ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εκατοντάδες μαθήτριες στο Ιράν δέχονται επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο

© 2023 Vahid Salemi/AP IMAGES

Θα κάνουν τα πάντα για να τις υποδουλώσουν πλήρως. Τα πάντα. Τα κορίτσια και οι γυναίκες στο Ιράν είναι καταδικασμένες να ζουν υπό το καθεστώς φόβου και διαρκούς ταπείνωσης. Δεν λογίζονται με τους ανθρώπους. Είναι ψυχές κατώτερες. Αν δεν γεννούσαν, θα προτιμούσαν να τις εξαφανίσουν από προσώπου γης.

Τα κορίτσια στο Ιράν δέχονται ένα ακόμα χτύπημα προκειμένου να υποδουλωθούν. Εκατοντάδες μαθήτριες έχουν διακομιστεί τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο, μετά από επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο που δέχτηκαν μέσα στο σχολείο τους.

Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του BBC υπολογίζεται ότι από τον Νοέμβριου του 2022 πάνω από 1.000 μαθήτριες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τέτοιων επιθέσεων, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, κόπωση και στρες.

Μαθήτριες στο Ιράν δέχονται επίθεση με δηλητηριώδες αέριο μέσα στις τάξεις τους

Οι εκτιμήσεις για τα θύματα τοποθετούνται ανάμεσα στις 800 και τις 1.200 μαθήτριες. Ο λόγος; Να σταματήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και τα σχολεία των κοριτσιών να βάλουν λουκέτο μια για πάντα.

Γονιός ενός εκ των κοριτσιών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ανέφερε στο BBC: «Η κόρη μου και δύο φίλες της είπαν ότι άκουσαν κάτι σαν έκρηξη και αμέσως μετά ένιωσαν μια άσχημη μυρωδιά, σαν καμένο πλαστικό, να γεμίζει τον αέρα.

Τους ζήτησαν να βγουν από την τάξη στο προαύλιο. Πολλές μαθήτριες άρχισαν να λιποθυμούν. Στην κόρη της τάξης μου έχουμε παιδιά με άσθμα και προβλήματα καρδιάς. Ήρθαν ασθενοφόρα και η αστυνομία. Οι νοσηλευτές έδωσαν στα παιδιά να πιουν γάλα».

Ο Υπουργός Υγείας, Younes Panahi, είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι θέλουν να κλείσουν τα σχολεία, ειδικά των κοριτσιών». Δεν πέρασαν λίγα λεπτά και ω του θαύματος, αποφάσισε να ανασκευάσει γιατί οι δηλώσεις του, λέει, παρερμηνεύθηκαν και δεν ήθελε ποτέ να πει κάτι τέτοιο.

«Πού είναι το παιδί μου;»

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 26 σχολεία από πέντε πόλεις του Ιράν έχουν δεχτεί επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο.

Μια μαμά τρέχει στην είσοδό του ουρλιάζοντας: «Πού είναι το παιδί μου;». Ένας άντρας της απαντάει: «Δηλητηρίασαν τους μαθητές με αέριο».

Βίντεο που εξασφάλισε το Reuters δείχνει την προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι να απομακρύνουν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα προκειμένου να περάσει το ασθενοφόρο για να παραλάβει τις μαθήτριες από σχολείο στην πόλη Fardis του Ιράν. Έχουν μόλις «ελαφρά δηλητηριαστεί» με αέριο μέσα στην τάξη τους.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να «κάνουν να αποτύχει η συνωμοσία του εχθρού που θέλει να προκαλέσει φόβο και απόγνωση στον πληθυσμό». Δεν διευκρίνισε ποιος είναι αυτός ο «εχθρός», φυσικά.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε να διεξαχθεί «διαφανής έρευνα» και τα συμπεράσματά της να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της δηλητηρίασης αλλά μέχρι στιγμής καμία σύλληψη δεν έχει ανακοινωθεί.