ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

«Καλή για γάμο»: Στην Κίνα οι γυναίκες αξίζουν μόνο παντρεμένες

Yu Jing/China News Service/VCG via Getty Images

Στην Κίνα η νέα τάση στα social media (ειδικά στο Weibo και στο Little Red Book) θέλει τους influencers να δίνουν συμβουλές στις γυναίκες για να γίνουν πιο ελκυστικές στα μάτια των ανδρών ώστε να τις παντρευτούν. Κάποιος λίγο υποψιασμένος θα έλεγε ότι αυτή η τάση κάπως συνδέεται με την είδηση για την πρώτη μείωση του πληθυσμού εδώ και 6 δεκαετίες στην Κίνα, καθώς και το χαμηλό ρεκόρ σε γάμους και γεννήσεις. Γιατί στην Κίνα, η ανύπαντρη μητέρα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, σχεδόν απαγορεύεται. 

 

Μέχρι και η κινεζική μυθοπλασία κάνει σειρές για γυναίκες που ψάχνουν απεγνωσμένα να παντρευτούν και ντύνονται με το στιλ «καλή για γάμο», δηλαδή φορούν κάτι παστέλ, λιτά ρούχα και κάνουν απαλό μακιγιάζ. Χαρακτηριστικό είναι το Brilliant Girls, μια σειρά που μόνο φεμινιστική δεν την λες. Στην Κίνα παραδοσιακά οι γυναίκες έπρεπε να γίνουν νοικοκυρές, να τις απασχολεί η ανατροφή των παιδιών και να μένουν σπίτι. Κι ήρθαν οι νεαρές Κινέζες και ανακάλυψαν ότι δεν τους ταιριάζει μόνο ένας ρόλος. Και κυρίως, ότι δεν θέλουν παιδιά γιατί κοστίζει να τα μεγαλώσεις, γιατί δεν τους ταιριάζει το κόνσεπτ του γάμου και επειδή απλά θέλουν να γίνουν επιτυχημένες καριερίστες. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες στην Κίνα που αισθάνονται ευτυχισμένες έχοντας οικονομική ανεξαρτησία. 

Έχει ξεσπάσει λοιπόν μια διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των συντηρητικών φωνών που ασπάζονται το trend «καλή για γάμο» και των φεμινιστριών που θέλουν να σπάσουν το στερεότυπο της καλής συζύγου. Δεν λύνεται το δημογραφικό με παστέλ ρούχα και μακιγιάζ. Οι κυβερνητικές ικεσίες πέφτουν πάνω σε τοίχο. Γιατί όταν αυξάνεται συνεχώς το κόστος ζωής, πώς θα δημιουργήσουν οικογένεια οι νέες γυναίκες; 

Στην πλατφόρμα του Weibo δημιουργήθηκε και το # που λέει ότι το να είσαι καλή για σύζυγος δεν είναι κομπλιμέντο, αλλά προσβολή. Και πολλές γυναίκες ποστάρουν το στιλ «δύσκολο να παντρευτείς» που θέλει τις γυναίκες οικονομικά ανεξάρτητες, να γυμνάζονται, να έχουν χόμπι, να ψωνίζουν ό,τι ρούχα θέλουν και να έχουν άποψη, κυρίως, να δηλώνουν φεμινίστριες

Τι σχολιάζουν στην Κίνα κάτω από ποσταρίσματα των food bloggers; «Να μια γυναίκα που πραγματικά θέλω να παντρευτώ». Και τι καταλαβαίνουν πλέον οι γυναίκες στην Κίνα; Ότι κάποιος ψάχνει γυναίκα να του μαγειρεύει και να του καθαρίζει το σπίτι χωρίς να πληρώνει. 

Οι γυναίκες στην Κίνα δεν χωράνε πλέον στους παραδοσιακούς ρόλους. Θεωρούν ότι η τάση «καλή για γάμο» είναι σεξιστική και μειώνει την αξία τους σε ιδιοκτησία ενός συζύγου. Και επιμένουν ότι αν γίνει τάση το «καλός γαμπρός για γάμο» τότε θα ανοίξουν τη συζήτηση.

Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους άντρες της Κίνας ότι οι γυναίκες δεν χωρίζονται στις κατηγορίες «καλή για γάμο» και «κατάλληλη για να περάσουμε ωραία».