PROFILE

Σαρλίν του Μονακό: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την, ανησυχητικά, θλιμμένη πριγκίπισσα

Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images/Ideal Images

Η Σαρλίν γνώρισε τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό στην εκδήλωση Μάρε Νόστρουμ το 2000 στο Μονακό. Η σχέση τους ξεκίνησε περίπου έναν χρόνο αργότερα και η πρώτη επίσημη, δημόσια εμφάνισή τους πραγματοποιήθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006.

Ήταν τότε που η Σαρλίν μετακόμισε στο Μονακό για να μείνει μαζί με τον Αλβέρτο. Στις 23 Ιουνίου του 2010, το Παλάτι του Μονακό ανακοίνωσε τους αρραβώνες τους.

Ο γάμος είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Ιουλίου 2011, όμως η ημερομηνία μετακινήθηκε για νωρίτερα, προκειμένου να μην συμπέσει με την συνάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Ντέρμπαν. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τον γάμο, το Παλάτι διέψευσε δημοσιεύματα, που ανέφεραν ότι η Σαρλίν είχε μετανιώσει για την απόφαση να παντρευτεί τον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Από την αρχή της γνωριμίας τους, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια σύμβαση που ουδεμία σχέση είχε με έρωτα, πάθος και αγάπη.

Και μετά ήρθαν οι εξωσυζυγικές σχέσεις του Αλβέρτου και τα παιδιά εκτός γάμου. Το γαλλικό περιοδικό Λ’Εξπρές, ανέφερε ότι η Σαρλίν προσπάθησε να φύγει από το Μονακό, έπειτα από φήμες ότι ο Αλβέρτος ήταν πατέρας τρίτου παιδιού εκτός γάμου.

Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι η αστυνομία του Μονακό τη σταμάτησε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Νίκαιας,και ότι μεταπείστηκε να παραμείνει από τον Αλβέρτο και αξιωματούχους του παλατιού. Το παλάτι φυσικά αποκάλεσε αυτές τις ιστορίες ως άσχημες φήμες, γεννημένες από ζήλια.

Σαρλίν και Αλβέρτος παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο την 1η Ιουλίου του 2011 και με θρησκευτικό την αμέσως επόμενη, όπως ακριβώς όριζε το πρωτόκολλο.

Οι κοινές, δημόσιες εμφανίσεις τους άρχισαν σταδιακά να ελαττώνονται. Όπως και τα χαμόγελα από την πλευρά της Σαρλίν. Οι φωτογραφίες της έκαναν τον γύρο του κόσμου. Πολύ γρήγορα, το δροσερό κορίτσι που έγινε πριγκίπισσα του Μονακό, μεταμορφωνόταν σε μια γυναίκα που διεκπεραίωνε χωρίς να χαίρεται. Η Σαρλίν έγινε η «θλιμμένη πριγκίπισσα» του Μονακό κι όλοι αναζητούσαν το χαμόγελό της.

Στις 30 Μαΐου του 2014, ανακοινώθηκε ότι η πριγκίπισσα Σαρλίν ήταν έγκυος και στις 9 Οκτωβρίου του 2014 έγινε γνωστό ότι περιμένει δίδυμα. Η γέννηση των διδύμων έγινε στις 10 Δεκεμβρίου του 2014. Η κόρη της, Γαβριέλα Θηρεσία Μαρία, γεννήθηκε πρώτη και ακολούθησε ο γιος της Ιάκωβος Ονώριος Ρενιέ.

Από το 2019, η Σαρλίν σταδιακά αποσυρόταν από τις δημόσιες εμφανίσεις της, αλλά και τα επίσημα καθήκοντά της. Βρισκόταν στην πατρίδα της, στη Νότια Αφρική, όταν τον Μάιο του 2021 η υγεία της εμφάνισε επιπλοκές από προηγούμενη επέμβαση. Μια σειρά επώδυνων επεμβάσεων και μια επακόλουθη υποτροπή, καθυστέρησαν την επιστροφή της στο Μονακό.

Ο πατέρας της μίλησε για την ευάλωτη κόρη του, η οποία είχε υποβληθεί σε «πολλές, ιατρικές παρεμβάσεις», καθώς μια σοβαρή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού την είχε ταλαιπωρήσει πάρα πολύ.

Η Σαρλίν ενώ επέστρεψε στο Μονακό, εισήχθη σε μονάδα θεραπείας σε άγνωστη τοποθεσία, με τον Αλβέρτο να λέει ότι υποφέρει από «εξάντληση, συναισθηματική και σωματική». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πριγκίπισσα είχε εισαχθεί σε ιδιωτική κλινική στην Ελβετία.

Τον Μάρτιο του 2022 έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με τον Αλβέρτο και τα παιδιά. «Όταν επέστρεψα στο πριγκιπάτο, συγκέντρωσα όλη μου την ενέργεια στα παιδιά μου, τον σύζυγό μου και την υγεία μου, επειδή είναι η προτεραιότητά μου.

Η κατάσταση της υγείας μου είναι ακόμη εύθραυστη και δεν θέλω να πάω πολύ γρήγορα. Ο δρόμος ήταν μακρύς, δύσκολος και πολύ επώδυνος. Σήμερα, αισθάνομαι πιο ήρεμη», δήλωσε η ίδια στο Monaco Matin.

 

Σαρλίν του Μονακό: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την (ανησυχητικά) θλιμμένη πριγκίπισσα

Οι πρόγονοί της και η Νότια Αφρική

Γεννήθηκε με το όνομα Σαρλίν Λινέτ Γουίτστοκ στις 25 Ιανουαρίου 1978 στο Μπουλαγουέιο της Ροδεσίας. Είναι η κόρη του Μάικλ Κένεθ Γουίτστοκ, διευθυντή πωλήσεων, και της Λινέτ Χάμπερστοουν, πρώην δύτριας και προπονήτριας κολύμβησης.

Η Σαρλίν έχει δύο μικρότερα αδέλφια, το Γκάρεθ και τον Σον. Η οικογένειά της μετακόμισε στη Νότια Αφρική το 1989, όταν εκείνη ήταν 11 ετών. Η Σαρλίν παρακολούθησε μαθήματα στο σχολείο Τομ Νιουμπάι στο Μπενόνι, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, από το 1988 ως το 1991.

Η οικογένεια των Γουίτστοκ είναι γερμανικής καταγωγής. Οι πρόγονοι της Σαρλίν μετανάστευσαν στη νότια Αφρική από την Πομερανία της βόρειας Γερμανίας το 1861, προκειμένου να βρουν μια καλύτερη ζωή. Στη Νότια Αφρική, οι Γουίτστοκ εργάστηκαν ως εργάτες και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βρουν διαμάντια.

Σαρλίν, η αθλήτρια

Η Σαρλίν κέρδισε τρία χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο στους Παναφρικανικούς Αγώνες του 1999 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ήταν, επίσης, μέλος της νοτιοαφρικανικής ομάδας κολύμβησης γυναικών μικτού 4 × 100 μ., η οποία τερμάτισε πέμπτη.

Το 2002 τερμάτισε έκτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης της Διεθνούς Κολυμβητικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα. Έπειτα, άφησε τον κολυμβητικό της σύλλογο στο Ντέρμπαν για να ενταχθεί στον κολυμβητικό σύλλογο Τουκς του Πανεπιστημίου της Πρετόρια.

Τον Ιανουάριο του 2005, αποφάσισε να αφήσει την Πρετόρια και να επιστρέψει στο Ντέρμπαν. Στη συνέχεια, πήγε στη βόρεια ακτή της επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ, όπου συνάντησε τον προπονητή κολύμβησης, Μπράνισλαβ Ίβκοβιτς.

Στις 13 Απριλίου 2007 επανέκτησε τον τίτλο της Νοτιοαφρικανής πρωταθλήτριας, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος Τέλκομ της κατηγορίας ύπτιας γυναικείας κολύμβησης.

Η προετοιμασία για το πριγκιπάτο

Τον Απρίλιο του 2011, η Σαρλίν, η οποία ήταν προηγουμένως προτεστάντισσα, ασπάστηκε τον Ρωμαιοκαθολικισμό, παρότι κάτι τέτοιο δεν απαιτούνταν από το Σύνταγμα του Μονακό.

Η Σαρλίν ξεκίνησε εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας και της μονεγασκικής διαλέκτου, ενώ εξοικειώθηκε με το ευρωπαϊκό, μοναρχικό πρωτόκολλο.

Η μοναξιά στο Μονακό

Η Σαρλίν πολύ συχνά μιλούσε για τους φίλους της στη νότια Αφρική και τη μοναξιά που αισθανόταν στο Μονακό.

«Έχω το προνόμιο να έχω αυτή τη ζωή, αλλά μου λείπει η οικογένεια και οι φίλοι μου στη Νότια Αφρική και συχνά στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να είμαι πάντα εκεί για αυτούς» είχε δηλώσει. Σε συνέντευξή της το 2010 στο Tatler, η πριγκίπισσα είχε σχολιάσει:

«Αν και έχω γνωρίσει μερικούς υπέροχους ανθρώπους από τότε που ζω στο Μονακό, τους θεωρώ γνωστούς. Έχω μόνο δύο ανθρώπους που θεωρώ φίλους εδώ».

Οι θλιμμένες φωτογραφίες 

Όσο για τις λυπημένες φωτογραφίες της είχε δηλώσει στο περιοδικό Huisgenoot της Νότιας Αφρικής, το 2019.

«Οι άνθρωποι με μεγάλη ευκολία λένε “Ω, γιατί δεν χαμογελάει στις φωτογραφίες; Λοιπόν, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο το να χαμογελάσεις. Δεν ξέρουν τι γίνεται στο παρασκήνιο. Η χρονιά αυτή ήταν εξαιρετικά επίπονη για εμένα».