ΚΑΡΙΕΡΑ

Η επανάσταση της Gen Z, ο θάνατος του “girlboss” και ο θρίαμβος της κουλτούρας του hustle

Pexels

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 1/3 των νέων θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, υποδηλώνοντας τον θρίαμβο της κουλτούρας ατομικισμού και του hustle.

 

Η δολοφονία του “girlboss” και η Gen Z

Η επανάσταση της Gen Z και ο θρίαμβος του ατομικισμού Pexels

Προφανώς, η κουλτούρα του “girlboss” είναι νεκρή. Δολοφονήθηκε βάναυσα από την πανδημία. «Είναι αυτό το τέλος του girlboss;»  αναρωτιόταν το Elle πέρυσι. Άλλοι τίτλοι σε διεθνή ΜΜΕ ήταν πιο γλαφυροί: Το The Cut δημοσίευσε ένα κομμάτι με τίτλο «The Demise of the Girlboss», ενώ το The Atlantic ανακοίνωσε ότι «The Girlboss has Left the Building».

Μιλώντας για το πόσο δεν της ταιριάζει ο όρος girlboss, η τηλεοπτική παραγωγός και σεναριογράφος Shonda Rhymes (Grey’s Anatomy, Scandal, Bridgerton) έχει δηλώσει: «Νομίζω ότι το αρχέτυπο του girlboss είναι μία βλακεία που οι άνδρες έχουν δημιουργήσει για να βρουν έναν άλλο τρόπο να κάνουν τις γυναίκες να ακούγονται κακές». Κατά τη γνώμη της η έκφραση μεταφράζεται ως «μια ωραία φράση για να εντάξεις σε μία ομάδα ένα σύνολο γυναικών και να πεις: “Αυτό το κάνουν οι γυναίκες”. Κανείς δεν λέει ποτέ: “Αυτό το κάνουν οι άντρες”».

Το οικονομικό παράδοξο μιας πανδημίας και η κουλτούρα του hustle

Επιφανειακά, φαίνεται λες και ένας ιός κατάφερε να καταστρέψει με επιτυχία τον μύθο της αξιοκρατίας και μιας θατσερικής αντίληψης περί εργασίας. Είναι αλήθεια πως από το 2020, έχουμε δει την ταχεία άνοδο του αντιεργατικού κινήματος και την αύξηση παραιτήσεων ανά τον κόσμο. Είναι επίσης αλήθεια ότι για ορισμένους, οι εχθρικές οικονομικές συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, έχουν κάνει τον ατομικισμό και την κουλτούρα του hustle να ανθίσει.

Ενώ η Gen Z έχει τη φήμη μιας «κακομαθημένης» γενιάς, μια νέα δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι το 32% των νέων ηλικίας 18-24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να δημιουργήσει στο μέλλον, τη δική του επιχείρηση. Μια σημαντική αύξηση, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε πέρυσι το 23%.

Αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα μιλά για μια ευρύτερη τάση προς τον ατομικισμό μεταξύ των νέων: Μελέτες δείχνουν ότι η Gen Z, εκτιμά την αυτοδυναμία και την ανεξαρτησία.

To girlboss της Gen Z

Δεδομένης αυτής της επιθυμίας να είναι αυτάρκεις, σε συνδυασμό με τις μειωμένες προοπτικές, δεν είναι περίεργο που οι νέοι, έλκονται από την ιδέα ότι η «σκληρή δουλειά», μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο.

Η Kimberley Howard, ερευνήτρια κουλτούρας και τάσεων, εξηγεί περαιτέρω:

«Η Gen Z μόλις ξεκινά την καριέρα της, επομένως θα έχει χαμηλότερους μισθούς. Πολλοί νέοι σήμερα επιλέγουν επίσης να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο πριν από την έναρξη της καριέρας τους. Επομένως παίρνουν αυτές τις θέσεις σε εργασίας σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά με λιγότερα χρήματα. Με αυτό το χαμηλό εισόδημα, η ιδέα να ξεκινήσει κανείς τη δική του επιχείρηση, είναι απόλυτα φυσιολογική».

Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να πιστεύουμε ότι η Gen Z αγκαλιάζει αυτόν τον τρόπο ζωής. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν προκαλεί έκπληξη. Κάποιοι Gen Zers θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το «girlbossing» ανήκει στους millennials, αλλά αντίθετα, φαίνεται να ανθεί στους κύκλους της.

Ο αγώνας για την κοινωνική καταξίωση

Η Gen Z έχει επίσης μεγαλώσει σε ένα πολιτικό κλίμα, που έχει καλλιεργήσει αυτή την κουλτούρα σκληρής εργασίας. Πολλοί νέοι σήμερα, ενηλικιώθηκαν στην σκιά της οικονομικής κρίσης του 2008 και αντιμετώπισαν από πρώτο χέρι τη μείωση των προοπτικών εργασίας. Αναγκάστηκαν να γίνουν δημιουργικοί για το πώς θα κερδίζουν χρήματα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρέπει να είναι επινοητικοί για να προχωρήσουν.

Ενηλικιώνονται επίσης με δραματικά μειωμένες προσδοκίες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να περιμένουν κανενός είδους δίχτυ ασφαλείας σε κρατικό επίπεδο. Όπως το θέτει η συγγραφέας Olivia Yallop στο Break the Internet:

«Στο κενό που δημιουργήθηκε από την έλλειψη οικονομικής ασφάλειας προέκυψε το hustle culture. Μια ανταγωνιστική φιλοσοφία τρόπου ζωής που επαναπλαισίωνε τα στοιχεία του οικονομικού άγχους. Nα δουλεύεις σε πολλές δουλειές για να τα βγάλεις πέρα. Να μετατρέπεις τα χόμπι σε πιθανές πηγές εσόδων. Να καλλιεργείς μια «προσωπική επωνυμία», που συμμορφώνεται με τις εταιρείες στο Διαδίκτυο».

Η επανάσταση της Gen Z

H Howard προτείνει επίσης ότι η κουλτούρα τoυ hustle, είναι ο τρόπος της Gen Z να επαναστατήσει ενάντια στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που της επιβλήθηκαν. «Η Gen X είναι μια άλλη γενιά που μεγάλωσε σε παρόμοιες αγωνιώδεις στιγμές με την Gen Z», εξηγεί. «Ενώ η Gen X έπαιρνε ναρκωτικά και έπινε για να ξεφύγει από το παρόν της, η Gen Z πίνει λιγότερο και δημιουργεί επιχειρηματικές εναλλακτικές για την πρόοδο της. Και οι δύο επαναστατούν, αλλά αναμφισβήτητα η Gen Z παρέχει τις λύσεις».

Δικαίως ή αδίκως, το διαφορετικό πλασάρισμα του girlboss, είναι τελικά ο τρόπος με τον οποίο τα νέα φιλόδοξα κορίτσια, επιχειρούν να ανακτήσουν κάποια αυτονομία μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον κόλασης, στο οποίο δεν έχουν κανέναν έλεγχο.

Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως θα πρέπει να δούμε τα κορίτσια της Gen Z με συμπάθεια παρά με περιφρόνηση. Τελικά, οι πεποιθήσεις τους είναι σύμπτωμα, παρά αιτία ενός κατεστραμμένου συστήματος.