ROLE MODELS

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου κοιτάζει τον καθρέφτη ξανά και νιώθει όμορφη. Είναι πιο όμορφη από ποτέ

Instagram.com/paliospirou.joanna

Πόσο πόνο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος; Πόσο σωματικό πόνο, πόσα χειρουργεία; Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει χωρίς να κοιτάζει όχι το πρόσωπό του στον καθρέφτη, αλλά ούτε και τα χέρια του; Πώς μπορεί να συνεχίζει να αγαπά με πάθος τη ζωή όταν έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός που την χωρίζει σε πριν και μετά; Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ξέρει όλες τις απαντήσεις. Βίωσε κάθε μία από αυτές κι όχι μόνο μπορεί να συνεχίζει, αλλά μπορεί να αφήνει το τραυματικό παρελθόν να ξεμακραίνει όλο και πιο πολύ καθώς σχεδιάζει το μέλλον της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έγινε από την αρχή της υπόθεσης που συγκλόνισε πέρυσι την κοινωνία, όταν η φυλακισμένη πια Έφη Κακαράντζουλα της επιτέθηκε με βιτριόλι, ένα σύμβολο δύναμης. Ένα σύμβολο δύναμης που στην αρχή και για πολύ καιρό συνδυάσαμε με μία λευκή μάσκα και μία ξανθιά περούκα, με λευκά γάντια και μεγάλα καπέλα. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου όταν ένιωσε έτοιμη έδειξε το πρόσωπό της στην αρχή στους διαδικτυακούς της ακόλουθούς μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram και την Πέμπτη, 28 Απριλίου στο τηλεοπτικό κοινό, μέσα από την εκπομπή Πρωταγωνιστές.

«Έχω αποκτήσει μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησης που είχα, πλέον κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και μου χαμογελάω και νιώθω ότι είμαι όμορφη», είπε μεταξύ πολλών άλλων στον Σταύρο Θεοδωράκη, η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Νιώθω ότι είμαι όμορφη, με κοιτάζω και λέω είμαι όμορφη. Η λέξη όμορφη δεν έχει να κάνει 100% με την εικόνα την εξωτερική. Έχει να κάνει με το πώς νιώθω. Έχει να κάνει με την αγάπη που παίρνω καθημερινά από τους δικούς μου και έτσι έχω ξαναχτίσει όλο αυτό το συναίσθημα και την αυτοπεποίθηση και την ομορφιά που νιώθω πραγματικά μέσα μου και αυτό βγαίνει προς τα έξω», πρόσθεσε.

Το ίδιο είπαμε κι εμείς κοιτάζοντάς τη, το ίδιο είπε και το Twitter. Οι χρήστες του Twitter αναφέρθηκαν στην ομορφιά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, την εξωτερική και την εσωτερική. Αναφέρθηκαν στο προνόμιό μας να γκρινιάζουμε για κάθε μικρό μας πρόβλημα. Αναφέρθηκαν στην εικόνα της δύναμης που είχαν για μία ακόμα φορά απέναντί τους.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου και ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησαν τη συνέντευξή τους από το «σημείο μηδέν» το ισόγειο της πολυκατοικίας όπου η νεαρή γυναίκα δέχθηκε την επίθεση της δράστιδας. Ήταν 20 Μαΐου 2020 και σχεδόν δύο χρόνια μετά, η Ιωάννα επέστρεψε εκεί για να μιλήσει για την επίθεση που δέχτηκε και τις κινήσεις που έκανε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και που τελικά συνέβαλαν στο να σωθεί η ζωή της.

«Κάποια στιγμή μετά από πολύ καιρό πέρασα από τον κεντρικό δρόμο και ένιωσα ταχυκαρδία και έφυγα. Και μια μέρα ένιωσα αρκετά δυνατή και αποφάσισα να έρθω στο σημείο για να ξεπεράσω το φόβο μου», είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στον δημοσιογράφο.

Όταν εκείνος τη ρώτησε αν πιστεύει ότι ήθελε να την σκοτώσει ή να την βασανίσει για πάντα, η Ιωάννα απάντησε: «Δεν θέλω να μπαίνω στις σκέψεις της. Ξέρω όμως ότι θα μπορούσε να με είχε σκοτώσει, αν τη στιγμή της επίθεσης εγώ τρόμαζα και ξαφνιαζόμουν και άνοιγα το στόμα μου, θα μπορούσα να το έχω καταπιεί και να έχει καεί ο οισοφάγος μου. Θα μπορούσε το φαρμακείο να είναι κλειστό και να μη δεχτώ άμεσα βοήθεια. Θα μπορούσα να είχα πεθάνει».

Η συγγνώμη της δράστιδας που δεν ήρθε ποτέ, δεν θα άλλαζε και πολλά πράγματα για την Ιωάννα Παλιοσπύρου. «Δεν νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι με μια συγγνώμη. Θα ήθελα όμως να νιώσω ότι έχει καταλάβει το κακό που έχει κάνει και την καταστροφή που έχει προκαλέσει. Με τη στάση της δεν έδειξε κάτι τέτοιο», επεσήμανε.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε για τον πρώτο δύσκολο καιρό στο νοσοκομείο, και για τις σκοτεινές σκέψεις που της περνούσαν από το μυαλό. Η Ιωάννα πάντα έβρισκε ακατανόητο το πώς κάποιος βλάπτει τον εαυτό του ή οδηγείται στην αυτοκτονία. Η ίδια είχε ένα άσβεστο πάθος για τη ζωή. Ωστόσο, μέσα στο νοσοκομείο κατανόησε τη σκέψη αυτή που της πέρασε κι εκείνης φευγαλέα από το μυαλό.

«Θυμάμαι αυτό το συναίσθημα και αυτή τη σκέψη σα να βρέθηκα για κάποια δευτερόλεπτα και εγώ σ’ αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τον σωματικό πόνο ή με τον ψυχικό πόνο, αλλά σίγουρα σου φαίνεται λυτρωτικό», σημείωσε.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου λίγο πριν φύγει από το νοσοκομείο έπρεπε να αντικρίσει για πρώτη φορά την εικόνα της μετά την επίθεση. Το έκανε με τη γιατρό της, Μαρία Καλοφώνου και τους ψυχολόγους του νοσοκομείου στο πλευρό της. «Ήρθε η γιατρός μου έφερε το μέικ απ άρχισε να μου το τοποθετεί παντού. Πρώτη στρώση, δεύτερη στρώση. Μου τοποθέτησε μερικές γάζες στα πιο δύσκολα σημεία που ήταν ακόμη ευαίσθητα και πιο κόκκινα και δεν καλύπτονταν με το make up και μου έδωσε έναν μικρό στρογγυλό καθρέφτη. Πήρα μια βαθιά ανάσα και λέω οκ», είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Έχει υποστεί ήδη πάνω από 10 επίπονα χειρουργεία. Ακόμα επιστρέφει στο χειρουργείο για να μπορέσει να βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργικότητα του προσώπου της. Όπως κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής Πρωταγωνιστές, η μέρα της μοιράζεται μεταξύ νοσοκομείων, κέντρων ρεφλεξολογίας και υδροθεραπείας, αλλά και γυμναστηρίου, όπου φροντίζει για τη φυσική της κατάσταση. Οι φίλες της αποτελούν πάντα μέρος της καθημερινότητάς της. Το ίδιο και η νέα της φίλη, Αννίτα Ναθαναήλ.

Η αποκατάσταση για την Ιωάννα είναι μία διαδικασία συνεχής. Ανάμεσα σε όσα κάνει για να την πετύχει, η Ιωάννα Παλιοσπύρου βρήκε τον χρόνο και το κίνητρο να ασχοληθεί με τα podcasts, όπου φιλοξενεί ανθρώπους που αποτελούν κι εκείνοι με τη σειρά τους, παραδείγματα δύναμης, όπως είναι κι η ίδια για όλους μας.

Τα πράγματα δεν έγιναν μαγικά από τη μία μέρα στην άλλη. Έγιναν με πολλή προσπάθεια, με την εντυπωσιακή συμβολή της επιστήμης, με ψυχιατρική βοήθεια, με ένα δίκτυο συμπαράστασης, με τη συμβολή της μαμάς της, με την αγάπη της για τη ζωή που τελικά δεν σταμάτησε ποτέ. Κι ας έκανε πολύ καιρό μέχρι και να αγγίξει τον εαυτό της.

«Δεν μπορούσα να περιποιηθώ και να κάνω αυτά που μου έλεγαν να κάνω οι γιατροί στο σπίτι. Να βάζω κρέμες και να κάνω το μασάζ που έπρεπε και όλα αυτά τα έκανε η μαμά μου για πολύ καιρό. Ένιωθα ότι είναι κάτι ξένο πάνω μου, ενώ είναι δικό μου κομμάτι, είναι από τα πόδια μου.

Εξοικειώθηκα όταν άρχισα να βλέπω αισθητική βελτίωση. Αυτό μου έδωσε δύναμη και αναπτέρωσε το ηθικό. Τότε άρχισα να αποδέχομαι σιγά σιγά. Όχι να αγαπάω ακόμη, αλλά να αποδέχομαι τη νέα πραγματικότητα», τόνισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, που πλέον θα μπορεί να ξεκλέβει και κάποιο χρόνο χωρίς τη μάσκα της, την οποία εξακολουθεί να φορά για θεραπευτικούς λόγους.

Κι αυτή η αποδοχή είναι που έγινε για όλους μας φάρος, προς τον οποίο κοιτάμε κάθε φορά που χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Κάθε φορά που ξεχνάμε το μέγιστο προνόμιο που μοιραζόμαστε με την Ιωάννα, τη ζωή. Τη ζωή που η Ιωάννα Παλιοσπύρου είναι αποφασισμένη να ζήσει κοιτάζοντας μπροστά. Και ξέρει ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρά σκεπτόμενη κάθε μέρα κάτι που ανήκει στο παρελθόν όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό. Ξέρει ότι το μπροστά χωρά μόνο σχέδια, μόνο στόχους, μόνο όμορφες στιγμές για μία όμορφη, μέσα κι έξω, γυναίκα.

Αν θες να βοηθήσεις πρακτικά στη συνεχή προσπάθεια για την αποκατάσταση της, μπορείς να βρεις την Ιωάννα στο Instagram εδώ κι εκεί να βρεις τον λογαριασμό όπου μπορείς να καταχωρήσεις τη δική σου δωρεά για τα υπέρογκα ιατρικά της έξοδα.