ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ιράν: Κορίτσια χόρεψαν δημόσια χωρίς χιτζάμπ και συνελήφθησαν

Twitter/@shahrak_ekbatan

Κι όσο εμείς ασχολούμαστε με τα μπούτια της Πέννυς Μπαλτατζή κι αν δικαιούται να φορά κορμάκι με καλσόν επί σκηνής, οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Ιράν βιώνουν τον καθημερινό τρόμο του περιορισμού των ελευθεριών τους.

Να τραγουδήσουν και να χορέψουν δημόσια χωρίς το κεφάλι τους να καλύπτεται από το χιτζάμπ; Ανεπίτρεπτο. Εγκληματικό από μεριάς τους να προβούν σε μια τέτοια κίνηση που για τις αρχές του Ιράν υποδηλώνει περιφρόνηση στο ιρανικό καθεστώς.

Πέντε έφηβα κορίτσια στο Ιράν ανέβασαν τον χορό τους στο Tik Tok για την Ημέρα της Γυναίκας. Φυσικά και συνελήφθησαν.

Στο Ιράν όταν τα κορίτσια χορεύουν χωρίς χιτζάμπ, συλλαμβάνονται

Σύμφωνα με το Iran International τα πέντε κορίτσια έμειναν υπό κράτηση για 48 ώρες, ενώ υποχρεώθηκαν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για την πράξη τους, ενώ τα κεφάλια τους ήταν καλυμμένα με μαντίλες.

Το κλιπ γυρίστηκε στην πόλη Ekbatan στη δυτική Τεχεράνη και χαρακτηρίστηκε ως «πράξη περιφρόνησης του ιρανικού καθεστώτος».

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τεχεράνης, αναζήτησαν τις κοπέλες στο Ekbatan και τις συνέλαβαν για παραβίαση κανονισμών. Tα κορίτσια κρατήθηκαν για δύο ημέρες και αναγκάστηκαν να μαγνητοσκοπήσουν ένα βίντεο ομολογίας εκφράζοντας τύψεις για τις πράξεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μετά τις συλλήψεις των κοριτσιών, δημοσιεύτηκαν και άλλα αντίστοιχα βίντεο με κορίτσια να χορεύουν το ίδιο τραγούδι χωρίς χιτζάμπ για να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους.

«Να ξέρετε πως η δύναμή σας, μας εμπνέει»

Τα κορίτσια χόρεψαν με το τραγούδι ”Calm Down” της Selena Gomez και του Rema, οι οποίοι και έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στα έφηβα κορίτσια.

«Αυτά τα κορίτσια κι όλες οι γυναίκες στο Ιράν που συνεχίζουν με θάρρος να απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές. Να ξέρετε πως η δύναμή σας, μας εμπνέει», έγραψε η Selena Gomez.

Το video μοιράστηκε και ο Rema, ο οποίος σχολίασε ότι θα συνεχίσει να τραγουδάει για αυτά τα κορίτσια.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις όμορφες γυναίκες που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, εμπνέομαι από εσάς, τραγουδάω για εσάς και ονειρεύομαι μαζί σας».

Γυναίκες λίγο πιο δίπλα από εμάς χρειάζονται δύναμη και θάρρος για να χορέψουν και να τραγουδήσουν σε δημόσιο χώρο. Για σκέψου.