ROLE MODELS

Η Αννίτα Ναθαναήλ στηρίζει την Ιωάννα Παλιοσπύρου με πράξεις, όχι με λόγια

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Η αλληλοβοήθεια είναι ίσως το μεγαλύτερο μάθημα που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια. Να αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος σε ό,τι περνάει, ούτε να αισθάνεται έτσι. Έχουμε ο ένας τον άλλο και πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά μεταφράζεται σε πράξεις σημαντικές. Η Αννίτα Ναθαναήλ για παράδειγμα βρήκε τον τρόπο να στηρίξει με πράξεις την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Η Αννίτα Ναθαναήλ την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε μία συγκινητική ανάρτηση για την Ιωάννα Παλιοσπύρου. Την Ιωάννα, που μέσα σε λίγα μέτρα απόστασης που βάδισε, από το αυτοκίνητό που την έφερε στο δικαστήριο ως την αίθουσα, με την υπομονή της για την έναρξη της διαδικασίας στην οποία ήθελε να αντικρίσει τη γυναίκα που της προκάλεσε τόση οδύνη και να πάρει τις απαντήσεις της, με την αγέρωχη στάση της από την αρχή ως την ώρα της διακοπής της δίκης, μας έδωσε τόσα πολλά μαθήματα κι ας ήταν οι λέξεις της προς τους δημοσιογράφους τόσο λίγες.

«Κάθε μέρα μου αποδεικνύεις την δύναμη ψυχής που κρύβεις μέσα σου! Είμαι τόσο μα τόσο περήφανη για σένα!! Καμιά περούκα και κανένα φίλτρο δεν μπορεί να υπερισχύσει της εσωτερικής σου ομορφιάς!» ειναι τα λόγια της Αννίτας Ναθαναήλ κάτω από τη φωτογραφία τους. Δεν είναι όμως τα λόγια αυτά για τα οποία θα μιλήσουμε εδώ, είναι οι πράξεις. Η Αννίτα Ναθαναήλ, είναι εκείνη που ηγήθηκε της προσπάθειας για οικονομική ενίσχυση της Ιωάννας προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τις θεραπείες αποκατάστασης που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Ήταν η γυναίκα που πήρε την πρωτοβουλία για τον λογαριασμό της Ιωάννας στο Go Fund Me όπου κι εσύ μπορείς να τη βοηθήσεις έμπρακτα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Αννίτα Ναθαναήλ προέτρεπε τους διαδικτυακούς της φίλους να σταθούν δίπλα στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, επισημαίνοντας το όνομα της δράστη: «Την 15/9 είναι η δίκη της Έφης Κακαράντζουλα για την επίθεση με το βιτριόλι. Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα στην άτυχη Ιωάννα Παλιοσπύρου και εμμέσως δίπλα σ’όλες τις γυναίκες που έπεσαν θύματα ακραίας βίας τους τελευταίους μήνες αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Η Ιωάννα είναι η μοναδική γυναίκα-θύμα που επέζησε ανάμεσά τους». Κι έτσι είναι, ζούμε σε μία χρονιά που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα ακραίας βίας ανάμεσά μας. Οι γυναίκες που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν βαραίνουν την καρδιά μας κάθε μέρα. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου είναι μία αληθινή μαχήτρια που δεν παραιτήθηκε από τον αγώνα της στιγμή.

Η Αννίτα Ναθαναήλ μιλά για τη σχέση της με την Ιωάννα Παλιοσπύρου

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, η Αννίτα Ναθαναήλ βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή Happy Day. Εκεί μίλησε για την Ιωάννα Παλιοσπύρου, τη φιλία τους και τη δίκη που χθες διακόπηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Είχα την πολυτέλεια του χρόνου, παρόλο που έχω full time απασχόληση, και μπορούσα να το κάνω», είπε αρχικά η Αννίτα Ναθαναήλ για τον λόγο που την οδήγησε να βρεθεί κοντά στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Κι αυτό μάλλον είναι το μόνο κίνητρο που χρειάζεται ποτέ κανείς για να βοηθά. «Λόγω των ταξιδιών μου στην Κίνα, ήρθα σε επαφή με κάποια προϊόντα που θα τη βοηθούσαν να βγαίνει απαρατήρητη έξω. Δυστυχώς, δεν ήταν συμβατά με την περίπτωση της Ιωάννας. Η εξαιρετική γιατρός της θεώρησε ότι αυτά τα προϊόντα δεν θα βοηθούσαν στην επούλωση των πληγών της. Τις μάσκες τις φοράει σχεδόν 23 ώρες τη μέρα για την επούλωση και για να σταθεροποιηθούν όλοι αυτοί οι ιστοί, που δεν είναι δικοί της, δεν είναι το δικό της δέρμα», είπε αρχικά η Αννίτα Ναθανήλ για το πώς ξεκίνησε η σχέση της με την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Και στη συνέχεια, σκεφτόμουν πώς μπορώ να βοηθήσω και μέσα από τον σύζυγό μου που έχει φιλία με τον ιδρυτή του gofund.me, ο οποίος μας βοήθησε να φτιάξουμε αυτή την πλατφόρμα, κάναμε μια εκστραστεία προκειμένου να μαζευτούν τα χρήματα ώστε να πλησιάσουμε κοντά στην ίασή της. Χρειάστηκε χρόνος για να κερδίσω την εμπιστοσύνη της, χρειάστηκε χρόνος να γνωρίσω την οικογένειά της, τις φίλες της. Η Ιωάννα είναι ένας άνθρωπος που έχει μια εκπληκτική ομάδα ανθρώπων που είναι πάρα πολύ κοντά της και τη λατρεύουν. Μακάρι εγώ, στα 53 μου να είχα τόσο καλές φίλες όσο η Ιωάννα κι αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα της και την προσωπικότητά της», είπε η Αννίτα Ναθαναήλ και πρόσθεσε για την πορεία της υγείας της Ιωάννας: «Πήγαμε στη Γαλλία σε ένα μεγάλο κέντρο εγκαυμάτων για θεραπείες και πλέον είμαστε πολύ κοντά. Δεν το πίστευα ότι η Ιωάννα θα μπει στη ζωή μου», τόνισε η Αννίτα Ναθαναήλ. Οι ανθρώπινες σχέσεις που ανθίζουν ακόμα και μέσα από τόσο πόνο. Οι ανθρώπινες σχέσεις που ανθίζουν όταν η αλληλοβοήθεια γίνεται οδηγός στη ζωή. Όπως είπε η Αννίτα Ναθαναήλ, τα ιατρικά, παραϊατρικά, και δικαστικά έξοδα της Ιωάννας Παλιοσπύρου είναι πολλά κι οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη.

Η απογοήτευση στη δίκη

Μιλώντας για τη δίκη και την εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου στο δικαστήριο, όπου οι δημοσιογράφοι την περικύκλωσαν ζητώντας της μία δήλωση η Αννίτα Ναθαναήλ ανέφερε ότι κανείς δεν μπορούσε να την προετοιμάσει γι’ αυτό που έζησε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου. «Ήταν έκρηξη συναισθημάτων, κανείς δεν μπορούσε να την προετοιμάσει για όλο αυτό που συνέβη χθες. Η Ιωάννα έχει ζήσει τον εγκλεισμό όπως κανένας άλλος. Τη στρέσαρε όλο αυτό με τους δημοσιογράφους», εξήγησε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συναισθήματα της Ιωάννας όταν έμαθε ότι η δράστης δεν θα παραστεί στο δικαστήριο.

«Μάθαμε την ώρα που φτάσαμε στο δικαστήριο ότι δεν θα είναι η κατηγορούμενη στο δικαστήριο. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμία δήλωση. Το πρώτο της συναίσθημα ήταν απογοήτευση. Όλοι μέχρι τελευταία στιγμή ελπίζαμε να δούμε έστω μία ένδειξη μεταμέλειας, ένα μεγάλο συγγνώμη, κάτι. Η παντελής αποχή ήταν σαν μια μούντζα στην Ιωάννα που έβαλε όλες της τις δυνάμεις για να είναι εκεί», σημείωσε. Η δειλία γίνεται αισθητή στην απουσία. Το θάρρος ήταν όλο εκεί, στο μασκοφορεμένο πρόσωπο της Ιωάννας.

Αννίτα Ναθαναήλ: «Πρέπει να μάθουμε, να εκπαιδευτούμε»

«Η Ιωάννα κάνει 3 ώρες τη μέρα μασάζ στο πρόσωπο και στο σώμα για να δυναμώσουν οι ιστοί. Είναι καμένη παντού, εκτός από τις γάμπες. Έχει καψίματα παντού γι’ αυτό και πρέπει να φοράει τα ελαστικά ενδύματα. Δεν μπορεί ούτε να στρίψει, ούτε να κρατήσει όρθιο το κεφάλι της. Δεν μπορεί να κάνει βασικές λειτουργίες, οι οποίες βέβαια ελπίζουμε να αποκατασταθούν μετά κι από επόμενες θεραπείες. Δεν πρέπει να εκτίθεται καθόλου στο φως. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, βρισκόμαστε στο σπίτι μου ή στο σπίτι της. Υπάρχουν αντιδράσεις όταν τη βλέπουν στον δρόμο, μάλιστα είχε βρεθεί μπροστά σε κάποιο παιδάκι το οποίο εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτό που αντίκριζε. Πρέπει να μάθουμε, να εκπαιδευτούμε να είμαστε πιο ελαστικοί για το τι είναι όμορφο και αποδεκτό», πρόσθεσε η Αννίτα Ναθαναήλ.

Η εκπαίδευση, αυτή που μας λείπει, αυτή που είναι τελικά η μόνη απάντηση στο κάθε τι. Αυτή που μπορεί να μας προστατεύσει από την ακραία βία, από το μίσος, από τα στερεότυπα περί προτύπων ομορφιάς, από την αντιζηλία, από τον φθόνο, ακόμα κι από την ακατανίκητη ορμή μας ως φωτεινοί παντογνώστες να βγάζουμε συμπεράσματα και να προσφέρουμε παραινέσεις που κανείς δεν μας ζήτησε. Η εκπαίδευση, αυτή που είναι το κλειδί για να γίνει η αλληλοβοήθεια μέρος της ζωής μας. Αυτή που θα ανοίξει την αγκαλιά μας και δεν θα οπλίσει ποτέ ξανά το χέρι μας.

«Δεν ξέρω αν εγώ κι εσύ θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε αυτό με τον ίδιο τρόπο. Όμως η Ιωάννα είναι πολύ θετικός άνθρωπος. Ακόμα και μέσα στο σπίτι της κάνει συνέχεια σεμινάρια αυτοβελτίωσης, προσπαθεί να εκπαιδευτεί σε διάφορους τομείς γιατί θέλει να μπορέσει ξανά να εργαστεί. Θέλει να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της, να ξαναδουλέψει, να ανεξαρτητοποιηθεί ξανά, να βελτιώσει την εικόνα της σε βαθμό που να μπορεί να κυκλοφορεί και να περνά under the radar. Θέλει να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ξέρει ότι είναι ανέφικτο να γίνει όπως ήταν πριν, αλλά θέλει σε βάθος χρόνου να έχει μία εικόνα που να είναι αποδεκτή. Αυτό της αρκεί», σημείωσε η Αννίτα Ναθαναήλ. Κι εσύ, κι εγώ και όλοι μας, μπορούμε να τη βοηθήσουμε να το πετύχει. Με πράξεις, όχι με λόγια.