ΚΑΡΙΕΡΑ

Hustle culture: Η επικίνδυνη κουλτούρα της εργασιομανίας και πώς σε απειλεί

Pexels

«Δούλεψε περισσότερο και πιο σκληρά». «Μην τα παρατάς». «Το’ χεις». «Only good vibes». Μερικές φορές τα λόγια ενθάρρυνσης, δεν είναι τόσο χρήσιμα όσο πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα τροφοδοτούν μια τoξική κουλτούρα εργασίας, γνωστή ως hustle culture.

Η αφήγηση του hustle culture προωθεί την ιδέα ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα που πρέπει να επιδιώξεις στην επαγγελματική σου ζωή. Περισσότερα χρήματα για να κερδίσεις, ένας καλύτερος επαγγελματικός τίτλος ή μια προαγωγή για να εξασφαλίσεις και μια υψηλότερη κορυφή για να κατακτήσεις.

Η εργασιομανία –και το να καυχιόμαστε για κάτι τέτοιο– μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή χάνει το όποιο νόημα της, ειδικά μεταξύ ορισμένων εργαζομένων από περιθωριοποιημένες ομάδες και υπόβαθρα. Στην μεταπανδημική εποχή, πολλοί άνθρωποι δίνουν ξανά προτεραιότητα σε αυτό που θέλουν από τη δουλειά και τη ζωή: Εγκαταλείπουν τοξικούς χώρους εργασίας, ενισχύουν τα όρια τους και δίνουν περισσότερο χώρο και χρόνο στην προσωπική ζωή. Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι η οικονομική αβεβαιότητα και η μεγαλύτερη επίγνωση ανισοτήτων, μπορεί να κάνει τόσο τις ιδέες όσο και τη γλώσσα του hustle culture να μοιάζουν άστοχες.

Αυτός ο τρόπος σκέψης, είναι περισσότερο διαδεδομένος ανάμεσα στους νέους, αν και όχι μόνο. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η Gen-Z αισθάνεται έντονα την πίεση για το κυνήγι της επιτυχίας, συχνά εις βάρος άλλων πτυχών της ζωής. Μια πίεση που καμουφλάρεται όμως με σλόγκαν ενδυνάμωσης και λόγια ενθάρρυνσης. Ακούγεται λίγο παράδοξο, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα μιλάμε για τοξική θετικότητα. 

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

Hustle culture: Η επικίνδυνη κουλτούρα της εργασιομανίας Pexels

Η τρέχουσα κατάσταση της ζωής είναι για να το θέσω ευγενικά…περίεργη. Επομένως τώρα, περισσότερο από ποτέ, προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τοξική θετικότητα αναφέρεται σε καταστάσεις που ελαχιστοποιούμε την εμπειρία μας και τα συναισθήματά μας, όλα προκειμένου να συνεχίζουμε να μείνουμε με το χαμόγελο στα χείλη.  Η τοξική θετικότητα προϋποθέτει ότι το να έχουμε θετική νοοτροπία, είναι η μόνη επιλογή, γιατί αγνοώντας τα δύσκολα και αρνητικά συναισθήματα, πιστεύουμε ότι θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Αυτός ο τρόπος σκέψης, ωστόσο, οδηγεί σε ένα επικίνδυνο είδος ακύρωσης. Ουσιαστικά προσπαθούμε να παρακάμψουμε υπάρχοντα αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα, επειδή θεωρούνται εγγενώς κακά. Δεδομένου ότι αυτά τα συναισθήματα αντιμετωπίζονται αρνητικά, πιεζόμαστε για «θετικά vibes», πεπεισμένοι ότι το μόνο που χρειαζόμαστε, είναι να δούμε τα πράγματα με μια πιο αισιόδοξη ματιά.

Γιατί το «good vibes only» δεν σου κάνει καλό

Ενώ η καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων και η εστίαση μόνο στα θετικά, θεωρητικά ακούγεται θετική, οι άνθρωποι προορίζονται να βιώσουν συναισθήματα. Κάθε είδους συναισθήματα.

Από την ευτυχία στη λύπη μέχρι τον θυμό και τη ζήλια, ως άνθρωποι, είμαστε φτιαγμένοι να βιώνουμε και να νιώθουμε πράγματα σε ένα ευρύ φάσμα. Το να εστιάζουμε υπερβολικά στη θετικότητα και στην υπεργενίκευση της ευτυχίας, είναι τοξικό γιατί αρνούμαστε στον εαυτό μας μια αυθεντική ανθρώπινη εμπειρία. Η τοξική θετικότητα και το να ζούμε τη ζωή μας με νοοτροπία «good vibes only» μάς στερεί την ικανότητα να επεξεργαζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας.

Η διαφορά μεταξύ τοξικής θετικότητας και θετικής επικύρωσης

Η θετική επικύρωση δημιουργεί χώρο έκφρασης και επεξεργασίας συναισθημάτων, γεγονός που οδηγεί σε υγιέστερο τρόπο σκέψης. Η τοξική θετικότητα, αν και συχνά έχει καλές προθέσεις, είναι μια τοξική συμπεριφορά που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η θετική επικύρωση αφήνει χώρο για την ύπαρξη της συναισθηματικής κατάστασης ενός ατόμου, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι μαζί του. Αποδέχεται τα συναισθήματά τι όπως είναι και γι΄αυτό είναι ένα ζωτικό εργαλείο επικοινωνίας και μια έκφραση αποδοχής. Η τοξική θετικότητα είναι το αντίθετο. Αρνείται, απορρίπτει ή απορρίπτει τα συναισθήματα ενός ατόμου, κάνοντάς το να αισθάνεται ασήμαντο και ότι τα συναισθήματά του να είναι ανακριβή. Είτε γίνεται εσκεμμένα είτε όχι, η ακύρωση είναι συναισθηματικά επιζήμια.

Αντί λοιπόν να προωθείς αποκλειστικά θετικά συναισθήματα και το hustle culture, η καλύτερη επιλογή είναι να αντιμετωπίζεις ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα με θετική επικύρωση. Αυτή η αναγνώριση οδηγεί στην αποδοχή, σε αντίθεση με την τοξική θετικότητα που οδηγεί στην απόρριψη.