ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολωνία: Νεκρή από σηψαιμία έγκυος που της αρνήθηκαν την άμβλωση. Τα σπαρακτικά μηνύματα στη μητέρα της

© 2021 Czarek Sokolowski/AP IMAGES

Η σηψαιμία επιβεβαιώθηκε ως αιτία του θανάτου της 30χρονης Ιζαμπέλα στην Πολωνία. Η γυναίκα ήταν έγκυος και νοσηλεύτηκε κατά την 22η εβδομάδα της κύησής της, αφού έσπασαν τα νερά της.

Το βρέφος της Ιζαμπέλα είχε διαγνωστεί με θανατηφόρα συμπτώματα, όμως, σύμφωνα με τον νόμο που υιοθετήθηκε στην Πολωνία, οι αμβλώσεις για αυτόν το λόγο δεν επιτρέπονται.

Τα μηνύματα που έστελνε η 30χρονη στη μητέρα της μέσα από το νοσοκομείο είναι συγκλονιστικά και ενδεικτικά της αναχρονιστικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Η Ιζαμπέλα έλεγε στη μητέρα της πως οι γιατροί που την εξέτασαν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αν δεν πεθάνει πρώτα το βρέφος.

Θα περιμένουν να πεθάνει το μωρό ή να να συμβεί κάτι άλλο.

«Προς το παρόν, λόγω του νόμου για τις αμβλώσεις, πρέπει να μείνω στο κρεβάτι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», έγραψε η Ιζαμπέλα- το επώνυμο της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί – σε ένα από τα μήνυμα προς τη μητέρα της μετά την εισαγωγή της σε νοσοκομείο στο Pszczyna, στη νοτιοδυτική Πολωνία. «Διαφορετικά θα περιμένουν να πεθάνει το μωρό ή να να συμβεί κάτι άλλο. Αν όχι, τότε είναι τρομερό, μπορώ να περιμένω να παρουσιάσω σήψη».

Η Ιζαμπέλα πέθανε από σηψαιμία

Η Ιζαμπέλα πέθανε στις 4 το επόμενο πρωί. Ήταν 22 Σεπτεμβρίου, αλλά ο θάνατός της και οι συνθήκες αυτού δημοσιοποιήθηκαν από την οικογένεια της μόλις την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας σφοδρές διαμάχες και διαμαρτυρίες σε όλη την Πολωνία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής Εισαγγελίας, τα δείγματα της αυτοψίας, τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους, θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις, για να διαπιστωθεί ο ακριβής χρόνος θανάτου, αλλά και ως στοιχεία για την έρευνα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο αντιπολιτευόμενος Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας ότι, «οι νομοθέτες πήραν τους ρόλους των γυναικολόγων», καθώς και ότι, «οι γιατροί θα πρέπει να ανησυχούν γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης θα τους βάλει στη φυλακή επειδή προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή μιας γυναίκας».

Σε απάντησή του, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε πως μετά την περσινή νομοθεσία οι γιατροί πρέπει να σώζουν τις ζωές των μητέρων.

Πολωνία: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές

Στην Πολωνία η διακοπή της κύησης επιτρέπεται πλέον μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Στη χώρα γίνονται περίπου 2.000 νόμιμες αμβλώσεις τον χρόνο και εκτιμάται πως άλλες 200.000 είναι «παράνομες» ή οι γυναίκες καταφεύγουν στο εξωτερικό για να τις κάνουν.

Οι δρόμοι πόλεων της Πολωνίας πλημμύρισαν με γυναίκες που διαδήλωσαν για τον θάνατο της Ιζαμπέλας. «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Φοβάμαι να ζω εδώ». «Όχι άλλη νεκρή» (Ani Jednei Więcej) ήταν το κεντρικό σύνθημα της μαζικής πορείας στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Η Ντορότα Λομπόντα, δημοτική σύμβουλος στη Βαρσοβία, εξηγεί: «Οι γιατροί έπρεπε να τερματίσουν την κύηση, γιατί κινδύνευε η ζωή της γυναίκας.

Δεν το έκαναν όμως, φοβήθηκαν (ότι παραβιάζουν τον νόμο), περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο. Αν είχαν επέμβει εγκαίρως, η γυναίκα θα ζούσε σήμερα». Η δικηγόρος της οικογένειας της Ιζαμπέλα, Γιολάντα Μπουντζόφσκα, λέει ότι η 30χρονη πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ την ετοίμαζαν για το χειρουργείο.

«Ήταν μια τραγική ιστορία, με έπιασαν τα κλάματα, δεν μπορώ να το ξεπεράσω» λέει μία από τις διαδηλώτριες. «Ήρθα εδώ για να δείξω ότι διαφωνώ με αυτή την τραγωδία και με την όλη κατάσταση». «Έχω μια κόρη και με όλα αυτά που συμβαίνουν τη συμβουλεύω να αποφύγει να μείνει έγκυος».

Οι γιατροί απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο, ενώ υποστηρικτές του νόμου λένε ότι ο θάνατος της 30χρονης γυναίκας δεν σχετίζεται με την απαγόρευση.

Οι ΜΚΟ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αμέσως τον μηχανισμό που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Πολωνία να μην λάβει χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες επειδή δεν σέβεται τις «αξίες της ΕΕ».