ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από την κοινωνική και τη δημόσια ζωή

© 2021 Mstyslav ChernovAP IMAGES

Η ηγεσία του φονταμενταλιστικού σουνιτικού κινήματος των Ταλιμπάν θεσμοθετεί ευρείας κλίμακας, συστηματικές διακρίσεις βάσει του φύλου και προχωρά στην άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, προειδοποίησε ομάδα 36 ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μας ανησυχούν οι συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες να αποκλειστούν οι γυναίκες από την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική σφαίρα απ’ άκρο σ’ άκρο της χώρας» της νοτιοανατολικής Ασίας από τους Ταλιμπάν, ανέφερε η ομάδα των ειδικών.

Οι ανησυχίες είναι ακόμη πιο έντονες «για τις γυναίκες που ανήκουν σε εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, όπως αυτές των Χαζάρων, των Τατζίκων, των Ινδουιστών και άλλων κοινοτήτων οι διαφορές ή η ευκολία εντοπισμού των οποίων, τις καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτες», πρόσθεσε.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, οι Ταλιμπάν επιβάλλουν σειρά περιοριστικών μέτρων σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι γυναίκες φοβούνται αντίποινα των Ταλιμπάν αν βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή

Στις περισσότερες γυναίκες απαγορεύθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι οδηγοί ταξί έλαβαν εντολή να μην παραλαμβάνουν γυναίκες εάν δεν φορούν συγκεκριμένο είδος χιτζάμπ. Οι γυναίκες φοβούνται αντίποινα αν βγουν από το σπίτι, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή, σε ρόλο κηδεμόνα.

«Οι γυναίκες που ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 72 χιλιομέτρων δεν μπορούν να κάνουν τη διαδρομή εάν δεν συνοδεύονται από μέλος της άμεσης οικογένειάς τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαντίκ Ακίφ Μουχατζίρ, διευκρινίζοντας ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι άνδρας.

Η οδηγία αυτή έρχεται μερικές εβδομάδες αφού το υπουργείο ζήτησε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας να μην μεταδίδουν σειρές στις οποίες παίζουν γυναίκες και να διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι φορούν την «ισλαμική μαντίλα» όταν εμφανίζονται στην οθόνη.

Οι πολιτικές αυτές των Ταλιμπάν πλήττουν «τη δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, ωθώντας τις ακόμη βαθύτερα στη φτώχεια», προειδοποίησε η ομάδα των ειδικών. «Οι γυναίκες που έχουν νοικοκυριά πλήττονται ακόμη περισσότερο, καθώς η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνει τα δεινά τους» στη χώρα.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν στο έλεός τους

«Ιδιαίτερη και σοβαρή ανησυχία» προκαλεί στην ομάδα των ειδικών η συνεχιζόμενη στέρηση από πλευράς των Ταλιμπάν του δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία, τονίζεται σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Θεσμοί που είχαν δημιουργηθεί για να βοηθούν και να προστατεύουν ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια – το υπουργείο Γυναικών, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες – έχουν κλείσει ή έχουν καταληφθεί από τους ισλαμιστές.

Όπως αναφέρει το αθηναϊκό και μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων σε βάρος τους συνεχώς τους τελευταίους πέντε μήνες, αξιώνοντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην ελευθερία.

Μαχητές των Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν, απείλησαν ή έθεσαν υπό κράτηση επανειλημμένα γυναίκες που συμμετείχαν σε τέτοιες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ορκίστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα της 20ης επετείου από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σαγέντ Ζεκρουλάχ Χασίμι, με συνέντευξή του στο TOLO News είχε καταστήσει σαφές πως οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν μια πολύ συγκεκριμένη θέση κι αυτή βρίσκεται πολύ μακριά από τη δημόσια σφαίρα.

«Δεν θεωρούμε τις γυναίκες ως το μισό της κοινωνίας και το να επιτρέπεις σε μια γυναίκα να γίνει υπουργός της κυβέρνησης θα είναι σαν να βάζεις στον λαιμό της ένα βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει. Οι γυναίκες του Αφγανιστάν είναι αυτές που γεννούν τον λαό του Αφγανιστάν και τον επιμορφώνουν με βάση τα ήθη του Ισλάμ».