ΛΟΑΤΚΙ+

H trans ηθοποιός του Baby Reindeer είναι ο μόνος συμπαθητικός χαρακτήρας της σειράς του Netflix

Nava Mau Instagram

Πριν τη δούμε στο Baby Reindeer (και μας φανεί ο μόνος χαρακτήρας με ενσυναίσθηση), είχε ένα ρόλο και στο Generation του HBO. Η Nava Mau είναι η Λατίνα  trans μετανάστρια (δεν θέλω καν να φανταστώ πόσο ρατσισμό αντιμετώπισε μεγαλώνοντας στην όχι και τόσο φιλική Αμερική) που έχει γράψει, σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στη συγκινητική ταινία μικρού μήκους, Walking Hour, που έκανε πρεμιέρα στο Outfest Fusion του Λος Άντζελες το 2019.

 

Η Nava Mau έχει σκηνοθετήσει και 9 επεισόδια της queer σειράς, Hidden Canyons, και βρέθηκε με τις 2 ταινίες μικρού μήκους στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance. Ήταν παραγωγός και του ντοκιμαντέρ Disclosure του Netflix (μαζί με την trans ηθοποιό Laverne COX) για τα δικαιώματα των trans ηθοποιών που αγωνίστηκαν δεκαετίες πριν σε αχαρτογράφητα νερά για να δημιουργήσουν το μονοπάτι για τους επόμενους. Ο κόσμος αλλάζει επειδή κάποιοι τον αναγκάζουν να αλλάξει. Κι αυτό σημαίνει ότι οι trans καλλιτέχνες δημιουργούν τους ρόλους που κανείς δεν τους δίνει.

Το συμπεριληπτικό καστ του Baby Reindeer πρέπει να γίνει η νέα κανονικότητα 

Η Nava Mau ως Teri στο Baby Reindeer είναι οικεία γιατί παίζει το ρόλο μιας trans γυναίκας που ερωτεύεται έναν άντρα, που δεν μπορεί να την αγαπήσει (για τους δικούς του, περίπλοκους λόγους). Δεν παλεύει εκείνη να αγαπήσει τον εαυτό της. Κι είναι υπέροχο να βλέπεις έναν queer χαρακτήρα που ζει χαρούμενα, ελεύθερα και με υγιή αυτοπεποίθηση ότι αξίζει να αγαπηθεί. Μια θετική trans εκπροσώπηση, επιτέλους.  Κι αυτό λέγεται κοινωνική δικαιοσύνη.

Baby Reindeer Courtesy of Netflix

Ο πολυεπίπεδος, ενδυναμωτικός, μη περιοριστικός ρόλος της 31χρονης Nava Mau στο Baby Reindeer μοιάζει πρωτοποριακός, ενώ είναι απλά γραμμένος με σεβασμό. Και στην πραγματική της ζωή ως κοινωνική λειτουργός, η Nava Mau έχει συνεργαστεί με queer επιζώντες και επιζήσασες σεξουαλικής βίας. Ξέρει ότι το τραύμα μπορεί να θεραπευτεί, αλλά η ανάμνηση του δεν σβήνει.

Ο ρόλος της Teri βασίζεται κι αυτός σε μια πραγματική trans γυναίκα, που ο Richard Gadd γνώρισε κι ερωτεύτηκε την περίοδο που έπεσε θύμα stalking.