφικός κανόνας είναι να μην στερείσαι αυτά που αγαπάς και να μην δαιμονοποιείς τις τροφές, όπως οι υδατάνθρακες. Να επιλέγεις κυρίως φυτικές τροφές και να μην το παρακάνεις με το κρέας, να πίνεις πολύ νερό και να επιλέγεις τα πάντα, αλλά με μέτρο.

Ύπνος με πρόγραμμα

Ένα από τα μυστικά που έχει ο Δαλάι Λάμα για μακροζωία είναι η σταθερότητα στον ύπνο. Δεν είναι σίγουρα το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις, αλλά οι συνέπειες είναι μόνο θετικές. Και σε ωφελούν μακροπρόθεσμα.

Διαλογισμός

Έρευνα δείχνει ότι 5 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να μειώσουν το άγχος σου, να σου δώσουν μυαλό ξυράφι και να επιβραδύνουν το γήρας. Ομμμμ.

Δείξε συμπόνια

Το κλειδί της ευτυχίας είναι οι σχέσεις που δημιουργούμε με τους ανθρώπους. Να αγαπάμε, να κατανοούμε, να στηρίζουμε και να δίνουμε όσο μπορούμε. Αυτή η αμοιβαία αλληλεπίδραση είναι μάλλον ο σημαντικότερος κανόνας για μακροζωία.