ΠΑΙΔΙ

Παιδική εργασία: Μια απειλητική μάστιγα και ένας φαύλος κύκλος φτώχειας

AP@2022/Alexander F. Yuan

Η 12η Ιουνίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) και της UNICEF, ο αριθμός των παιδιών που εξαναγκάζονται σε εργασία, έχει αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια παγκοσμίως. Αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 8,4 εκατομμύριων τα τελευταία 4 χρόνια. Εκατομμύρια περισσότερα κινδυνεύουν λόγω των επιπτώσεων της COVID-19.

Οι αριθμοί αυξάνονται με την πανδημία να μετατρέπει την παιδική εργασία σε ακόμα μεγαλύτερη μάστιγα, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ηλικιακών ομάδων 5 έως 11 ετών. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας έχει κεντρικό θέμα «Παγκόσμια Κοινωνική Προστασία για τον τερματισμό της Παιδικής Εργασίας».

Η κοινωνική προστασία είναι ταυτόχρονα ένα ανθρώπινο δικαίωμα και ένα ισχυρό εργαλείο πολιτικής για την αποτροπή των οικογενειών από το να καταφεύγουν στην παιδική εργασία σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, από το 2020 και πριν την υγειονομική κρίση του COVID-19, μόνο το 46,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, καλύπτονταν ουσιαστικά από τουλάχιστον ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας. Η κάλυψη για τα παιδιά είναι ακόμη χαμηλότερη. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των παιδιών στον πλανήτη, δηλαδή περίπου 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά, δεν είχαν κοινωνική προστασία.

Η παιδική εργασία είναι εχθρός της ανάπτυξης των παιδιών και εχθρός της προόδου

Παιδική εργασία: Μια απειλητική μάστιγα και ένας φαύλος κύκλος φτώχειας AP@2022/Channi Anand

Κανένας πολιτισμός, καμία χώρα και καμία οικονομία δεν μπορεί να θεωρεί ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προόδου, εάν η επιτυχία και τα πλούτη του, έχουν οικοδομηθεί στις πλάτες παιδιών. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η παγκόσμια πρόοδος κατά της παιδικής εργασίας σταμάτησε για πρώτη φορά το 2020, μετά από δύο δεκαετίες προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, η κρίση της COVID-19, έχει ωθήσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά στο εργατικό δυναμικό.

«Οι νέες εκτιμήσεις είναι μια κλήση αφύπνισης. Δεν μπορούμε να σταθούμε δίπλα ενώ μια νέα γενιά παιδιών τίθεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Guy Ryder. «Η κοινωνική προστασία χωρίς αποκλεισμούς επιτρέπει στις οικογένειες να κρατούν τα παιδιά τους στο σχολείο ακόμη και ενόψει οικονομικών δυσκολιών. Οι αυξημένες επενδύσεις στην αγροτική ανάπτυξη και η αξιοπρεπής εργασία στη γεωργία είναι απαραίτητες. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή και πολλά εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσουμε. Αυτή είναι μια στιγμή για ανανεωμένη δέσμευση και ενέργεια, για να γυρίσουμε τη γωνία και να σπάσουμε τον κύκλο της φτώχειας και της παιδικής εργασίας».

Ο παγκόσμιος χάρτης της παιδικής εργασίας

Παιδική εργασία: Μια απειλητική μάστιγα και ένας φαύλος κύκλος φτώχειας AP@2022/Brian Inganga

Στην υποσαχάρια Αφρική, η αύξηση του πληθυσμού, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, η ακραία φτώχεια και τα ανεπαρκή μέτρα κοινωνικής προστασίας, έχουν οδηγήσει επιπλέον 16,6 εκατομμύρια παιδιά, σε παιδική εργασία τα τελευταία 4 χρόνια.

Ακόμη και σε περιοχές όπου σημειώθηκε κάποια πρόοδος από το 2016, όπως η Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η COVID-19 θέτει σε κίνδυνο αυτή την πρόοδο.

Οι UNICEF και η ΔΟΕ προειδοποιούν ότι παγκοσμίως, 9 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά κινδυνεύουν να ωθηθούν στην παιδική εργασία μέχρι το τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ένα μοντέλο προσομοίωσης δείχνει ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει σε 46 εκατομμύρια, εάν δεν έχουν πρόσβαση σε κρίσιμη κάλυψη κοινωνικής προστασίας.

Πρόσθετοι οικονομικοί κραδασμοί και το κλείσιμο σχολείων που προκαλούνται από τον COVID-19, σημαίνουν ότι τα παιδιά που ήδη βρίσκονται σε παιδική εργασία μπορεί να εργάζονται περισσότερες ώρες ή υπό χειρότερες συνθήκες. Πολλά περισσότερα μπορεί να εξαναγκαστούν στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, λόγω απώλειας εργασίας και εισοδήματος μεταξύ ευάλωτων οικογενειών.

«Χάνουμε έδαφος στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας και ο τελευταίος χρόνος δεν διευκόλυνε αυτόν τον αγώνα», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore. «Οι παγκόσμιες καραντίνες, τα κλεισίματα των σχολείων, οι οικονομικές αναταραχές και η συρρίκνωση των εθνικών προϋπολογισμών, αναγκάζουν οικογένειες παγκοσμίως σε σπαραχτικές επιλογές. Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις σε προγράμματα που μπορούν να βγάλουν τα παιδιά από το εργατικό δυναμικό. Έτσι θα μπορέσουν να  επιστρέψουν στο σχολείο και σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας που μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να αποφύγουν εξαρχής αυτή την επιλογή».

Τα θλιβερά νούμερα γύρω από την παιδική εργασία

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ και τη UNICEF:

  • Ο τομέας της γεωργίας αντιπροσωπεύει το 70% των παιδιών σε παιδική εργασία (112 εκατομμύρια). 20% (31,4 εκατομμύρια) δουλεύουν καταναγκαστικά σε υπηρεσίες και 10% (16,5 εκατομμύρια) στη βιομηχανία.
  • Σχεδόν το 28% των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και το 35% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών σε παιδική εργασία, δεν πάνε σχολείο.
  • Η παιδική εργασία είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των αγοριών, παρά των κοριτσιών σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, όταν λαμβάνονται υπόψη οι δουλειές του σπιτιού που εκτελούνται για τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα, το χάσμα μεταξύ των φύλων στην παιδική εργασία μειώνεται.
  • Ο επιπολασμός της παιδικής εργασίας στις αγροτικές περιοχές (14%) είναι σχεδόν 3 φορές υψηλότερος από ό,τι στις αστικές περιοχές (5%).
  • Τα παιδιά σε παιδική εργασία διατρέχουν κίνδυνο σωματικής και ψυχικής βλάβης. Η παιδική εργασία θέτει σε κίνδυνο την εκπαίδευση των παιδιών, περιορίζει τα δικαιώματά τους και περιορίζει τις μελλοντικές ευκαιρίες τους. Οδηγεί σε φαύλους διαγενεακούς κύκλους φτώχειας και παιδικής εργασίας.