ΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ

H Πηγή Δεβετζή μιλά πρώτη φορά για τη λεκτική βία και την επίθεση που είχε δεχτεί από σύντροφό της

Papadakis Press Εξωτερικός συνεργάτης

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» του Mega βρέθηκε καλεσμένη η Πηγή Δεβετζή. Η αθλήτρια του άλματος εις τριπλούν και του άλματος εις μήκους, μίλησε μεταξύ άλλων για το ελληνικό #MeToo που ξεκίνησε από τον χώρο του αθλητισμού μέσα από τη γενναία εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Την ίδια ημέρα που παράγοντας και προπονητής της κολύμβησης συνελήφθη για βιασμό ανηλίκων, την Δευτέρα 16 Μαρτίου, η Πηγή Δεβετζή σχολίασε τα τεκταινόμενα στον χώρο του αθλητισμού. «Τέτοιες καταστάσεις για βιασμούς, δεν έχω ζήσεις γιατί αν το ζούσα σίγουρα θα ήμουν αυτή που θα έβγαινε να το καταγγείλει με κάποιον τρόπο. Όχι ότι δε συμβαίνουν σε όλους τους χώρους, όπως είδαμε και πιστεύω θα ακουστούν και για άλλους χώρους», εξήγησε αρχικά η Πηγή Δεβετζή.

Η Πηγή Δεβετζή για τις καταγγελίες στον χώρο του αθλητισμού

Όπως είπε, ίσως αυτό που προστάτευε τα κορίτσια του στίβου ήταν πώς ήταν «και λίγο αντράκια». Αν και ο συλλογισμός αυτός έχει αποδειχθεί από την ίδια την πραγματικότητα λανθασμένος, καθώς τα θύματα ανεξαρτήτως συμπεριφοράς θυματοποιούνται, η Πηγή Δεβετζή δεν στάθηκε πολύ παραπάνω σε αυτό.

«Εννοείται ότι τα “πεσίματα” είναι πάρα πολλά, αλλά δεν έτυχε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ώστε να αισθανθώ αυτή την πίεση για να κάνω κάτι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι έχει δεχτεί bullying. «Υπήρχε φλερτ, μπορεί να υπήρχε κάποια πίεση παραπάνω που αν βγω και πω ονόματα θα κλείσω πολλά σπίτια αυτή τη στιγμή από ανθρώπους που έφαγα και bullying και φλερτ πολύ πιο έντονο, αλλά είχα τον τρόπο νομίζω να το αντιμετωπίσω. Ήμουν πολύ δυνατό και αντιδραστικό παιδί από μικρή», σημείωσε η Πηγή Δεβετζή, συμφωνώντας με την παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, ότι «περισσότερο είναι θέμα τύχης».

«Με αυτή την ευκαιρία έχει γίνει το βήμα, ώστε οι γυναίκες να μιλήσουν», τόνισε η Πηγή Δεβετζή πριν μιλήσει για την κακοποίηση που είχε υποστεί πριν χρόνια σε σχέση της. «Έχω βιώσει λεκτική βία πάρα πολύ έντονα κι έχω χτυπήσει και άντρα, έναν πρώην σύντροφό μου. Πήγε να κάνει μια κίνηση και τον έχω χτυπήσει γιατί πήγα να προφυλάξω τον εαυτό μου. Αμύνθηκα. Πήγε να με χτυπήσει, με έπιασε από το λαιμό, με κόλλησε στη ντουλάπα. Υπήρχε μακροχρόνια σχέση αλλά έφυγα την ίδια μέρα και μετά με παρακαλούσε να γυρίσω», σημείωσε η Πηγή Δεβετζή.

«Αν κάποιος το κάνει μια φορά, θα το ξανακάνει. Ο άνθρωπος βελτιώνεται, αλλά δεν αλλάζει. Φυσικά και φοβήθηκα. Δεν ξέρεις εκείνη τη στιγμή τι μπορεί να γίνει. Πήρα μια τσάντα και σηκώθηκα κι έφυγα. Δεν έκανα καταγγελία. Έχω κάνει όμως καταγγελία για τηλεφωνική απειλή στην αστυνομία, μιλάμε για άλλο περιστατικό από τον ίδιο άνθρωπο μετά τον χωρισμό. Πρώτη φορά τα λέω αυτά», σημείωσε η Πηγή Δεβετζή. «Σταμάτησε μετά, δεν με ενόχλησε ξανά, δεν ξέρω καν αν ήξερε αν υπάρχει η καταγγελία».

«Ο κάθε άνθρωπος πιστεύω ότι έχει να πει μια ιστορία, ώστε τουλάχιστον να προστατευτούν άλλοι. Έμενα σε ένα σπίτι πριν κάποια χρόνια κι από κάτω άκουγα συνέχεια ξύλο. Πήρα την αστυνομία, τους είπα ότι υπάρχει ένα παιδί από κάτω κι έκανα ανώνυμη καταγγελία», σημείωσε στη συνέχεια η αθλήτρια. Η βία είναι βία. Κι αν συμβαίνει στον διπλανό μας, μας αφορά. Η Πηγή Δεβετζή σε αυτό το σημείο έγινε Πηγή έμπνευσης.