ΣΧΕΣΕΙΣ

Έχεις σκεφτεί πώς ο γάμος επηρεάζει τα οικονομικά σου; Αυτή η έρευνα σού απαντά

Unsplash

O κόσμος των παντρεμένων και των singles είναι κόσμοι τόσο όμοιοι μα και τόσο διαφορετικοί, όπως αποδεικνύουν έρευνες σαν αυτή που θα μελετήσουμε εδώ. Άλλες εμπειρίες, άλλος τρόπος να βιώνουν το αίσθημα ικανοποίησης, διαφορετικές προκλήσεις στην καθημερινότητα για το καθένα από τα δύο αυτά σύμπαντα. Τι γίνεται όμως όταν η κουβέντα έρχεται στα οικονομικά; Σε ποιον από τους δύο «κόσμους» ρέει περισσότερο χρήμα; Στον «κόσμο» των παντρεμένων ή σε αυτών των singles;

Νέα δεδομένα έρχονται να ρίξουν φως στην υπόθεση για το πώς διαμορφώνονται τα οικονομικά για όσους είναι single και όσους είναι παντρεμένοι. Η έρευνα, δείχνει πως οι singles αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Bloomberg, μια νέα ανάλυση δεδομένων απογραφής στις ΗΠΑ, από το ερευνητικό κέντρο Pew, δείχνει ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών, ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών,  ζούσαν το 2019 χωρίς σύζυγο ή σύντροφο. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση από το 1990, όταν μόνο το 29% των Αμερικανών δήλωναν ανύπαντροι ή singles.

Μόνος μου το πέρασα κι αυτό

Έκτοτε, οι οικονομικές απολαβές για τους ανύπαντρους έχουν μειωθεί σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν όσοι είναι παντρεμένοι ή σε σχέση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης, «οι ενήλικες χωρίς συντρόφους, έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερα κέρδη, από τους ενήλικες με σύντροφο και είναι λιγότερο πιθανό να απασχοληθούν σε κάποια δουλειά ή να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Έχουν επίσης χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και είναι πιο πιθανό να ζουν με τους γονείς τους».

Παντρεμένοι άνδρες και παντρεμένες γυναίκες: Οι διαφορές

Περίπου το 73% των ανύπαντρων ανδρών απασχολούνταν επαγγελματικά το 2019, σε σύγκριση με το 91% των ανδρών που βρίσκονταν σε σχέση ή ήταν παντρεμένοι. Τα πράγματα για τις γυναίκες αντιστρέφονται ωστόσο,  με το 77% των ανύπαντρων γυναικών να βγήκαν μια θέση απασχόλησης το 2019, σε σύγκριση με το 74% των παντρεμένων. Καθόλου πρωτότυπο αν σκεφτείς πως ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο βάρος για τη φροντίδα μίας οικογένειας πέφτει στις γυναίκες, συμβάλλοντας στην απομάκρυνσή τους από την εργασία ή έστω την πλήρη απασχόληση.

Σύμφωνα με τον Pew, πάντως, τα οικονομικά αποτελέσματα για τους άνδρες που δεν βρίσκονται σε γάμο έχουν επιδεινωθεί από το 1990, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα για τις παντρεμένες γυναίκες έχουν βελτιωθεί.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το μέσο ετήσιο εισόδημα των ανύπαντρων ανδρών το 2019 ήταν 35.600 δολάρια. Στον αντίποδα, οι παντρεμένοι άνδρες εμφάνισαν εισόδημα 57.000 δολαρίων. Παρόμοια όμως είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στις γυναίκες, με τις singles να λαμβάνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 32.000 δολάρια, έναντι των παντρεμένων με 40.000 δολάρια.

Τι γίνεται με όσους απλά συμβιώνουν;

Οι ερευνητές βρήκαν τέλος κάτι σαν έξτρα «γαμήλιο bonus» για εκείνους, που πήραν την μεγάλη απόφαση και αποφάσισαν να παντρευτούν, έναντι συντρόφων που απλά συμβιώνουν. Περίπου το 89% των ανδρών που ζουν με έναν σύντροφο, για παράδειγμα, βρίσκονται σε μία θέση εργασίας, την στιγμή που οι εργαζόμενοι παντρεμένοι άντρες φτάνουν σε ποσοστό το 92%.