ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Σοφία Μπεκατώρου: Το πρώτο δημόσιο μήνυμα μετά τις καταγγελίες και το ξέσπασμα του πρώην συζύγου της

Papadakis Press/Γιώργος Παπαδάκης

Με την απόφασή της να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε νεαρή ηλικία από τον παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αρ. Αδαμοπουλο, η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του αιόλου για καλό. Ο κλοιός της σιωπής σπάει και το φως αρχίζει να πέφτει άπλετο πάνω σε ιστορίες αθλητριών που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες με τη χρυσή Ολυμπιονίκη και με τη σειρά τους επιλέγουν να μιλήσουν. Η Μάνια Μπίκοφ, η Ραμπέα Ιατρίδου, η Μαρίνα Ψυχογιού, η Νίκη Μπακογιάννη προχώρησαν σε ντόμινο αποκαλύψεων τα τελευταία 24ωρα καταγγέλλοντας τα δικά τους τραυματικά περιστατικά παρενόχλησης ή και κακοποίησήw τους ως αθλήτριες από πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Είναι αυτό που φοβόμασταν ως ενδεχόμενο αλλά δεν βλεπουμε την ώρα να αντιμετωπίσουμε σαν κοινωνία: Η προσωπική περιπέτεια της Σοφίας Μπεκατώρου δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό στον χώρο του αθλητισμού.

Η Σοφία Μπεκατώρου παίρνει ξανά θέση

Εν αναμονή της αναλυτικής κατάθεσής της ενώπιον του εισαγγελέα την ερχόμενη Τετάρτη, η Σοφία Μπεκατώρου, με ανάρτησή της στο Facebook τονίζει πως σε αυτόν τον σπουδαίο αγώνα συσπειρώνεται με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές της: «Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό», γράφει.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΘέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και…Posted by Sofia Bekatorou on Sunday, 17 January 2021

Αναλυτικά η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε τα εξής: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!
Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό» κλείνει η Σοφία Μπεκατώρου.

Ανδρέας Κοσματόπουλος: «Την καταγγελία δεν την ξέχασε ποτέ»

Ο πρώην σύζυγος της Σοφίας Μπεκατώρου και συναθλητής της στην ιστιοπλοΐα, Ανδρέας Κοσματόπουλος, με τον οποίο η Ολυμπιονίκης έχει αποκτήσει τα δύο της παιδιά, λύγισε μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ μιλώντας εκείνη: «Την έχω δει να κουβαλάει την αδερφή της στην πλάτη της κατάκοιτη και να πεθαίνει στα χέρια της. Και μετά από δυο μήνες να παίρνει την Ολυμπιακή πρόκριση και να γίνεται σημαιοφόρος στην ολυμπιακή μας ομάδα. Την έχω δει να βγαίνει με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία την ξέρω τη θαυμάζω και τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία». Κι αυτή είναι η πιο αποστομωτική απάντηση προς όσους αναρωτήθηκαν από δόλο ή ανοησία γιατί η Σοφία Μπεκατώρου και κάθε Σοφία, δεν μίλησε νωρίτερα για τον βιασμό της. Δεν το θυμήθηκε τώρα, γιατί δεν το ξεχασε ποτέ.