PROFILE

Clare Smyth: 5 πράγματα που δεν ήξερες για την «καλύτερη γυναίκα σεφ»

Instagram.com/masterchefgr

3,5 ώρες και 14 σελίδες συνταγή είχαν στη διάθεσή τους η Καλλιόπη και ο Παναγιώτης στην τελευταία δοκιμασία του φετινού MasterChef, τον τίτλο του οποίου και το συνοδευόμενο χρηματικό έπαθλο των 50.000 ευρώ κέρδισε ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος. Πιο συγκεκριμένα, 2 φιναλίστ μονομάχησαν σε δοκιμασία αντιγραφής, καθώς κλήθηκαν να ετοιμάσουν 4 πιστά αντίγραφα ενός εξαιρετικά απαιτητικού πιάτου με μύδια, της Βρετανίδας Clare Smyth. Της σεφ που με τη βαθμολογία της καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάδειξη του νικητή.

Η ίδια έκρινε την προσπάθεια της Καλλιόπης Μπεζαντέ με 7 στα 10 και αυτή του Πάνου με 8 στα 10. Έτσι, ο τελευταίος κατάφερε να συγκεντρώσει 58 βαθμούς έναντι των 53 της Καλλιόπης και να γίνει ο επόμενος Έλληνας MasterChef.

Ποια είναι όμως, τελικά, η σπουδαία Clare Smyth, η 44χρονη γυναίκα-θρύλος της γαστρονομίας; Η σεφ που κέρδισε τον σεβασμό του Twitter και του τηλεοπτικού κοινού; Ήρθε η ώρα να τη μάθεις λίγο καλύτερα.

Επιγραμματικά, ο δρόμος της κορυφής σε έναν επαγγελματικό χώρο ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενο, ξεκίνησε για την Clare Smyth σε πολύ νεαρή ηλικία. Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φάρμα στην περιοχή Άντριμ της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν στα 16 αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο για να κυνηγήσει το όνειρό της. Η αρχή έγινε κάνοντας λάντζα σε γνωστό εστιατόριο, για να συνεχίσει να εργάζεται στις κουζίνες πασίγνωστων εστιατορίων (όπως πχ. το Le Louis XV του Alain Ducasse στο Μονακό) και τελικά να καταφέρει να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση.

Υπήρξε head chef στο εστιατόριο του Gordon Ramsay

Στο πλούσιο βιογραφικό της σεφ ξεχωρίζει η προϋπηρεσία της ως head chef σε ηλικία 28 ετών στο εστιατόριο του Gordon Ramsay στην περιοχή Chelsea, πριν κάνει το μεγάλο βήμα το 2017 και ανοίξει το δικό της εστιατόριο, το Core by Clare Smyth, με ειδίκευση στο fine dining στο Notting Hill. Ο Gordon Ramsay στήριξε και παρείχε καθοδήγηση στην Clare Smyth σε αυτό το νέο της ταξίδι, όταν η ίδια αποφάσισε να εγκαταλείψει την υψηλού κύρους θέση της στο Chelsea Restaurant.

«Ήθελα να χαράξω το δικό μου πεπρωμένο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στη Βρετανική Vogue η Clare Smyth, εξηγώντας την αποφάσισή της να συνεχίσει μόνη της και να διαγράψει τη δική της πορεία στον γαστρονομικό κόσμο.

Η Clare Smyth «κουβαλάει» στην πλάτη της 3 αστέρια Michelin

Κατά τη διάρκεια της μαγειρικής της πορείας, η Clare Smyth έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής 3 αστέρια Michelin και κάπως έτσι βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες γυναίκες σεφ που έχουν στην κατοχή τους τόσο αστέρια, όπως η Ana Ros, η Dominique Crenn, η Anne-Sophie Pic και η Elena Arzak. Eπίσης, έγινε η πρώτη Βρετανίδα που έλαβε τέτοια διάκριση.

Ο τίτλος της «Καλύτερης Γυναίκας Σεφ στον Κόσμο», της ανήκει

Ήταν το 2018 όταν το The World’s 50 Best Restaurants βράβευσε την Clare Smyth για το εστιατόριό της, Core, με το βραβείο «Καλύτερη Γυναίκα Σεφ στον Κόσμο». Το signature πιάτο της, Potato and Roe, που «γιορτάζει» και αντιπροσωπεύει τη σεφ (δηλ. το αγροτικό της υπόβαθρο και την εξαιρετική εθιμοτυπία που διατηρεί στα πιάτα της), αλλά και τα υπόλοιπα, αυθεντικά πιάτα της, όπως το Lamb Carrot, ήταν αυτά που της χάρισαν δικαιωματικά τον τίτλο. Η ίδια, εξάλλου, χρησιμοποιεί στα πιάτα της βιώσιμες, πρώτες ύλες που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις προμηθεύεται αποκλειστικά από ντόπιους αγρότες και παραγωγούς.

Η Βρετανική Vogue την συμπεριέλαβε σε αφιέρωμα με τις γυναίκες-πρότυπα

Τον Αύγουστο του 2019, το όνομα της Clare Smyth βρέθηκε ανάμεσα στα ονόματα γυναικών που αποτελούν πρότυπα και έχουν τη δύναμη να εμπνέουν άλλες γυναίκες. Η επιλογή της είχε γίνει από τη Meghan Markle, όταν δεν είχε χάσει ακόμα τα βασιλικά της δικαιώματα.

«Απίστευτα περήφανη που βρίσκομαι σε αυτή την εμβληματική έκδοση της βρετανικής Vogue που επιμελήθηκε η Δούκισσα του Sussex. Τόσα πολλά ισχυρά πρότυπα που αποτελούν έμπνευση. Μου αρέσει που μπορώ να ρίξω φως στον κόσμο της μαγειρικής. Στο πώς αλλάζουν οι ιδέες», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην περιγραφή της φωτογραφίας η Clare Smyth.

Η Clare Smyth ανέλαβε το βασιλικό μενού στον γάμο του Πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle εμπιστεύτηκαν στη Smyth το μενού της δεξίωσης που διοργάνωσαν μετά τον βασιλικό γάμο τους στο Frogmore House τον Μάιο του 2018.