ΣΧΕΣΕΙΣ

4 τρόποι να μην επιτρέψεις στο άγχος να καταστρέψει την όρεξη για σεξ

unsplash

Δεν είναι ότι περιμένει κανένας από εσένα να έχεις ασυγκράτητη λίμπιντο μέσα σε μία τόσο στρεσογόνα και περίεργη χρονιά.

Από την άλλη, δεν γίνεται να σταματήσουμε εντελώς τη ζωή μας και να επιτρέψουμε στο άγχος να μάς καταβάλει πλήρως. Αν το δεις αλλιώς, το σεξ μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά, καταπραϋντικά και ό,τι άλλο φαρμακευτικό μπορείς να σκεφτείς. Ας ξεκινήσουμε από το ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς και ότι είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τι προκαλεί το άγχος σε σωματικό επίπεδο;

Δεν είναι ότι το ακούς πρώτη φορά, αλλά θα έχεις διαπιστώσει ότι το άγχος σωματοποιείται με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Γενική κούραση, πονοκέφαλοι, δερματικά προβλήματα αλλά ακόμα και δυσκολία στο να απολαύσουμε το σεξ. Και αν αυτό το πρόβλημα είναι χαμηλά στη λίστα σου, ώρα να αναθεωρήσεις. Εφόσον όμως επηρεάζεται και η πνευματική υγεία, το σεξ και η επικοινωνία είναι αλληλένδετα. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να αποβάλεις εύκολα το άγχος, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να επικοινωνείς με τον σύντροφό σου. Δες λοιπόν πώς θα μάθεις να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και πώς θα αναγνωρίζεις το άγχος που νιώθεις.

Επένδυσε στις μικρές χαρές

Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι γεγονός. Όσο επικεντρώνεσαι στα σημαντικά, όπως η δουλειά και η πανδημία, ξεχνάς να απολαύσεις τον καφέ σου το πρωί. Να ακούσεις στο repeat το τραγούδι που λατρεύεις. Να πάρεις μία αγκαλιά τον άνθρωπο που αγαπάς. Να κάνεις 10 λεπτά γυμναστική για περισσότερες ενδορφίνες. Όλα μετράνε.

Αυτοϊκανοποιήσου

Δεν θα σταθώ στο ότι πολλές γυναίκες δεν αυνανίζονται επειδή θεωρείται ακόμη κλισέ. Αλλά αν θεωρείς ότι δεν χρειάζεται να το κάνεις επειδή έχεις σύντροφο, τώρα θα βρεις έναν καλό λόγο. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο αυξάνεται η ερωτική διάθεση. Επίσης, μπορεί να έχεις χάσει τη λίμπιντο γιατί δεν έχεις εξερευνήσει περισσότερο το τι σου αρέσει. Το audio porn είναι μία νέα, women friendly επιλογή.

Παρατήρησε πότε εκδηλώνεται το άγχος

Το άγχος έχει καταλήξει να είναι πανταχού παρόν και απλώς κάνουμε παρέα μαζί του. Παρατήρησε όμως πότε νιώθεις χειρότερα. Τι το πυροδοτεί και ρώτησε τον εαυτό σου τι θα σε βοηθήσει ιδανικά εκείνη τη στιγμή.

Μίλα στον σύντροφό σου

Δεν χρειάζεται να υποκρίνεσαι. Ούτε ερωτική διάθεση, ούτε οργασμό. Μίλα ανοιχτά για το πώς νιώθεις, τι γίνεται στο κεφάλι σου και τι θα βοηθούσε ενδεχομένως την ερωτική σας ζωή. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να του μιλήσεις, μήπως είναι η σχέση που σου προκαλεί άγχος τελικά;