FEMALE TALK

H Κλέλια Ρένεση ποζάρει γυμνή με την κόρη της και δίνει μια γροθιά στο στομάχι της πατριαρχίας

Alpha TV

Η Κλέλια Ρένεση έχει έναν τρόπο να στρέφει την προσοχή στα σωστά σημεία. Το ίδιο έκανε και με μία ανάρτησή της στο Instagram, όπου δημοσίευσε μία throwback γυμνή φωτογραφία της, από τις πρώτες της διακοπές με την κόρη της, τότε που το μωρό της ήταν ακόμα δύο μηνών. Μια φωτογραφία γεμάτη από φύση κι αλήθεια. Σκοτεινή κι όμορφη, όπως ακριβώς η φύση κι η αλήθεια.

Η Κλέλια Ρένεση με αυτή τη φωτογραφία της θέλησε να μιλήσει για το γυναικείο σώμα. Αυτό που από την αρχή της οργάνωσης των πατριαρχικών κοινωνιών και της επικράτησής αυτού του συστήματος ως το κυρίαρχο που διαφεντεύει τον κόσμο, δαιμονοποιείται, ενοχοποιείται και αντικειμενοποιείται χωρίς έλεος. Μαζί, απευθύνθηκε σε όσους επιμένουν να το βλέπουν ως κτήμα τους.

Η ηθοποιός είναι αποφασισμένη να πάει κόντρα σε κάθε τέτοια έκφραση της πατριαρχίας, μεγαλώνοντας την κόρη της. Και το ξεκαθάρισε με ένα μακροσκελές κείμενο, με το οποίο συνόδευσε τη γυμνή φωτογραφία που τραβήχτηκε στη θάλασσα δύο χρόνια πριν.

«Πριν 2 χρόνια ακριβώς, κρατούσα την 2 μηνών κόρη μου γυμνούλα, ακριβώς όπως τη γέννησα κι όπως γεννήθηκα εγώ. Την προετοίμαζα να μπει πρώτη φορά στην αγκαλιά της θάλασσας και να μάθει να θεραπεύεται από αυτήν. Γυμνές κι οι δυο σε χορό με τα κύματα. Όπως στην κοιλιά της μάνας μας», έγραψε περιγράφοντας τη φωτογραφία τους, η Κλέλια Ρένεση.

«Όσα αίσχη και να γίνουν, όσο κι αν η πατριαρχική κοινωνία αρρωσταίνει τις κόρες μας, τόση και περισσότερη κόντρα θα υψώνουμε εμείς. Για τις αδελφές μας, τις κόρες μας, για τα θηλυκά όλου του κόσμου», συνέχισε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Όχι ανόητε. Το σώμα μας δεν είναι το πεδίο βολής σου, ούτε τόπος εκτόνωσής σου, ούτε καν στη διάθεσή σου». Η αυτοδιάθεση μας αυτό για το οποίο παλεύουμε ως αυτονόητο να γίνει κοινώς αποδεκτό. Το σώμα μας ανήκει σε εμάς, δεν ανήκει στο βλέμμα των άλλων, ούτε στις διαθέσεις τους, ούτε στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

Στη συνέχεια η Κλέλια Ρένεση αναφέρθηκε στη δύναμη των γυναικών, στη δύναμη των σωμάτων και της ύπαρξης τους που η πατριαρχική κοινωνία έχει συνηθίσει να υποβαθμίζει ή να ενοχοποιεί. «Είμαστε αρχέγονα, πανίσχυρα, όντα μαγικά, με εντολές πανάρχαιες και γνώσεις μυστικές. Γεννάμε τη ζωή και την θεριεύουμε, κρατάμε το σύμπαν στη θέση του, γεμίζουμε την πλάση με αγάπη και φροντίδα», έγραψε η ηθοποιός κι αυτή ήταν μια ωδή στο γυναικείο φύλο.

«Αν σε ένα γυναικείο κορμί, εσύ βλέπεις μόνο το σκεύος ηδονής σου, κι όχι το μεγαλείο του, είσαι ανάπηρος σε όλα τα τερέν και τσάμπα σου δόθηκε το δώρο της ηδονής», ανέφερε με σκληρή γλώσσα η Κλέλια Ρένεση. «Δεν θα φοβίσετε τις γυναίκες να πλάσουν τον κόσμο που ονειρεύτηκαν. Δεν θα μειώσετε ούτε πόντο το μεγαλείο μας και την αποστολή μας. Είμαστε γυναίκες, είμαστε ελεύθερες, είμαστε οι μανάδες, οι γιαγιάδες κι οι προγιαγιάδες σας κι όποιο τ@@@@@@ ασελγεί πάνω μας θα το φάει το μαύρο σκότος. Καμία μόνη, καμία μόνη, καμία μόνη», κατέληξε η Κλέλια Ρένεση. Σκληρή; Σίγουρα. Πολεμική; Μπορεί.

Μα η πραγματικότητα είναι πώς ζούμε ακόμα σε μία κοινωνία όπου όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα για το φύλο μας, δεν είναι. Το σώμα μας, εξακολουθεί στο μυαλό των πολλών να προκαλεί, να «ζητάει» συμπεριφορές και πράξεις που μας παραβιάζουν, να «υπερβάλει» όταν μιλάει για δικαιώματα, να «μισεί» όταν απλά αναφέρεται σε όσα βιώνει καθημερινά σε έναν κόσμο φτιαγμένο από άνδρες για άνδρες. Η Κλέλια Ρένεση επέλεξε να τα πει «ωμά» και ίσως κάπως «σκοτεινά», αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος για τις γυναίκες δεν είναι ακόμα εντελώς ίσος. Και μέχρι να γίνει, η φωνή μας δεν πρέπει να καταπνίγεται, πρέπει η καθεμία από εμάς να τη βρει για να μπορέσει να ψιθυρίσει, να φωνάξει, να ουρλιάξει, απλά να πει με τον τρόπο της ότι το σώμα μας, ανήκει σε μας και μόνο. Μέχρι να εμπεδωθεί.