FEMALE TALK

12 διάσημες γυναίκες στα 50+ τους, μιλούν για το πώς είναι να μεγαλώνουν

@2022 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Η κοινωνία γύρω μας εξακολουθεί να προσπαθεί να μας πείσει ότι η δεκαετία των 20 μας είναι η μοναδική ηλικία που πρέπει να αποθεώνουμε. Η ηλικία στην οποία τα νιάτα είναι εκεί, ανεπιτήδευτα, ζωντανά, δεν τα ενδιαφέρουν οι ρυτίδες, τα σχέδια ή το μέλλον. Τα περιοδικά ακόμα κατηγορούνται για υπερβολικό photoshop και η αιώνια νεότητα είναι ακόμα και σήμερα η βασική επιθυμία του Hollywood. Αλλά όπως κάθε βιομηχανία, έτσι κι αυτή του star system, είναι τα πρόσωπά της. Και τα πρόσωπά της έχουν αρχίσει να μιλούν απενοχοποιημένα για το γήρας. Αυτές οι 12 διάσημες γυναίκες μιλούν χωρίς ταμπού για το πώς είναι να μεγαλώνουν.

Διάσημες γυναίκες άνω των 50 και μέχρι και τα 84 τους έχουν μιλήσει για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν. Κι έχουν πει τις δικές τους αλήθειες για τον χρόνο που περνάει και για το πώς δεν θα ήθελαν να τον γυρίσουν πίσω. Παρακάτω θα βρεις μία συλλογή από πράγματα που έχουν πει 12 διάσημες γυναίκες για τον χρόνο που περνά, τη δύναμη των ρυτίδων και των εμπειριών της ζωής. Λόγια στα οποία μπορείς να επιστρέφεις κάθε φορά που νιώθεις την πίεση της αιώνιας νεότητας που υμνεί η κοινωνία, να βαραίνει στις πλάτες σου.

Μπορείς να επιστρέφεις σε αυτά κάθε φορά που διαπιστώνεις πόσο «με δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετριέται ο χρόνος για τις γυναίκες και τους άνδρες. Κάθε φορά που κάποιος σε αντιμετωπίζει ως προϊόν για απόσυρση επειδή μεγάλωσες. Και να αντλείς έμπνευση. Και να συνεχίζεις να είσαι ο εαυτός σου, όποιο διψήφιο νούμερο κι αν συνοδεύει το δικό σου όνομα. Η ηλικία είναι απλά αριθμοί. Η ζωή είναι που έχει σημασία. Και οι εμπειρίες που αντλούμε από αυτήν.

Διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς είναι να μεγαλώνουν: Susan Sarandon – 75 ετών

@2022 Ed Rode/ AP Images

«Δεν θα ήθελα να είμαι 20 τώρα», είχε πει στο V Magazine παλιότερα η Susan Saranadon. «Ξέρω πολλά περισσότερα τώρα, νιώθω πιο άνετη στο δέρμα μου, ακόμα και χαλαρό όπως είναι. Όταν ακούω νέα κορίτσια να παραπονιούνται για επιφανειακά πράγματα θέλω να τους πω “Είστε στο peak της φυσικής ομορφιάς σας ακριβώς τώρα. Απολαύστε το και σταματήστε να νοιάζεστε αν οι μηροί σας είναι πολύ μεγάλοι”. Αν σε ταράζει το πώς δείχνεις στα 25, η ζωή θα είναι δύσκολη για σένα», συμπλήρωνε.

Oprah Winfrey- 68 ετών

διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν @2022 Jordan Strauss/ Invision/ File/ AP Images

«Ζούμε σε μία κουλτούρα με εμμονή στα νιάτα, που συνεχώς προσπαθεί να μας πει ότι αν δεν είμαστε νέες, δεν λάμπουμε, δεν είμαστε ελκυστικές, δεν έχουμε σημασία. Αρνούμαι να αφήσω ένα σύστημα ή μία κουλτούρα ή μία στρεβλή οπτική στην πραγματικότητα να μου πει ότι δεν έχω σημασία. Ξέρω ότι μόνο με το να ξέρεις ποιος είσαι μπορείς να ξεκινήσεις να γεύεσαι την πληρότητα της ζωής. Κάθε χρόνος μας διδάσκει κάτι πολύτιμο. Αν παίρνεις το μάθημα κάθε χρόνου, εξαρτάται από εσένα», είχε πει η Oprah στο περιοδικό της τον Μάιο του 2011. Πες τα Oprah!

Cate Blanchett- 52 ετών

@2022 Alberto Saiz, File/ AP Images

«Δεν έχω κάνει καμία αισθητική επέμβαση, αλλά ποιος ξέρει; Όταν κάνεις παιδιά το σώμα σου αλλάζει, αποκτά ιστορία. Μου αρέσει η εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Είμαι τυχερή που είμαι κάποια που της αρέσει η εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μην τη σβήσω», σημείωνε μιλώντας στο Vanity Fair η Cate Blanchett.

«Κοιτάζω στο πρόσωπο κάποιου και βλέπω τη δουλειά (σ.σ. του πλαστικού χειρουργού) πριν τον άνθρωπο. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι μοιάζουν πιο όμορφοι όταν το κάνουν. Μοιάζουν διαφορετικοί. Κι αν το κάνεις από φόβο, αυτός ο φόβος θα φαίνεται ακόμα μέσα στα μάτια σου», πρόσθετε η ηθοποιός.

Διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς είναι να μεγαλώνουν: Meryl Streep – 72 ετών

@2022 Arthur Mola/Invision/AP Images

«Είμαι γ@@@@@@@ ευγνώμων που ζω. Έχω τόσους πολλούς φίλους που είναι άρρωστοι ή έχουν φύγει κι εγώ είμαι εδώ. Μου κάνεις πλάκα; Δεν παραπονιέμαι», είχε πει η Meryl Strep στο Vanity Fair αποδομώντας πλήρως την έννοια του γήρατος και φτάνοντας μέσα σε δύο γραμμές στην ουσία του πράγματος.

Cher – 75 ετών

διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν @2022 Chris Pizzello/ AP Images

«Νομίζω ότι σε ό,τι αφορά το γήρας, υπάρχουν διαφορετικά standards για τις γυναίκες και τους άνδρες. Κάποιοι άνδρες μου έχουν πει “Δεν νομίζεις ότι έχεις μεγαλώσει πολύ για να τραγουδάς rock ‘n’ roll;” και τους απαντάω: “Πηγαίνετε να το πείτε στον Mick Jagger”», είχε πει εύστοχα η τραγουδίστρια στο The Cut.

Sarah Jessica Parker- 56 ετών

@2020 John Shearer/Invision/AP Images

«Υπάρχει τόση μισογυνιστική μουρμούρα που δεχόμαστε εμείς που δεν θα δεχόταν ποτέ ένας άνδρας. “Γκρίζα μαλλιά, μαλλιά γκρίζα, μαλλιά. Έχει γκρίζα μαλλιά;” Και κάθομαι δίπλα στον Andy Cohen και τα μαλλιά του είναι όλα γκρίζα κι είναι υπέροχος. Γιατί είναι εντάξει για εκείνον; Δεν ξέρω τι να σας πω, άνθρωποι. Ειδικά στα social media.

Όλοι έχουν κάτι να πουν. “Έχει πολλές ρυτίδες, δεν έχει αρκετές ρυτίδες”. Μοιάζει σαν οι άνθρωποι να μην θέλουν να είμαστε απολύτως καλά με αυτό που είμαστε, σαν σχεδόν να απολαμβάνουν να πονάμε με το ποιες είμαστε σήμερα, είτε επιλέγουμε να γεράσουμε φυσικά και να μην δείχνουμε τέλειες, είτε κάνουμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Εγώ ξέρω πώς δείχνω. Δεν έχω επιλογή. Τι να κάνω; Να σταματήσω να μεγαλώνω; Να εξαφανιστώ;», είχε πει η Sarah Jessica Parker στη Vogue.

Διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς είναι να μεγαλώνουν: Jane Fonda – 84 ετών

διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν @2022 Arthur Mola/Invision/ File/ AP Images

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με το κατά πόσο έχεις ακόμα πάθος και δεν έχεις γίνει κυνικός κι έχεις παραμείνεις ανοιχτός στη ζωή. Τότε ανεξάρτητα με το πόσο μεγάλος είσαι χρονολογικά είσαι ακόμα νέος. Το γήρας είναι κάτι σχετικό. Αν οι άνθρωποι λένε ότι μοιάζω νέα για την ηλικία μου, είναι επειδή νιώθω αρχάρια. Νιώθω ότι τώρα αρχίζω, τώρα μαθαίνω πώς να κάνω τα πράγματα», εξηγούσε η Jane Fonda στο The Hollywood Reporter.

Michelle Obama – 58 ετών

διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν @2022 Carolyn Kaster/ AP Images

«Για εμάς τις γυναίκες, τα σώματα μας αλλάζουν δραστικά σε σχέση με αυτά των ανδρών. Περνάμε την εμμηνόπαυση. Περνάμε πολλά και δεν πιστεύω ότι έχουμε κάνει αρκετά για να καταλάβουμε τι σημαίνει το γήρας για τα γυναικεία σώματα. Πώς θα πρέπει να μοιάζουμε; Πώς θα πρέπει να νιώθουμε; Δεν μιλάμε αρκετά γι’ αυτά. Είμαι 56 με ένα 56 ετών σώμα και αγαπώ το σώμα μου», έλεγε δύο χρόνια πριν η Michelle Obama στην Oprah Winfrey.

Διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς είναι να μεγαλώνουν: Whoopi Goldberg – 66 ετών

@2022 Jenny Anderson/ABC vía AP/ AP Images

«Άκου, η καλύτερη συμβουλή για όταν γερνάς είναι αυτή: “Ποια είναι η εναλλακτική;”. Η εναλλακτική είναι φυσικά ο θάνατος. Κι αυτό είναι πολύ σκληρό για να ασχοληθείς. Έτσι είμαι στην ευχάριστη θέση να ασχοληθώ με την εμμηνόπαυση. Θα το δεχτώ», είχε πει με το γνωστό της χιούμορ η Whoopi Goldberg στο περιοδικό New Jersey Monthly.

Iris Apfel – 100 ετών

διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν @2022 Evan Agostini/Invision/AP Images

«Το να μεγαλώνεις με χάρη έχει να κάνει με το να μη φοράς βαρύ μακιγιάζ, και να μην βάζεις πολλή πούδρα γιατί μπαίνει στις ρυτίδες και να μην προσπαθείς να δείχνεις νέος. Δεν χρειάζεται να δείχνεις εντελώς γερασμένος, αλλά νομίζω ότι ήταν κάτι που είχε πει η Coco Cahnel: “Τίποτα δεν κάνει τη γυναίκα να μοιάζει πιο μεγάλη, από το να προσπαθεί απελπισμένα να δείχνει νέα”. Νομίζω ότι μπορείς να είσαι ελκυστική σε κάθε ηλικία.», ανέφερε η Iris Apfel σε συνέντευξή της.

Kim Cattrall – 65 ετών

διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν @2022 Peter Kramer, file/ AP Images
FILE – In this May 24, 2010 file photo, Kim Cattrall attends the premiere of “Sex And The City 2” at Radio City Music Hall in New York. (AP Photo/Peter Kramer, file)

«Τα 40 μου ήταν καλά, αλλά τώρα αυτή η ηλικία φέρνει μία υπέροχη αυτογνωσία. Δεν προσπαθείς να είσαι κάποια άλλη ή να κάνεις κάτι άλλο με τη ζωή σου. Σκέφτεσαι: “Εδώ είμαι. Το έχω περάσει αυτό, έχω επιβιώσει από εκείνο και ξέρω ποια είμαι τώρα”», εξηγούσε η Kim Cattrall στο Good Housekeeping.

«Υπάρχει ακόμα μία πλευρά μου που θέλει να αρπάξει κάθε ευκαιρία, αλλά υπάρχει και η άλλη που λέει “Ας περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα γίνει”. Αυτή είναι η διαίσθηση κι έρχεται με την ηλικία και την εμπειρία. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτήν, για τη γνώση ότι δεν χρειάζεται να πέφτω με τα μούτρα σε κάτι όλη την ώρα και απλά μπορώ να ακούω την εσωτερική μου φωνή», συμπλήρωνε.

Διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς είναι να μεγαλώνουν: Dolly Parton – 76 ετών

διάσημες γυναίκες μιλούν για το πώς νιώθουν που μεγαλώνουν @2022 Wade Payne/Invision/AP, File/ AP Images

«Δεν σκέφτομαι τη ζωή μου με βάση τους αριθμούς. Πρώτα απ’ όλα δεν πρόκειται ποτέ να γεράσω, επειδή δεν έχω χρόνο να γεράσω. Δεν μπορώ να σταματήσω αρκετά ώστε να μεγαλώσω και να γεράσω», έλεγε η πιο ζωντανή κι από την ίδια τη ζωή, η τραγουδίστρια της Country στην εκπομπή The Oprah Conversation τον Νοέμβριο του 2020.