WOMEN TODAY

Τι είναι φεμινισμός; Διάσημες γυναίκες δίνουν απάντηση. Για να παίρνουμε μαθήματα

ⓒ2021 Evan Agostini/ Associated Press Evan Agostini

Φεμινισμός, μια από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες. Για εκείνον που επιχειρεί να τον αποδομήσει σκόπιμα, ο φεμινισμός ορίζεται διαχρονικά ως η οργισμένη αντίδραση ενός τσούρμου αξύριστων γυναικών που μισούν τους άντρες και καίνε τα σουτιέν τους. Και μπορεί κάποτε, μια μεμονωμένη ομάδα νεαρών κοριτσιών στην ιστορική διαδήλωση του 1968 κατά των καλλιστείων στην Αμερική να έκαψαν ένα σουτιέν μαζί με κορσέδες, ψεύτικες βλεφαρίδες, καλσόν και λοιπά (κατα)πιεστικά μικροαντικείμενα αλλά το αποτύπωμα αυτής της συμβολικής πράξης είναι μικρό πάνω στο ψηφιδωτό της υπεράσπισης του γυναικείου φύλου. Η μεγάλη εικόνα συνθέτει έναν μακραίωνο, καθημερινό, σκληρό και ζωτικό αγώνα για ισότητα, ισονομία και ενδυνάμωση από το φύλο που κάποιοι επιμένουν να ορίζουν και να αντιμετωπίζουν αυθαίρετα σαν αδύναμο και κατώτερο.

Ακολουθούν ατάκες διάσημων γυναικών που επισημαίνουν σωστά για τι ακριβώς πρέπει να μιλάμε όταν μιλάμε για φεμινισμό.

«Φεμινιστής είναι ο οποιοσδήποτε αναγνωρίζει την ισότητα και την πλήρη ανθρώπινη υπόσταση των γυναικών και των ανδρών».

-Gloria Steinem, διάσημη δημοσιογράφος και φεμινίστρια

«Αν πεις “είμαι υπέρ της ίσης αμοιβής” το θεωρούν μεταρρύθμιση. Αλλά πεις “είμαι φεμινίστρια” είναι κοινωνικός μετασχηματισμός».

Η Gloria Steinem και πάλι.

«Αν πιστεύεις στην ισότητα, τότε είσαι φεμινιστής. Λυπάμαι που σου το λέω». 

-Emma Watson, ηθοποιός

«Φεμινιστής είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στη δύναμη των γυναικών όσο και σε οποιουδήποτε άλλου.Είναι ισότητα, είναι δικαιοσύνη και είναι υπέροχο να είσαι μέρος του.

-Zendaya, ηθοποιός & τραγουδίστρια

«Τι είναι φεμινισμός; Απλά η πεποίθηση ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι εξίσου ελεύθερες με τους άνδρες όσο παλαβές, σκυθρωπές, τρελές, πονηρές, χοντρές, κακοντυμένες, υποχωρητικές, τεμπέλες και αυτάρεσκες κι αν είναι». 

-Caitlin Moran, δημοσιογράφος & συγγραφέας

«Οι άνδρες, τα δικαιώματά τους και τίποτα παραπάνω. Οι γυναίκες, τα δικαιώματά τους και τίποτα λιγότερο». 

-Susan B.Anthony, πρωτεργάτης του γυναικείου κινήματος κατά τον 19ο αιώνα

«Ο φεμινισμός δεν έχει σκοπό να κάνει τις γυναίκες πιο δυνατές. Γιατί οι γυναίκες είναι ήδη δυνατές. Στόχος του είναι να αλλάξει το πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτή τη δύναμη».

-Gillian anderson, ηθοποιός

«Κατά κάποιον τρόπο ο φεμινισμός έχει υποτιμηθεί σαν έννοια. Μα γιατί συνέβη αυτό; Όταν δηλώνεις φεμινιστής ουσιαστικά λες ότι είσαι ανθρωπιστής». 

-Julianne Moore, ηθοποιός

«Το Χόλιγουντ κάνει το εξής λάθος: θεωρεί ότι για να είναι μια ταινία φεμινιστική ο γυναικείος χαρακτήρας πρέπει να ρίχνει ξύλο, να μάχεται με άνδρες και να τους κερδίζει. Αυτή η αντιμετώπιση δεν είναι φεμινιστική, είναι μάτσο και δεν απεικονίζει στη σωστή της διάσταση τη γυναικεία φύση».

-Natalie Portman, ηθοποιός

«Ο κόσμος με αποκαλεί “φεμινίστρια” κάθε φορά που εκφράζω αισθήματα που με διαφοροποιούν από το χαλάκι της εξώπορτας». 

-Rebecca West, η σπουδαία βρετανίδα συγγραφέας του 20ου αιώνα

«Δεν είχα έναν ακριβή ορισμό για τον φεμινισμό όταν ήμουν νεότερη», είπε «Δεν έβλεπα ακριβώς σε ποια σημεία ήταν ζωτικός στον τρόπο που μεγαλώνουν στον κόσμο που ζούμε. Ο μισογυνισμός είναι βαθιά ριζωμένος στον κόσμο από τη στιγμή που γεννιέται. Έτσι για μένα ο φεμινισμός είναι το πιο σημαντικό κίνημα που πρέπει να αγκαλιάσεις επειδή είναι βασικά μια άλλη λέξη για την ισότητα».

-Taylor Swift, τραγουδίστρια

«Οι άνθρωποι με ρωτούσαν κατά καιρούς κάνοντας πλάκα “δηλαδή εννοείς ότι είσαι φεμινίστρια;” λες και ο φεμινισμός είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις μόνο όταν τον αντιμετωπίζεις σαν αστείο». 

-Keira Knightley, ηθοποιός