ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η εικόνα της γενναιότητας είναι ολόλευκη

Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση 16 μήνες αφού δέχθηκε την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα από την 36χρονη κατηγορούμενη. Φορώντας την ειδική λευκή προστατευτική μάσκα της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της, περπάτησε αργά και με δυσκολία από το αυτοκίνητο προς το δικαστήριο, όπου θα ξεκινούσε η δίκη της υπόθεσής της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου περπατούσε υποβοηθούμενη από τους δικηγόρους της και ταυτόχρονα αγέρωχη. Χωρίς να απαντά στους δημοσιογράφους που πίεζαν για μία δήλωσή της. Στις 20 Μαΐου 2020, η ζωή της άλλαξε οριστικά. Άλλαξε αμετάκλητα. Η εικόνα της έγινε διαφορετική μία για πάντα. Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μάς έδειξε τα άκρα στα οποία μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μίσος. Μας έδειξε και ότι το χρώμα του θάρρους, της υπομονής, του σθένους είναι το λευκό.

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 το θύμα της επίθεσης με βιτριόλι στην Καλλιθέα έφτασε στο δικαστήριο για να ξεκινήσει τον αγώνα της, ώστε να πάρει τις δικές της απαντήσεις. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε μιλήσει για την απόφασή της αυτή μέσω των social media αναρτώντας κάποιες πολύ σκληρές εικόνες, αυτές του εαυτού της μετά το πρώτο της χειρουργείο.

Ιωάννα Παλιοσπύρου Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

«Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν… δεν αντιλαμβάνονται… πόσο πόνο, πόση αδικία και πόση απόγνωση κρύβει αυτή η φωτογραφία. Είναι μόνο μια ένδειξη… από το πρώτο μου χειρουργείο. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος. Ποια δικαιοσύνη το αποκαθιστά αυτό; 15/9», είχε γράψει πριν από λίγες ημέρες στο Instagram.

«Δε θέλω να κρυφτώ. Θέλω την Τετάρτη να μπω στο δικαστήριο με το κεφάλι ψηλά. Δεν ξέρω αν είμαι καλά προετοιμασμένη, θα με οδηγήσει το ένστικτό μου. Όμως, θέλω να την αντικρίσω και να πάρω τις απαντήσεις μου. Η αγάπη της οικογένειάς μου και η συμπαράσταση του κόσμου είναι η κινητήριος δύναμή μου. Στηρίζομαι σε αυτό για να βρίσκω δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίζω τον καθημερινό πόνο και τα προβλήματα υγείας που έχω. Ως άνθρωπος και ως γυναίκα δε δέχομαι να υπάρχω σε μια χώρα που τα μέλη της τα κατακλύζουν δεισιδαιμονίες και μοχθηρά ένστικτα. Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στους νέους μας να προβάλλουμε πρότυπα ανθρώπων με παιδεία και με τις βασικές ανθρώπινες αξίες όπως η ηθική, η ευγένεια, η ελευθερία και το δικαίωμα όλων μας στη ζωή», δήλωσε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στο Πρωινό του ΑΝΤ1.

Ιωάννα Παλιοσπύρου Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Η δράστης της επίθεσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση. Τότε που όλη την Ελλάδα απασχολούσε η «επίθεση με βιτριόλι», μαθαίναμε ότι είχε προσεγγίσει το θύμα ήδη από  το 2018 λόγω ερωτικής αντιζηλίας. Μάθαμε ότι στο σπίτι της κρατούσε εμμονικά σημειώσεις για ένα τρίτο πρόσωπο στη σχέση της. Όταν βρέθηκε απέναντί της, κατά τον εισαγγελέα «Ήθελε να τη σκοτώσει». Ο δικηγόρος της 36χρονης, Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε σε τοποθέτησή του στο δικαστήριο ότι εκείνη ομολογεί την πράξη της και ζητά την μετατροπή του κατηγορητηρίου σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Νωρίτερα ο ίδιος είχε ζητήσει να μιλήσει σε προσωπικό επίπεδο με την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Ζήτησα να μιλήσω στο θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση, σε σχέση με την τραγική περιπέτεια που ζει. Η συμπάθειά μου δε σημαίνει ότι θα περιορίσω ή θα συμβιβαστώ στην εκτέλεση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων», ανέφερε ο δικηγόρος. «Μου απάντησε ότι αντιλαμβάνεται και δέχεται αυτό που της είπα. Ξεχωρίζει την ανθρώπινη διάσταση από τον ρόλο μου ως υπερασπιστής. Ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη και τη θαυμάζω για την ψυχική αντοχή της κοπέλας, όμως δεν συμβιβάζομαι στο υπερασπιστικό μου καθήκον. Θα κάνω το χρέος μου όπως έκανα πάντα», πρόσθεσε.

Ιωάννα Παλιοσπύρου Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Η ψυχραιμία και το θάρρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου συγκινούν. Μας κάνουν να σκεφτόμαστε πόσο ψυχικό απόθεμα χρειάζεται σε αυτόν τον αγώνα της για δικαιοσύνη. Πόση δύναμη πρέπει να αντλήσει από μέσα της για κάθε μέρα της δίκης που θα περνά. Μέχρι να πάρει τις απαντήσεις της. Μέχρι να δικαιωθεί με όποιον τρόπο μπορέσει να δικαιωθεί. Τα χρόνια που θα χρειαστούν και τα χειρουργεία για την αποκατάστασή της σίγουρα θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα δικαστήριο, ακόμα και μετά τη διακοπή του και τον ορισμό της συνέχειάς του για τις 30 Αυγούστου. Πιθανώς θα διαρκέσουν πιο πολύ κι από οποιαδήποτε ποινή δύναται να λάβει η αντίδικός της. Το ίδιο όμως και πολύ περισσότερο, ελπίζουμε να διαρκέσει η συμπαράσταση του κόσμου.

Η 36χρονη δράστης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο της. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου που άντεξε να βρεθεί εκεί για να την αντικρίσει, απογοητεύτηκε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ελληνικών εκπομπών. Την απογοήτευσή της εξέφρασε εξερχόμενη από το δικαστήριο. «Για ακόμα μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι», είπε καθώς έφευγε από το δικαστήριο μετά τη διακοπή της δικής για τις 30 Σεπτεμβρίου. Έτσι συμβαίνει συνήθως, η δειλία δεν φαίνεται, κρύβεται. Η γενναιότητα πάντως, είναι σίγουρα εκεί.

Η γενναιότητα φορά λευκή μάσκα, καπέλο και ειδικούς επιδέσμους. Περπατά αργά αλλά συνάμα αγέρωχα. Είναι η Ιωάννα Παλιοσπύρου και είμαστε μαζί της. Κι αν θες πρακτικά να βοηθήσεις την Ιωάννα, μπορείς να το κάνει μέσω του Go fund me, όπου συγκεντρώνονται χρήματα για την αποκατάστασή της. Όσο περιμένουμε όλοι μαζί η Ιωάννα να μπορέσει να πετάξει τη μάσκα της. Να μπορέσουμε να δούμε το πρόσωπο της γενναιότητας, αποκατεστημένο.