ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Έλενα Ακρίτα είπε αυτό που έπρεπε να ειπωθεί για την Ιωάννα Παλιοσπύρου

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου την πρώτη της δημόσια εμφάνιση από τη στιγμή της επίθεσης εναντίον της με βιτριόλι τον Μάιο του 2020. Βρέθηκε στο δικαστήριο εκεί όπου είχε οριστεί να ξεκινήσει η δίκη της υπόθεσης της, εκεί όπου η δράστης της επίθεσης δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μας δίδαξε πολλά με την παρουσία της εκεί, για το σθένος, το θάρρος, τη δύναμη. Ανάμεσα στις γυναίκες για τις οποίες η Ιωάννα έγινε η ηρωίδα μας, ήταν και η Έλενα Ακρίτα.

Με μία ανάρτησή της στο Instagram, η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου κάνοντας ίσως την πιο χρήσιμα, παραινετική ανάρτηση προς τους συναδέλφους της, δημοσιογράφους και προς τον οποιονδήποτε διαβάζει για την υπόθεση της Ιωάννας.

«Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας που μια άλλη γυναίκα της έριξε βιτριόλι. Παράκληση συνάδελφοι, μη λέτε δημόσια ότι “καταστράφηκε η ζωή της για πάντα”, ότι οι πληγές στο πρόσωπο και στο σώμα δεν θα επουλωθούν ποτέ κι όλα αυτά τα φριχτά και τα δυσοίωνα. Δεν μπορείτε να ξέρετε αν το κορίτσι ή οι δικοί της άνθρωποι σας ακούνε αυτή τη στιγμή. Έχει περάσει πολλά αυτή η γενναία κοπέλα, ας μην τής κόβουμε τις ελπίδες. Η πλαστική χειρουργική σημερα κάνει θαύματα. Λίγη ευαισθησία, στο τρόπο που θα διαχειριστείτε αυτή την λεπτή υπόθεση», ανέφερε η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας μίλησε για την Ιωάννα Παλιοσπύρου εκτενέστερα, σε κείμενό της στο NEWS24/7. «Τη λένε Ιωάννα Παλιοσπύρου και είναι δυνατή, όμορφη και γενναία. Είναι μια μαχήτρια της ζωής, είναι μια γυναίκα που διεκδικεί το μέλλον της, είναι ένα θύμα που παλεύει για το δίκιο του, είναι ένα παράδειγμα, είναι ένα φως που μάς δείχνει το δρόμο κι απ’ τα σκοτάδια μάς οδηγεί στα ξέφωτα», έγραψε η Έλενα Ακρίτα στο κείμενό της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου είναι η γυναίκα που μας έδειξε ότι η ομορφιά δεν μετριέται σε χαρακτηριστικά προσώπου, μετριέται σε φως. Είναι μία γυναίκα στον αγώνα της για δικαιοσύνη, μία γυναίκα που οφείλουμε να μην αφήσουμε μόνη να διανύσει αυτόν τον αγώνα.

Μιλώντας για δικαιοσύνη, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, η υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι που έκανε όλη την χώρα να συγκλονιστεί τον περασμένο Μάρτιο θα κριθεί μόνο από άνδρες ενόρκους. Ο Νίκος Αλεξανδρής, δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, εξήγησε στην εκπομπή T- Live το λόγο για τον οποίο οι τέσσερις ένορκοι της δίκης είναι άνδρες. Η τύχη και η υπεράσπιση που ζήτησε την εξαίρεση των γυναικών ενόρκων ήταν οι παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα.

«Ήταν θέμα τύχης. Αλλά η υπεράσπιση έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν”, είπε. Εκτιμάται ότι η υπεράσπιση προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς οι άνδρες θα παραμείνουν πιο αποστασιοποιημένοι και ουδέτεροι, συγκριτικά με τις γυναίκες, που πιθανώς συνδεθούν συναισθηματικά με την Ιωάννα και τα όσα έζησε και απωλέσουν το στοιχείο της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας που πρέπει να τους διέπει», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της έδρας και ο εισαγγελέας θα είναι άνδρες, ενώ τη σύνθεση του δικαστηρίου θα συμπληρώσουν δύο τακτικές δικάστριες.

«Αποστασιοποιήμενοι και ουδέτεροι». Πώς μπορεί να είναι κανείς αποστασιοποιημένος και ουδέτερος μπροστά στο θάρρος της Ιωάννας; Πώς μπορεί να θεωρείται ότι το φύλο είναι αυτό που μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά με τόσο θάρρος; Η Ιωάννα δεν εμπνέει μόνο τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι ίσως εκείνες που φοβάται η άλλη πλευρά, αυτή που επίσης έχει όνομα όπως τόνισε στο άρθρο της, η Έλενα Ακρίτα.

«Και κάτι για την βιτριολίστρια. Την λένε ‘Εφη Κακαράντζουλα. Να το θυμόμαστε. Να την θυμόμαστε. Αυτή η γυναίκα κακόβουλα, συνειδητά, σκόπιμα έκανε μια πράξη για την οποία ας ελπίσουμε να καταδικαστεί στην ανώτερη δυνατή ποινή. Συγγνώμη αλλά προσωπικά τουλάχιστον, δεν έχω κανένα ψυχικό χώρο για αυτή την άθλια που ατίμασε με την πράξη της όχι μόνο το γυναικείο φύλο αλλά και το ανθρώπινο γένος», αναφέρει η δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Απ’ όλα αυτά να μείνει δικαιοσύνη. Κι απ’ όλα αυτά να μείνει το μαζί. Αυτό το μαζί που κατάφερε η Ιωάννα Παλιοσπύρου για την οποία τα social media έχουν γεμίσει με εικόνες ευγνωμοσύνης για το θάρρος της και με προθέσεις βοήθειας για τη συνέχεια του αγώνα της να αποκαταστήσει την υγεία της, για τη συνέχεια της γεμάτης φως ζωής της.