ROLE MODELS

Η Κατερίνα Στεφανίδη έγραψε κάτι για τον κομπλεξικό που σχολίασε τα κιλά της. Θα ταυτιστείς απόλυτα

Nassos Triantafyllou/AZ Sports Images/SOOC

Η Κατερίνα Στεφανίδη απασφάλισε. Και δεν έχω ταυτιστεί περισσότερο με γυναίκα. Έκανε μια ανάρτηση για τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τις αχρείαστες και ανεπιθύμητες ερωτήσεις από άνδρες κυρίως σε γυναίκες για τα κιλά τους. Τα αθώα προσβλημέντα που έχουμε υποστεί όλοι μας σε ανύποπτη στιγμή. Δεν θέλω να αλλάξω ούτε σημείο στίξης από αυτή τη γενναία ανάρτηση μιας γυναίκας που ξέρει τι σημαίνει να κάνεις θυσίες και να κουβαλάς τις ελπίδες και της προσδοκίες εκατομμυρίων ανθρώπων στην πλάτη σου. 

Τι έγραψε η Κατερίνα Στεφανίδη; 

«Γράφω αυτήν την ανάρτηση με την ελπίδα να βοηθήσω έναν άνθρωπο. Το σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου είχα μερικούς διαφορετικούς άντρες (τυχαίο; Μάλλον όχι) να σχολιάζουν σε μένα το τι και το πόσο τρώω.

Δεν είχα κάθε φορά εξίσου καλό αυτοέλεγχο αλλά την τελευταία κι ενώ έτρωγα βραδινό μετά τον αγώνα μου, με όσο αυτοέλεγχο μου είχε μείνει, προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα αθλήτρια. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου».

Το πραγματικό πρόβλημα με τους Έλληνες αθλητές 

Η Κατερίνα Στεφανίδη ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει στα ταρτάν κάθε μέρα. Συνεχίζει στην ανάρτησή της.

«Στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζεται η σωματική εικόνα ενός αθλητή. Επειδή κάποιοι προπονητές δεν ξέρουν να προπονήσουν τους αθλητές τους, όταν ο αθλητής δεν πάει καλά είναι εξαιτίας των κιλών του. Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και πόσο να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;

Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία; Ή η κάθε γυναίκα ή άντρας, αθλήτρια ή αθλητής, που δεν τολμάει να αντιμιλήσει στον καθένα που δίνει την ανεπιθύμητη γνώμη του; Σκεφτομαι συχνά πως μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Αυτούς τους ανθρώπους; Τι πρέπει να γίνει για μην επιτραπεί ποτέ ξανά σε κάποιους να πατήσουν το πόδι τους σε στάδιο; Καταγγελία; Μήνυση; Δεν ξέρω προσπαθώ να σκεφτώ.

Αλλά περισσότερο προσπαθώ να μην σκεφτώ. Να μην σκεφτώ πόσα ταλαντούχα παιδιά σταμάτησαν τον αθλητισμό γιατί είχαν έναν τέτοιο προπονητή να τους λέει ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους γιατί ζυγίζουν 1 κιλό παραπάνω.

Κατερίνα Στεφανίδη / Nassos Triantafyllou/AZ Sports Images/SOOC

Νομίζετε ότι το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις; Κάνετε λάθος. Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του Εμμανουήλ Καραλή. Αυτοί που αντί να μάθουν από τις επιτυχίες μας συνεχίζουν τον χαβά τους. Το πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ».

Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να μάθουμε ότι η προσωπική μας άποψη, αισθητική, γνώμη δεν είναι σοβαρή κριτική. Και να πάψουμε να υπακούμε στις ναρκισσιστικές παρορμήσεις μας. Και να βγάλουμε το σκασμό όταν κάνουμε κακοποιητικά σχόλια γεμάτα τοξικότητα και εγωμανία.

Η Κατερίνα Στεφανίδη κουβαλά πολλά βάρη και περισσότερο ήθος από τον αήθη που έχει την ψευδαίσθηση ότι μετράει κάπου η άποψή του. Με την Κατερίνα και κάθε Κατερίνα εκεί έξω, που έχει βαρεθεί να ακούει σχόλια για τα κιλά της.