FEMALE TALK

Η Κλέλια Ρένεση δεν ήθελε να κάνει παιδιά. Ο τρόπος σκέψης της θα σε κάνει να δεις τη μητρότητα με άλλο μάτι

Δημήτρης Πελέκης/ Papadakis Press

Στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και τη Ναταλία Γερμανού παραχώρησε συνέντευξη η Κλέλια Ρένεση. Η ηθοποιός που συνεχίζει για 4η χρονιά να συμμετέχει στη σειρά του Alpha, Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα, μίλησε για την περίοδο της εγκυμοσύνης της, αποκάλυψε ότι η μητρότητα δεν ήταν στα όνειρά της, ενώ μοιράστηκε και όσα της δίδαξε και της διδάσκει αυτή η εμπειρία.

Η Κλέλια Ρένεση απέκτησε την κόρη της, Κοραλία τον Μάρτιο του 2019. Είχε προηγηθεί η εγκυμοσύνη της την οποία έζησε παράλληλα με τα γυρίσματα της σειράς Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα. «Το ήξερα, το είχα καταλάβει. Έχω πολύ έντονο γυναικείο ένστικτο σε αυτά. Ήμουν στη Γαύδο 1,5 μήνα είχα γειωθεί, είχα γίνει ένα με τη φύση. Οι μυρωδιές μου και οι αισθήσεις μου ήταν πολύ αυξημένες εκείνη την περίοδο. Είχα καταλάβει τα πάντα. Όταν επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη ήταν μια πολύ μεγάλη ανατροπή, μόλις είχαμε ξεκινήσει στη “Μουρμούρα”. Τότε είχα κάνει ένα fitting με 50 φουστάνια για να βγάζαμε τα πρώτα 30 επεισόδια, που διήρκησε τρεις ώρες. Μετά από μία εβδομάδα τους είπα ότι σε ένα μήνα αυτά τα φουστάνια δεν θα μου κάνουν. Τραβάγανε τα μαλλιά τους», εξομολογήθηκε για το πώς κατάλαβε ότι είναι έγκυος.

«Μου έκανε τρομερά θετική εντύπωση πώς μου φέρθηκαν οι υπόλοιποι συντελεστές στη “Μουρμούρα” όταν έμαθαν για την εγκυμοσύνη μου. Ο Βλαδίμηρος και όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και οι cameramen. Πολλή αγάπη και πολλή αγκαλιά. Δούλευα μέχρι μία εβδομάδα πριν γεννήσω. Αφού με έδιωξαν, μου είπαν “Τράβα γέννα”», πρόσθεσε η Κλέλια Ρένεση για τη συμπεριφορά των συνεργατών της απέναντί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Κλέλια Ρένεση: «Δεν ήθελα να κάνω παιδιά»

Ήταν όμως το όνειρο της μητρότητας, ένα όνειρο που είχε πάντα; Η Κλέλια Ρένεση παραδέχτηκε ότι «Δεν ήθελα να κάνω παιδιά. Δεν ήξερα πώς γίνεται αυτό το κόλπο, δεν είχα οικειότητα με αυτή την κατάσταση, ούτε δίπλα μου ανθρώπους που μεγάλωναν πολλά παιδιά. Ούτε εγώ έχω οικογένεια δεμένη, σκόρπιοι είμαστε. Αλλά ήξερα ότι είχαν τελειώσει μέσα μου κάποια δεδομένα. Ήξερα ότι ή θα πάω προς τα εκεί, να γειωθώ, να μεγαλώσω το παιδί μου, γιατί ήξερα ότι ένα παιδί θα μου προσφέρει πράγματα και θα μου ανοίξει την καρδιά και το μυαλό, θα “πατήσει” το εγώ και θα μαλακώσει τις γωνίες. Θα μάθω ν’ αγαπάω με τον τρόπο που ήθελα εγώ. Γιατί μέχρι τότε, δεν τα είχα καταφέρει να το μάθω με τις σχέσεις μου, με μία κοντινή οικεία επαφή», σημείωσε η Κλέλια Ρένεση.

«Ήξερα ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να κάνω αυτό το ταξίδι. Ήμουν ανάμεσα σε δύο δρόμους. Ο ένας ήταν ο δρόμος της μητρότητας, σκληροτράχηλος κι έτσι όπως εγώ επέλεξα, μοναχικός κι ο άλλος ήταν να φύγουμε λίγο από τα κοινωνικά δρώμενα και να πάμε κάπου αλλού να μελετήσουμε άλλα πράγματα. Και με επέλεξε το πρώτο μόνο του. Ήμουν στο σταυροδρόμι και το κοίταζα και ήρθε η απάντηση μόνη της», πρόσθεσε η Κλέλια Ρένεση.

Μιλώντας για όσα θέλει να διδάξει στην κόρη της, η Κλέλια Ρένεση σημείωσε: «Η κόρη μου έχει δικό της γίγνεσθαι, μία δική της φιλοσοφία από την ώρα που γεννήθηκε. Της λέω να πάει στο δωμάτιό της και μου απαντά να πάω εγώ. Τι θα γίνει στην εφηβεία, δεν ξέρω. Ενώ είναι εξαντλητικό για εμένα να βάζω όρια, προσπαθώ να της το μάθω. Η αποστολή μου είναι να καταλάβω και να δω ποια είναι τα δικά της μαγικά κόλπα, ώστε να μην την γεμίσω με σκουπιδαριό από άλλα δικά μου». Όπως τα έχει πει και ο Χαλίλ Γκιμπράν, «Τα παιδιά μας δεν είναι δικά μας παιδιά. Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τον εαυτό της» και όπως καταλαβαίνεις η Κλέλια Ρένεση είναι έτοιμη να ακολουθήσει ένα τέτοιο «δόγμα» στο κεφάλαιο μητρότητα.

Οι αναρτήσεις που μιλούν στην καρδιά όλων μας

Η Κλέλια Ρένεση είναι μία γυναίκα που προσπαθεί να είναι συνειδητή. Προσπαθεί συνειδητά να εξελιχθεί και μέσα από τη δική της εξέλιξη ίσως αφήσει έναν κόσμο καλύτερο για την κόρη της, Κοραλία. Αυτή την ανάγκη της είναι που εκφράζει και μέσω των δημόσιων αναρτήσεων της στα social media, όπου συχνά μιλά για θέματα της επικαιρότητας, όπως τις γυναικοκτονίες που μας έχουν αφήσει χωρίς πολλά λόγια πια. Η ίδια μίλησε επιπλέον για τον λόγο που την ωθεί να μοιράζεται τις απόψεις της και απέρριψε τον χαρακτηρισμό «πρότυπο» που ίσως τη συνοδεύει.

«Δεν θέλω να είμαι πρότυπο κανενός. Τα πρότυπα κρύβουν πολλές παγίδες, μετά θα πρέπει να εξυπηρετείς την κατάσταση αυτή. Δεν θέλω πουθενά να εγκλωβίζομαι», σημείωσε μεταξύ άλλων η Κλέλια Ρένεση. «Γράφω, γιατί ξέρω ότι ως δημόσιο πρόσωπο, μπορώ να μιλήσω στις ψυχές των ανθρώπων. Γράφω ακριβώς όπως αισθάνομαι. Αντιπροσωπεύω τον εαυτό μου και το δικό μου όνειρο. Προσπαθώ με όσα μέσα έχω, να φτιάξω ένα δρόμο για να βαδίσει το δικό μου όνειρο. Ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς γυναικοκτονίες. Δεν μπορώ να το κρύψω. Ονειρεύομαι έναν κόσμο πιο δίκαιο, ονειρεύομαι έναν κόσμο που δεν έχει σημασία ποια είναι η σεξουαλικότητά σου, σημασία έχει τι έχεις στο κεφάλι σου και στην καρδιά σου. Αν όλοι στο βάθος του τούνελ ψάχνουμε την αγάπη, ας το δούμε λίγο, δεν είναι δύσκολο», εξήγησε η Κλέλια Ρένεση.