WOMAN POWER

Η Sanna Marin θα σύρει τον χορό της αλληλεγγύης. Γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο χορεύουν υπέρ της

@2022 Olivier Matthys, File/AP Images

Γυναίκες από τη Φινλανδία, αλλά και από άλλα κράτη, μοιράζονται εδώ και μέρες video που τις δείχνουν να χορεύουν και να διασκεδάζουν για να στηρίξουν με τον τρόπο τους, τη Φινλανδή πρωθυπουργό Sanna Marin που μετά τη διαρροή ενός video που τη δείχνει να διασκεδάζει με την καρδιά της μαζί με ένα group ανθρώπων σε ένα πάρτι, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αρνητική κριτική.

Η 36χρονη Sanna Marin, βρίσκεται συχνά σε αυτή τη θέση, να αντιμετωπίζει την κριτική των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και των πιο κλειστών μυαλών στην κοινωνία στην οποία ζει, από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός στη χώρα της. Μία φωτογραφία της, όπου φαίνεται να μην φορά σουτιέν μέσα από τη μπλούζα της, ήταν μία τέτοια αφορμή. Το σορτς και το δερμάτινο μπουφάν με το οποίο εμφανίστηκε μία άλλη, το πάρτι και ο χορός τώρα.

Η Sanna Marin δέχεται αρνητική κριτική για τα πιο ανούσια πράγματα στον κόσμο θα πεις και θα έχεις δίκιο. Τι έγκλημα έκανε; Χόρεψε και διασκέδασε μαζί με φίλους μπροστά σε μία κάμερα που ήξερε ότι την κατέγραφε, αλλά νόμιζε ότι το αποτέλεσμα δεν θα το δουν ποτέ άλλα, πέρα από τα φιλικά μάτια που βρίσκονταν εκεί. Εκτός από πρωθυπουργός, η Sanna Marin είναι και άνθρωπος, ο οποίος ένιωθε ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και μπορούσε να ξεδώσει. Σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson και τα δικά του πάρτι, μάλιστα, η Sanna Marin δεν παραβίασε κανέναν νόμο για να χορέψει.

«Θέλω να δείξω ότι υπάρχουν απλοί άνθρωποι με συνηθισμένη ζωή σε αυτές τις θέσεις. Έχω οικογενειακή ζωή, έχω επαγγελματική ζωή και έχω ελεύθερο χρόνο να περάσω με τους φίλους μου. Βασικά όπως πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου», είπε η ίδια η Sanna Marin στην έναρξη της καλοκαιρινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Κι οι γυναίκες της ηλικίας της και μη, ανταποκρίθηκαν καταλαβαίνοντας ότι η Sanna Marin κρίνεται αδίκως για πράγματα που είναι αυτονόητα σε όλους, για το δικαίωμα της να διαθέσει τον ελεύθερό της χρόνο όπως θέλει χωρίς να βλάπτει κανέναν.

Οι γυναίκες της Φινλανδίας και όχι μόνο, καταγράφουν τον εαυτό τους να διασκεδάζει και μοιράζονται τα video στο Instagram χρησιμοποιώντας το hashtag #solidaritywithsanna. «Αλληλεγγύη με τη Sanna», λένε και το εννοούν όπως θα δεις παρακάτω.

Εντωμεταξύ, η Sanna Marin υποβλήθηκε σε τεστ χρήσης ναρκωτικών μετά τη διαρροή του video και το έκανε «για τη δική της νομική προστασία», όπως ανέφερε η εφημερίδα Hufvudstadsbladet. Αναμένει τα αποτελέσματα της εξέτασης σε μία εβδομάδα και επιμένει ότι το μόνο που έκανε ήταν να περάσει χρόνο με φίλους.

«Ελπίζω ότι το 2022 είναι αποδεκτό ότι ακόμα κι εκείνοι που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις χορεύουν, τραγουδούν και πηγαίνουν σε πάρτι. Δεν ήθελα αυτές οι εικόνες να διαρρεύσουν, αλλά είναι στην ευχέρεια των ψηφοφόρων να αποφασίσουν τι θα σκεφτούν γι’ αυτές», είπε η Sanna Marin.

Οι γυναίκες της Φινλανδίας και του κόσμου, της δείχνουν τη δική του σκέψη, την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους με τον πιο ευφάνταστο τρόπο.

Η Sanna Marin έγινε η πιο νέα σε ηλικία πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2019 όταν ήταν 34 ετών. Η ίδια είχε δηλώσει ότι η ηλικία της, όπως και το φύλο της, γίνονται υπερβολικά συχνά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πράγμα που συμβαίνει μάλλον και κάθε φορά που η Sanna Marin κρίνεται όχι για το πολιτικό της έργο, αλλά για το πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο της ή τις ενδυματολογικές της επιλογές.