#ΔΕΝΕΙΣΤΕΜΟΝΕΣ

Η Μαίρη Συνατσάκη έχει υποστεί τρεις φορές σεξουαλική παρενόχληση. Η αποκάλυψή της

Instagram.com/mairiboo

Η καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου ήταν με έναν τρόπο λυτρωτική για πολλά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξουαλικής κακοποίησης. Συναθλήτριές της βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν για τα περιστατικά που σημάδεψαν τη δική τους ζωή, ενώ η σεξουαλική παρενόχληση ήρθε για μία ακόμα φορά στο τραπέζι των συζητήσεων και μας έκανε όλους να τεντώσουμε τα αυτιά μας για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα για πόσο εκτεταμένο φαινόμενο μιλάμε. Έφερε βέβαια και σχόλια που δεν θέλαμε να ακούσουμε, σχόλια που συνοψίζονται στην ερώτηση «Μα γιατί μίλησε τώρα». Η Μαίρη Συνατσάκη θέλησε να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα. Μαζί έκανε και μία προσωπική αποκάλυψη.

Σε ένα video στο κανάλι της στο YouTube, η Μαίρη Συνατσάκη, θέλησε να μιλήσει με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου για το τι είναι σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και τους λόγους που εμποδίζουν τα θύματα σεξουαλικής βίας να μιλήσουν για το τραύμα τους, συχνότερα. Στη συνέχεια η Μαίρη Συνατσάκη μίλησε για τις δικές της προσωπικές εμπειρίες και εξήγησε ότι έχει υπάρξει τρεις φορές θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Μάλιστα είχε απωθήσει τα δύο πρώτα περιστατικά, τα οποία θυμήθηκε πολύ αργότερα στη ζωή της.

«Εγώ προσωπικά έχω υπάρξει τρεις φορές θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στη ζωή μου. Κάθε φορά που θέλω να μιλήσω σε κάποιον δικό μου άνθρωπο γι’ αυτό , αναγνωρίζω πάρα πολλά από τα στοιχεία που διάβασα. Θέλω να το υποτιμήσω, θέλω να πω ότι δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο κάτι άλλο που έχει συμβεί κάπου αλλού, δεν είμαι πάρα πολύ σίγουρη ότι αυτό ήταν αλλά μήπως ήταν και γι’ αυτό το συζητάω» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαίρη Συνατσάκη.

H Μαίρη Συνατσάκη έζησε τρεις φορές σεξουαλική παρενόχληση

«Το πρώτο σκηνικό έγινε όταν ήμουν 7 ή 8 χρονών και το άλλο όταν έγινε 17. Θυμήθηκα αυτά τα περιστατικά πολλά χρόνια αργότερα και αφού είχα ξεκινήσει από τα 19 μου ψυχοθεραπεία, το θυμήθηκα σαν έκλαμψη, έσκασε κάποια στιγμή στο μυαλό μου ως πληροφορία σε ένα ψυχοθεραπευτικό session που είχα κάνει. Κι είμαι άνθρωπος που μεγάλωσε σε ένα πολύ ανοιχτό περιβάλλον», τόνισε η Μαίρη Συνατσάκη. «Ωστόσο, η προσωπική μου ντροπή δεν άντεχε να μιλήσει γι’ αυτά τα πράγματα», διευκρίνισε η ίδια.

«Το τελευταίο περιστατικό που συνέβη ήταν τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε και χαίρομαι που τη στιγμή που συνέβη σήκωσα το τηλέφωνο και πήρα δύο ανθρώπους να τους το πω. Μπόρεσα να το επικοινωνήσω και να το πω και να μην το κρατήσω μέσα μου σαν προσωπική ευθύνη. Αυτά τα πράγματα θες να τα ξεχάσεις, θες να μην έχουν συμβεί καν, θες να μην έχουν παραβιάσει το σώμα σου, θέλεις πραγματικά να είχες βρει τρόπο να αντιδράσεις αλλιώς. Κι επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, νομίζω ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να εστιάσουμε και να είναι κεντρικό θέσφατο για όλους είναι ότι το θύμα δεν φταίει ποτέ», κατέληξε η Μαίρη Συνατσάκη.

«Αυτό δεν είναι ένα video για τις γυναίκες ενάντια στους άνδρες»

Η παρουσιάστρια, επιχειρηματίας και YouTuber θέλησε να μιλήσει και για τους άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. «Αναγνωρίζω τη δυσκολία και για τους άντρες που έχουν υποστεί βία να μιλήσουν γιατί είναι επιφορτισμένοι κι εκείνοι με πάρα πολλά κοινωνικά στερεότυπα για το τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνει ένας άντρας. Το καταλαβαίνω πλήρως. Αυτό το βίντεο δεν είναι για τις γυναίκες ενάντια στους άνδρες, είναι για τα θύματα ενάντια στους θύτες και για την ενσυναίσθηση που πρέπει να αποκτήσει η κοινωνία μας απέναντι σε τέτοιου είδους θέματα», εξήγησε η Μαίρη Συνατσάκη και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.