WOMEN TODAY

Η Έλλη Στάη γράφει για τη δική της σεξουαλική παρενόχληση: «Έθαψα το τραύμα μου στο πέρασμα του χρόνου»

Papadakis Press/Γιώργος Παπαδάκης

Με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Έλλη Στάη επιλέγει να μιλήσει για τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοσιογράφος αναφέρεται δημόσια επί του θέματος. Η πρώτη φορά ήταν πριν δύο χρόνια στην Εκπομπή «Αυτοψία», σε μία συζήτηση με τον Αντώνη Σρόιτερ για τα εμπόδια που βρίσκουν οι γυναίκες στον χώρο εργασίας. Σήμερα, το κάνει ξανά με αφορμή τις εξελίξεις αλλά και με έναν συγκεκριμένο στόχο: Να δώσει τις δικές της απαντήσεις σε όλα τα γνωστά ερωτήματα που τίθενται στη δημόσια συζήτηση, προς το θύμα. «Γιατί δεν το ‘κανες νωρίτερα;», «γιατί δεν μίλησες τότε;».

«Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια σε μια εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha, μιλώντας για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η γυναίκα στον επαγγελματικό της χώρο, είχα πει αυθόρμητα για την παρενόχληση που είχα δεχτεί από τον εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα της εποχής, είχαν περάσει ήδη 35 χρόνια. Παρόλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να ανοίξω την πόρτα και να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δε θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχαν ούτε τη δύναμη ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε. Τότε το έθαψα στο πέρασμα του χρόνου, προσπαθώντας να πραγματοποιήσω αυτά που ήθελα στη ζωή μου» γράφει η Έλλη Στάη στο άρθρο της και συνεχίζει:

«Ούτε όμως, 35 χρόνια μετά, είχα την αίσθηση πως η ελληνική δημόσια σφαίρα (τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα, τα επαγγελματικά σωματεία) ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με την προσοχή και τη σοβαρότητα που του αξίζουν. Γι’ αυτό και μόνο το ότι τώρα δεν υπάρχει απλώς η κουτσομπολίστικη διάσταση, όπως μόλις δύο χρόνια πριν υπήρχε, πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε πως έρχεται η ώρα της ωριμότητας και για την ελληνική κοινωνία να ανοίξει διάπλατα τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα της ζωής μας προς το μέλλον».

Στάη: «Σεξουαλική παρενόχληση στην απόλυτη “ψύχρα”»

Πριν δυο χρόνια, η Έλλη Στάη είχε αναφερθεί στη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από παλαιό πολιτικό: «Πολύ μεγάλο όνομα ο οποίος μου την έπεσε κανονικά μες στο γραφείο. Κι εκεί σηκώθηκα κι έφυγα, η συνέντευξη δεν έγινε. Στην ψύχρα, στην απόλυτη ψύχρα!», είχε πει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

«Είχα αναρωτηθεί και είπα ότι για να το κάνει αυτό σημαίνει ότι το κάνει συνέχεια. Θα πρέπει να το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, δεν το έκανε σε μένα πρώτη φορά. Αν με ρωτήσεις αν τον έβλεπα έκτοτε και του μιλούσα του μεγάλου αυτού πολιτικού, βεβαίως όταν τον συναντούσα έξω του μιλούσα, δεν τίθεται θέμα. Μαζεύτηκε, αλλά δεν τον εκτιμούσα πια καθόλου, ούτε σαν πολιτικό. Είχα πια πλήρη εικόνα. Για μένα δεν υπήρχε ως πολιτικός, γιατί δεν μπορεί να είσαι καλός πολιτικός όταν έχεις αυτές τις συμπεριφορές. Αποκλείεται, δεν μπορείς να είσαι».

Σχετικά με τα πρώτα χρόνια της στον ανδροκρατούμενο χώρο της δημοσιογραφίας, η Έλλη Στάη είπε: «Το πρώτο πράγμα που αντιμετώπισα, ας πούμε, ήταν στην πρώτη εφημερίδα που πήγα και δούλεψα, ήταν ο ήχος όταν πέρναγα των σχολίων των ανδρών -τότε ήμασταν και πολύ λίγες οι νέες γυναίκες στις εφημερίδες- που έκαναν σχόλια για το σωματότυπό μου, ήταν προφανές αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου πω τι ακριβώς άκουγα, μία λέξη άκουγα. Άσ’το τώρα… Όμικρον στην καθαρεύουσα… Άκουγα σχόλια για τα οπίσθιά μου! Είναι πάρα πολύ απλό».