FEMALE TALK

Η Laverne Cox ποζάρει με μπικίνι στα 50 της για να ξορκίσει τις φοβίες της ως μαύρη, τρανς γυναίκα που μεγαλώνει

Charles Sykes/Invision/AP

Πριν από ένα μήνα και κάτι, η Laverne Cox έκλεισε μισό αιώνα ζωής. Και παρόλο που τα γενέθλια συνήθως δημιουργούν χαρά στους εορτάζοντες, η Cox – και η αλήθεια είναι οι περισσότερες γυναίκες – βιώνουν λίγο διαφορετικά το γεγονός ότι ο χρόνος περνάει. Όσες δηλαδή, δεν έχουμε καταφέρει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός αυτός. Η ηθοποιός, παραγωγός και ακτιβίστρια, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του instagram για να μοιραστεί μια selfie με μαγιό, αλλά και πολύ βαθύτερες σκέψεις της στην πραγματικότητα.

Η Laverne Cox έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τον ρόλο της ως Sophia Burset στο Orange is the New Black. Αυτός ήταν ο ρόλος που την ανέδειξε στην πρώτη ανοιχτά trans ηθοποιό που προτάθηκε για Emmy. Για την ακρίβεια έχει προταθεί 3 φορές για Emmy στην καριέρα της, ενώ έχει κερδίσει και ένα Emmy για το ντοκιμαντέρ της Laverne Cox Presents: The T Word. Η ίδια έχει δουλέψει σε δύο ακόμα ντοκιμαντέρ ως executive producer, το Disclosure: Trans Lives on Screen και το Free CeCe.

H Laverne Cox χρησιμοποιεί τα φώτα της δημοσιότητας για να μιλήσει ανοιχτά για το πώς είναι να ζει μια γυναίκα πέρα από τις κοινωνικές επιταγές και τις νόρμες του φύλου της. Πώς είναι να ζει κάποια ακριβώς όπως νιώθει. Ακριβώς όπως είναι. Η Cox είναι επίσης η πρώτη ανοιχτά trans γυναίκα που έχει φωτογραφηθεί για τα εξώφυλλα των περιοδικών TIME, Cosmopolitan και Essence, ενώ ήταν και μία από τις Γυναίκες της Χρονιάς για το 2014, στα βραβεία του περιοδικού Glamour.

Μετά από αυτές τις ομολογουμένως λίγες, αλλά απαραίτητες συστάσεις, θα σου πω και τον λόγο που έπρεπε να μάθεις την Laverne Cox. Η ηθοποιός έγινε 50 ετών και αποφάσισε να ανεβάσει ένα mirror selfie video στο οποίο φοράει ένα μπικίνι. Πέρα από το γεγονός ότι θα δεις μια υπέροχη γυναίκα που (δείχνει να) νιώθει φανταστικά με τον εαυτό της, χρειάζεται να διαβάσεις και τον λόγο που η Laverne Cox επέλεξε να κάνει αυτή την ανάρτηση.

Η Laverne Cox ποζάρει με μπικίνι στα 50 της για να ξορκίσει τις φοβίες της ως μαύρη, τρανς γυναίκα που μεγαλώνει

«Παρ’όλο που
Εξαιτίας του ότι
Με και μέσω του ότι

Το ότι έγινα 50 ήταν εξαιρετικά έντονο με τρόπους που δεν περίμενα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της επίγνωσης της ύπουλης, διαπεραστικής φύσης που έχει το να συναντιέται ο ηλικιακός ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η χοντροφοβία, η τρανσφοβία και η τρανσμισογυνία και η αντιμετώπιση των βαθιών τρόπων με τους οποίους έχω εσωτερικεύσει αυτά τα επιβλαβή συστήματα. Η προσπάθεια να αντιμετωπίσω πώς αυτά τα επιβλαβή συστήματα επηρεάζουν τη σχέση μου με το ότι μεγαλώνω ως μαύρη, τρανς γυναίκα στο Χόλιγουντ που δεν έχει το μέγεθος των δειγμάτων και όλοι οι φόβοι που συνδέονται με αυτό, είναι ακριβώς ό,τι συνεχίζει να πληρώνει καλά τους θεραπευτές μου. Χαχαχα. Τόσες ψευδείς αποδείξεις που φαίνονται αληθινές.

..
Έτσι, όταν δημοσιεύω μια selfie με μπικίνι συμβαίνουν πολλά. Κάποια από αυτά είναι εγώ που παλεύω με το 50χρονο σώμα μου και ελπίζω ότι μπορεί να φαίνεται και να συμπεριφέρεται όπως θέλω, λαχταρώντας αυτό το 50χρονο σώμα να εξακολουθεί να θεωρείται επιθυμητό και σέξι.
Η selfie είναι επίσης για εμένα που λαχταρώ να δω τον εαυτό μου με έναν συγκεκριμένο τρόπο επηρεασμένο, δυστυχώς, από cis-κανονικά, ετεροκανονικά, ιμπεριαλιστικά, λευκά, καπιταλιστικά, πατριαρχικά πρότυπα ομορφιάς για να παραφράσω την εμβληματική φράση της Bell Hooks. Η ανεξαρτητοποίηση του νου είναι προφανώς ένα ταξίδι και όχι ένας προορισμός.

Νομίζω ότι οι μεγαλύτεροι φόβοι μου για τη γήρανση και τον πιο αργό μεταβολισμό, ιδιαίτερα ως μαύρη γυναίκα, γίνονται αόρατοι, γιατί αυτό κάνει η πατριαρχία στις μεγαλύτερες γυναίκες, ιδιαίτερα όταν παίρνουμε βάρος ή είμαστε χοντρές. Όπως είπα στη bell hooks, «Ποτέ δεν με ενδιέφερε να γίνω αόρατη ή να εξαφανιστώ». Γι’ αυτό και η selfie με το Gucci μπικίνι. Φοβάμαι επίσης να μην με θεωρήσουν μια απελπισμένη, ηλικιωμένη γυναίκα που προσπαθεί πάρα πολύ να είναι νέα και σύγχρονη. Αλλά το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα δεν είναι δική μου δουλειά. Γι’ αυτό και η selfie με το Gucci μπικίνι. F it!!
Εξελίσσομαι μόνιμα, είμαι ένα έργο σε εξέλιξη.
Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να δημοσιεύσω την ημερολογιακή μου καταχώριση στο instagram.
..
#TransIsBeautiful»

To να μη φοβάσαι να παραδεχτείς πώς νιώθεις για το ποια είσαι, είναι ένα μεγάλο βήμα προς την απόλυτη αποδοχή του εαυτού σου. Η Laverne Cox, βάζει εδώ και χρόνια το λιθαράκι της και μοιράζεται το δικό της ταξίδι στα social media για να ενθαρρύνει όλες εμάς, να ξεβολευόμαστε και να εκτροχιαζόμαστε από την πεπατημένη και τους δρόμους που η πατριαρχία θέλει να βαδίζουμε.