ROLE MODELS

Η Άννα Μπαλάν δεν βλέπει, αλλά φωτίζει το δικό σου σκοτάδι, στο Tik Tok

Instagram.com/annabalan__

Η Άννα Μπαλάν δεν έχει δει ποτέ τον κόσμο, δεν τον έχει αντιληφθεί ποτέ οπτικά με τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Η Άννα Μπαλάν είναι εκ γενετής τυφλή. Έχει όμως βαλθεί να ανοίξει τα δικά μας μάτια στην αναπηρία και στην καθημερινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Το κάνει μέσα από το podcast της «Να δει κανείς ή να μη δει;», αλλά και μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Tik Tok.

Μετρώντας 86,4 χιλιάδες followers και 1,5 εκατομμύριο likes στο Tik Tok η Άννα Μπαλάν επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Οι τυφλοί βγάζουν φωτογραφίες» ή «Πώς δεν βοηθάμε στον δρόμο έναν τυφλό;» ή τι σημαίνει ο «Οδηγός όδευσης» και πώς συνδυάζεται η «Τυφλότητα και μακιγιάζ». Η Άννα Μπαλάν φέρνει ορατότητα στον κόσμο της αναπηρίας και κυριολεκτικά φωτίζει κάθε σκοτάδι άγνοιάς μας για τον κόσμο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Η Άννα Μπαλάν με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την ανακάλυψε μέσω του Tik Tok, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου Super Κατερίνα στον Alpha. Εκεί μοιράστηκε την ιστορία της ζωής της η οποία δεν είχε καμία ευκολία στο ξεκίνημά της, αλλά και τους στόχους της σε σχέση με το Tik Tok.

Η Άννα Μπαλάν γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια στην Μολδαβία. Αποχωρίστηκε τη μητέρα της όταν ήταν 3 ετών καθώς εκείνη ήρθε στην Ελλάδα για να αναζητήσει εργασία, ενώ δέχθηκε τη βία του αλκοολικού πατέρα της μέχρι τα 7 της χρόνια που μπήκε σε οικοτροφείο στη Μολδαβία.

«Δυστυχώς με άφησε με τον πατέρα μου, δεν ήθελε, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Ο πατέρας ήταν αλκοολικός και αρκετά βίαιος και μέχρι τα επτά μου χρόνια δεχόμουν συχνά βία», ανέφερε στην εκπομπή Super Κατερίνα.

«Στο οικοτροφείο που πήγα στα 7 μου, είχα συχνή επικοινωνία με τη μητέρα μου. Όταν έγινα 10 ετών η μητέρα μου με έφερε στην Ελλάδα και άλλαξε όλη μου η ζωή», σημείωσε η Άννα Μπαλάν. Η ίδια φοίτησε στο Σχολείο Τυφλών στην Καλλιθέα. Δεν γνώριζε ελληνικά, ωστόσο όπως είπε τη βοήθησε σε αυτό ο πατριός της ο οποίος είναι Έλληνας.

«Με βοήθησε πολύ ο Έλληνας πατριός μου να μάθω ελληνικά, μιλούσα Ρουμανικά με τη μητέρα μου στο σπίτι και ελληνικά μαζί του και στο σχολείο. Ξένη δεν ένιωσα γιατί είχα και έχω μια οικογένεια που με αγκαλιάζει με πολλή αγάπη απ’ την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα και χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον πατριό μου που με αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή σαν να είμαι παιδί του. Δεν με ξεχώρισε ποτέ από την αδερφή μου η οποία είναι βιολογική του κόρη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άννα Μπαλάν.

Η Άννα Μπαλάν πήρε μόλις μία ημέρα πριν την εμφάνισή της στην εκπομπή του Alpha, την ελληνική υπηκοότητα, με τη βοήθεια και την πολύτιμη αρωγή της Ελένης Φουρέιρα.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας: «Ήταν μια έκπληξη, γιατί όταν με κάλεσαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού έπαθα σοκ! Αποδέχτηκα την πρόταση, επισκέφτηκα των Πρωθυπουργό και μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα που υπάρχουν για τους ανθρώπους με αναπηρία και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη που κατάφερα και έφτασα μέχρι εκεί».

Η ενασχόλησή της με το Tik Tok ήρθε τα τελευταία χρόνια στη ζωή της. Η ίδια όπως είπε προσπαθεί να ενημερώσει «τον κόσμο που δεν έχει αναπηρία, αλλά και τους γονείς των παιδιών με αναπηρία, μέσω του Tik Tok. Πολλές φορές όταν μία οικογένεια αποκτά ένα παιδί με αναπηρία παθαίνει ένα τέτοιο σοκ που δεν ξέρει πώς πρέπει να το αντιμετωπίσει. Οπότε προσπαθώ να ενημερώσω και αυτές τις οικογένειες ότι το να έχεις ένα παιδί με αναπηρία δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικό. Είναι ένα παιδί όπως οποιδήποτε άλλο».

«Κατά την άποψή μου πάντα, θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουν με έναν ειδικό. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πολύ βασική και απαραίτητα. Έπειτα πρέπει να το αποδεχθούν οι ίδιοι ότι το παιδί τους έχει αναπηρία γιατί μόλις το αποδεχθούν θα το αντιμετωπίσουν όπως οποιοδήποτε άλλο παιδί. Έτσι θα το κάνουν ανεξάρτητο, αυτόνομο και όχι να το έχουν “κλεισμένο σε μία γυάλα”», είπε η Άννα Μπαλάν.  H ίδια αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία «λες και είναι εξωγήινοι». Στόχος της είναι να παρακινήσει την ελληνική κοινωνία να λαμβάνει υπόψιν περισσότερο τα άτομα με προβλήματα όρασης. «Προσπαθώ να ενημερώσω τον κόσμο και προσπαθώ οι άνθρωποι να μην βλέπουν την αναπηρία ως κάτι το διαφορετικό γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί έτσι κι αλλιώς», σημείωσε.

Η Άννα Μπαλάν εκτός από τον σκύλο οδηγό της, τον Νίτρο έχει έναν ακόμα σταθερό συνεργάτη στο Tik Tok. Πρόκειται για τον σύντροφό της, τον Χρήστο, ο οποίος αναλαμβάνει τα γυρίσματα των video που δημιουργεί.

Όπως είπε η ίδια αυτό που τους έφερε κοντά «Είναι το γεγονός ότι δεν με αντιμετώπισε ως άτομο με αναπηρία». Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω των social media πριν από δύο χρόνια όπως είπε η Άννα Μπαλάν. «Όλα τα κινητά έχουν ένα πρόγραμμα που σου διαβάζει σειριακά τα πάντα στην οθόνη» απάντησε η Άννα Μπαλάν στην απορία «Πώς χρησιμοποιεί στα social media», της παρουσιάστριας. Μία ακόμα απορία για το Tik Tok. Ένα ακόμα σκοτάδι άγνοιας που φώτισε. Η Άννα Μπαλάν δεν θα σταματήσει να ρίχνει φως στα δικά μας σκοτάδια. Κι αυτή είναι η μαγεία όχι της όρασης, αλλά της ορατότητας.