ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ιράν: Κάμερες σε δημόσιους χώρους για να εντοπίζονται γυναίκες χωρίς μαντίλα

© 2023 Ebrahim Noroozi/AP IMAGES

Γιατί να σου κάνει εντύπωση; Πριν από λίγες ημέρες ήταν που στο Ιράν η αστυνομία συνέλαβε πέντε νεαρά κορίτσια επειδή χόρεψαν δημόσια χωρίς χιτζάμπ και ανέβασαν το βίντεο στα social media.

Στο Ιράν, η ζωή για τις γυναίκες πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Κάμερες στους δρόμους λοιπόν, για να πατάξουμε το κακό.

Με ανακοίνωση της αστυνομίας, επίσημα πράγματα δηλαδή, στο Ιράν εγκαθιστούν κάμερες σε δημόσιους χώρους για να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα.

Κάμερες στους δρόμους του Ιράν για το χιτζάμπ

Μετά τον εντοπισμό τους, αυτές που παραβιάζουν τον ενδυματολογικό κώδικα θα λαμβάνουν «προειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα για τις συνέπειες», σημειώνει η αστυνομία στην σχετική ανακοίνωσή της.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «πρόληψη της αντίστασης κατά του νόμου για το χιτζάμπ», προσθέτει η αστυνομία στην ανακοίνωση αυτή, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mizan που συνδέεται με το δικαστικό σώμα κι άλλα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, σημειώνοντας ότι η αντίσταση αυτού του είδους αμαυρώνει την πνευματική εικόνα του Ιράν και προκαλεί ανασφάλεια.

Ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών στο Ιράν αρνείται να φορέσει μαντίλα ύστερα από τον θάνατο τον Σεπτέμβριο της Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του κανονισμού για το χιτζάμπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαμαρτυρίες μετά τον θάνατό της.

Κινδυνεύουν κι όμως αντιστέκονται. Πάρα πολλές είναι οι γυναίκες που κυκλοφορούν στο Ιράν χωρίς μαντίλα σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό της Τεχεράνης είχε ανακοινώσει πως, «σε συμμόρφωση με τις αξιώσεις του ευγενούς λαού του Ιράν για το θέμα του χιτζάμπ», θα εγκαινίαζε ένα πρότζεκτ ηχητικής υπενθύμισης στις γυναίκες που κυκλοφορούν στους σταθμούς του μετρό.

Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ήδη εικόνες με γυναίκες που εμποδίζονται να εισέλθουν σε σταθμούς μέσω των ακυρωτικών μηχανισμών.

Οι δηλητηριάσεις μαθητριών συνεχίζονται

Μόνο την Κυριακή (09/04), δηλητηριάστηκαν περίπου 100 μαθήτριες σε έξι σχολεία στην κουρδική πόλη Σακέζ, από όπου καταγόταν η Mahsa Amini.

Περισσότερα από 20 κορίτσια που δηλητηριάστηκαν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά την ίδια πηγή, που έκανε επίσης λόγο για συλλήψεις γονέων που διαμαρτυρήθηκαν.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση για τις νέες δηλητηριάσεις στις περιοχές των Κούρδων του Ιράν. Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαβεβαίωναν ότι σύντομα θα δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση για τα επεισόδια αυτά, έπειτα από μήνες ολοένα πιο έντονων ανησυχιών στη χώρα.

Τα συμβάντα αυτά καταγράφονται σχεδόν αποκλειστικά σε σχολεία θηλέων. Πολλά θύματα χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία. Γιατροί κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από τοξικά αέρια. Η Τεχεράνη έκανε λόγο για πάνω από 13.000 δηλητηριάσεις.

Αρκετές οικογένειες αποφάσισαν να μην στέλνουν τις κόρες τους στα σχολεία και διαμαρτύρονται για την αδυναμία των αρχών να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών τους. Και κάπου εδώ κατανοούμε όλοι τον απώτερο σκοπό των επιθέσεων.