ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΟΗΕ: Νεκρή μία γυναίκα κάθε δυο λεπτά στη γέννα ή από επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Pexels

Μια γυναίκα χάνει τη μάχη με τη ζωή κάθε δύο λεπτά παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια της γέννας ή από επιπλοκές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Παγκοσμίως, 287.000 γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού το 2020.

Είχαμε σημειώσει πρόοδο. Η μητρική θνησιμότητα είχε μειωθεί κατά ένα τρίτο μέσα σε είκοσι χρόνια. Τα δεδομένα άλλαξαν και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση αντιστράφηκε. Οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η εγκυμοσύνη παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη εμπειρία για εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με σεβασμό προς αυτές», ανέφερε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Και συμπληρώνει: «Αυτές οι νέες στατιστικές αποκαλύπτουν την επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί πως κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα έχει πρόσβαση σε οργανωμένες υπηρεσίες υγείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση και τη δυνατότητα να ασκήσουν πλήρως τα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους».

287.000 γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού το 2020

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που συντάχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο παγκόσμιος δείκτης μητρικής θνησιμότητας μειώθηκε κατά 34,3% από το 2000 ως το 2020.

Η Λευκορωσία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ η Βενεζουέλα τη μεγαλύτερη αύξηση, ακολουθούμενη από την Κύπρο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Παγκοσμίως, 287.000 γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού το 2020. Καταγραφόταν δηλαδή ένας θάνατος κάθε δυο λεπτά, έναντι 446.000 το 2000.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε η παρέμεινε στάσιμος σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, με την εξαίρεση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (–35%) και της κεντρικής και νότιας Ασίας (–16%).

Οι θάνατοι επικεντρώνονται στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου και σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις. Οι γυναίκες εκεί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ή ακόμα χειρότερα δεν μπορούν να έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Το 2020, περίπου το 70% των θανάτων καταγράφηκε στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας είναι «136 φορές υψηλότερος από ό,τι στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία», τόνισε η συγγραφέας της έκθεσης του ΟΗΕ, η Δρ. Τζένη Κρέσγουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι κυριότερες αιτίες των θανάτων και η σημασία της ιατρικής παρακολούθησης

Σε εννιά χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές, ανθρωπιστικές κρίσεις (Υεμένη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Συρία, ΛΔ Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Σουδάν και Αφγανιστάν), ο δείκτης μητρικής θνητότητας είναι υπερδιπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι κυριότερες αιτίες των θανάτων είναι οι αιμορραγίες, η αρτηριακή υπέρταση, οι μολύνσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, οι επιπλοκές αμβλώσεων υψηλού κινδύνου και τα υποκείμενα νοσήματα που τείνει να επιδεινώνει η εγκυμοσύνη (HIV/AIDS, ελονοσία), καθώς και επιπλοκές που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποτραπεί ή θεραπευτεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν οι προγεννητικοί έλεγχοι και η ιατρική φροντίδα μετά τον τοκετό και χαρακτηρίζει «απόλυτα απαραίτητο» οι γυναίκες να έχουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας, ιδιαίτερα να μπορούν να αποφασίσουν εκείνες αν θα κάνουν παιδιά και πότε.

«Μπορούμε και πρέπει να πάμε καλύτερα, επενδύοντας επειγόντως στον οικογενειακό προγραμματισμό και αναπληρώνοντας την παγκόσμια έλλειψη 900.000 μαιών», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), Δρ. Νατάλια Κανέμ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ