FEMALE TALK

Angelina Jolie: Αποδίδει φόρο τιμής στην Amanda Gorman, τη γυναικεία φωνή που χρειάζεται ο πλανήτης μας

© 2021 Domenico Stinellis/AP IMAGES

Το περιοδικό Variety τίμησε το βράδυ της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου τις εμβληματικές γυναίκες των ΗΠΑ. Οι προσωπικότητες που βραβεύτηκαν για το φιλανθρωπικό τους έργο ήταν η Katy Perry, η Lorde, η Rita Moreno, η Channing Dungey και η Amanda Gorman. Και θα αναρωτηθείς, μάλλον, που κολλάει η Angelina Jolie σε όλα αυτά. Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια ήταν εκείνη που παρουσίασε την Amanda Gorman στη σκηνή του Variety Power of Women.

Η Angelina Jolie, συνοδεύτηκε από την 16χρονη κόρη της Zahara στην εκδήλωση, την οποία μάλιστα σύστησε στην Amanda Gorman.

Την 23χρονη ποιήτρια που έγινε ευρέως γνωστή την ημέρα που ο Joe Biden ορκίστηκε πρόεδρος της Αμερικής και ένα νέο πιο ελπιδοφόρο κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε να γράφεται. Η νεαρή Amanda Gorman που είχε απαγγείλει το ποίημα “The Hill We Climb” (Ο Λόφος Που Ανεβαίνουμε), το οποίο έγραψε ειδικά για την περίσταση, καθήλωσε τον κόσμο. Πλέον, το ποίημα είναι διαθέσιμο προς αγορά, ενώ τον Απρίλιο έγινε το Νο 1 best seller στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Angelina Jolie αποδίδει φόρο τιμής στην Amanda Gorman

Η Angelina Jolie, λοιπόν, ήταν η γυναίκα που μίλησε για την Amanda Gorman στην εκδήλωση του περιοδικού Variety. Μαζί μίλησε και για όλες τις Amanda Gorman αυτού του κόσμου και μας θύμισε γιατί συγκινούμαστε τόσο με την πίστη της στη γυναίκα και τον αγώνα της για τα δικαιώματά της.

«Αυτή η νεαρή, όλο χάρη γυναίκα, που ανέβηκε με θάρρος στο βάθρο την ημέρα της ορκωμοσίας. Όχι απλώς η νεότερη, αλλά η δυνατότερη φωνή που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτήν τη στιγμή. Η Amanda που βλέπουμε σήμερα μπορεί να μοιάζει σαν να ήρθε στην εποχή μας για να καλέσει τους καλούς μας αγγέλους. Αλλά υπάρχει και μία Amanda που δεν είδαμε», ανέφερε η Angelina Jolie και ήδη από τα πρώτα λόγια της προκάλεσε συγκίνηση.

«Ένα κοριτσάκι με προβλήματα ομιλίας. Με δικά της λόγια, “ένα επτάχρονο με μεγάλα δόντια και ανάκατα μαλλιά”. Γράφοντας στο ημερολόγιό της, στο σχολικό και στο παγκάκι στο πάρκο, παλεύοντας με τη γλώσσα, ψάχνοντας ρίμες και νόημα, φτιάχνοντας το δικό της λεξικό. Όλες αυτές οι ώρες σκέψης και δημιουργικότητας, θεμελίωσαν αυτήν τη νεαρή γυναίκα που βλέπετε σήμερα», είπε η Angelina Jolie αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο της Amanda Gorman. Της νεαρής ποιήτριας που μόλις τώρα ανοίγει τα φτερά της, πάνω στις βάσεις των δικών της προβλημάτων. Προβλημάτων ομιλίας που με σκληρή δουλειά κατάφερε να υπερνικήσει και να εξελιχθεί μέσα από τις δυσκολίες.

Η Amanda Gorman σκορπίζει ελπίδες σε κάθε Amanda Gorman αυτού του κόσμου

«Μαζί με τα εξαιρετικά σου επιτεύγματα, τα οποία γιορτάζουμε σήμερα, Amanda, τιμούμε και τον επτάχρονο εαυτό σου, και κάθε άλλο κορίτσι που αισθάνεται περιθωριοποιημένο, μόνο, όταν απλώς χτίζει την προσωπικότητά του», ανέφερε στη συνέχεια, κατατάσσοντας επάξια την Amanda Gorman ανάμεσα στα role models που κάθε περιθωριοποιημένο κορίτσι χρειάζεται στις μέρες μας για να αντλήσει δύναμη και κουράγιο ώστε να συνεχίσει τον αγώνα της.

«Τόσα κορίτσια καθυστερούν να δουν την πρόοδο στη ζωή τους – λόγω της φτώχειας, του κόσμου που τις αποθαρρύνει. Της σφιχτής γροθιάς ή του όπλου. Πόσες ακόμη σαν την Amanda ζουν στο Αφγανιστάν, κρύβοντας τα δικά τους ημερολόγια. Περιμένοντας να δουν αν θα τους επιτραπεί να πάνε σχολείο; Λες και έχει κάποιος το δικαίωμα να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα με το σώμα και το μυαλό της», πρόσθεσε η Angelina Jolie.

Σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσουμε ότι η ηθοποιός είναι ειδική πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα θέματα προσφύγων και η έκρυθμη κατάσταση στο -κατεκτημένο από τους Ταλιμπάν- Αφγανιστάν τους τελευταίους δυο μήνες, την έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα. Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα, ήταν αυτό που την απασχόλησε στην πρώτη της δημοσίευση στο Instagram.

«Δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο, δυσκολότερο και πιο δυσάρεστο, από τη γυναίκα που σκέφτεται ελεύθερα»

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει «τίποτα ομορφότερο, δυσκολότερο και πιο δυσάρεστο από τη γυναίκα που σκέφτεται ελεύθερα. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται τόση προσπάθεια για να τον περιορισμό της».

«Όσες έχουν ελευθερία λόγου – το όπλο της ελευθερίας του λόγου – πρέπει να ενωθούν για να υπερασπιστούν εκείνες που δεν την έχουν. Χρειαζόμαστε φωνές σαν της Amanda, τόσο φως στο σκοτάδι. Μακάρι να λάμπεις δυνατά και να φωτίζεις το δρόμο για τις υπόλοιπες», κατέληξε η Angelina Jolie που πιστεύει ότι η φωνή της Amanda Gorman ηχεί για όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες του κόσμου.