#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Ο Μίνως Θεοχάρης έγινε η πιο ταλαντούχα trans σε μιούζικαλ στο Hedwig and the Angry Inch

@nikoskaranikolas.com

Ο Μίνως Θεοχάρης είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής για κάθε μιούζικαλ που σέβεται τον εαυτό του. Ο άνθρωπος τραγουδάει λες και είναι επαγγελματίας τραγουδιστής. Επίσης, αν είδες την παράσταση Απλή Μετάβαση, το μιούζικαλ των Γεράσιµου Ευαγγελάτου και Θέµη Καραµουρατίδη ξέρεις ότι μπορεί να σκηνοθετήσει εξαιρετικά το είδος.

Ο Μίνως Θεοχάρης έχει μια μοντέρνα ματιά κι αφουγκράζεται την εποχή και την ανάγκη της για  τη διεκδίκηση δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτό αποτυπώνεται με τρομερή ευαισθησία και χιούμορ σε κάθε του έργο. Στο διάσημο queer μιούζικαλ Hedwig and the Angry Inch μεταμορφώνεται σε glam τρανς γυναίκα από την Ανατολική Γερμανία που μιλά για τις ταυτότητες φύλου μέσα από τις εμπειρίες της. Ο Χάνσελ έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου για να ακολουθήσει έναν Αμερικανό στρατιώτη από το Βερολίνο στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, αυτό δεν πήγε καλά.

Η συμπερίληψη δεν είναι κάτι που αγκαλιάζεται από την ελληνική κοινωνία (και τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ηχηρό χαστούκι αφύπνισης). Ο Μίνως Θεοχάρης θεωρεί την ορατότητα των μειονοτήτων βασικό συστατικό των παραστάσεων του (το έχει κάνει με τρομερή επιτυχία και στo Smiley με τον Δημήτρη Μακαλιά κι όταν είχε ανεβάσει στο παρελθόν το Hedwig and the Angry Inch με την υπέροχη Κατερίνα Ντούσκα).

Η παράσταση είναι ξεκαρδιστική και συγκινητική. Γιατί ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένας συναισθηματικά και σεξουαλικά κακοποιημένος άνθρωπος, που καταφέρνει να διατηρήσει την αισιοδοξία του και να ξαναγεννηθεί φορώντας την αγαπημένη του περούκα. Ο Μίνως Θεοχάρης έχει μελετήσει προσεκτικά τον ήρωα του, που γίνεται ηρωίδα και αναζητά την αποδοχή και την αγάπη. Υποδύεται την απόκοσμη Hedwig, την πιο εμβληματική gender queer περσόνα του σύγχρονου μουσικού θεάτρου παγκοσμίως. Και με την σοκαριστικά καλή ερμηνεία του, μας θυμίζει με τον πιο καυστικό τρόπο τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου.

Είναι μια παράσταση mockumentary. Πρέπει να μιλήσουμε για τη φωνάρα της Κατερίνας Ντούσκα (στο ρόλο του Γίτζακ με τον οποίο έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση) που μαζί με «Τα εξANGRYωμένα εκατοστά» κερδίζουν αβίαστα το χειροκρότημα. «Για να φύγεις, πρέπει να αφήσεις κάτι πίσω σου», τραγουδά ο Μίνως Θεοχάρης κι αυτό είναι και το δίδαγμα της παράστασης. Η θυμωμένη Hedwig έμεινε ανολοκλήρωτη όχι επειδή απέτυχε η φυλομετάβαση, αλλά επειδή κανείς δεν την αγκάλιασε με αγάπη. 

Η ιστορία του queer μιούζικαλ

Το έργο Hedwig and The Angry Inch του John Cameron Mitchel σε μουσική και στίχους Stephen Trask, ανέβηκε για πρώτη φορά Off-Broadway το 1998. Κέρδισε αμέσως το underground κοινό και τους κριτικούς, σηματοδοτώντας μια ολόκληρη εποχή που άλλαξε την pop κουλτούρα. Από τότε, έφερε απανωτά sold out στο Broadway και το West End και κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλες τις χώρες που παρουσιάστηκε. Έχει προταθεί για Grammy Καλύτερου Μιούζικαλ το 2015, ενώ έχει μεταφερθεί και στο σινεμά με τον John Cameron Mitchell στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Info: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, κάθε Παρασκευή στις 21:30. Εισιτήρια εδώ