FEMALE TALK

Έλενα Ακρίτα: «Είχα κάνει μία άμβλωση που μου προκάλεσε προβλήματα και δεν μπορούσα να γίνω μητέρα»

Papadakis Press Γιάννησ Νταρίλας

Μία εξομολόγηση για την υιοθεσία που πρέπει να ακούσει κάθε γονιός, πραγματοποίησε η Έλενα Ακρίτα στο τελευταίο επεισόδιο του Podcast της για το NEWS24/7. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας ξεκαθάρισε εξαρχής ότι έχει αποφασίσει στο podcast της, να μοιράζεται πράγματα που δεν έχει ξαναπεί. Κι αυτό έκανε σε μία εντελώς προσωπική εξομολόγηση.

Όπως είπε η Έλενα Ακρίτα, αφορμή για τη δημόσια εξομολόγηση για την υιοθεσία του γιου της, Παύλου, στάθηκε «ο μεγάλος σάλος που έγινε από ορισμένα άθλια, ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που αφορούσαν στην υιοθεσία του γιου μου Παύλου και στην οικογένειά μας, που έθιξαν την τιμή και την υπόληψή μας και που διέσυραν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία παράλληλα είναι και όλα κατασκευασμένα ψέματα».

Η Έλενα Ακρίτα και ο Παύλος Αρζόγλου- Ακρίτας έχουν ήδη κινηθεί νομικά κατά των δημοσιευμάτων. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας μίλησε για την υιοθεσία του γιου της, κομπιάζοντας, καθώς όπως δήλωσε ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά.

«Όταν υιοθετήθηκε ο Παύλος, είχαμε πει με τον άνδρα μου τότε, τον Κώστα Αρζόγλου, ότι θα κάνουμε μία απλή, λιτή ανακοίνωση γιατί ήμασταν επώνυμοι και μετά θα μιλήσει ξανά για το θέμα αυτό ο ίδιος ο Παύλος, όταν κλείσει τα 18 του χρόνια κι αν θέλει», σημείωσε αρχικά η Έλενα Ακρίτα. «Όταν έγινε αυτό, ο Παύλος δεν ήθελε. Ο γιος μου είναι ενήλικας εδώ και πολλά χρόνια, κι αυτό είναι κάτι που έχει επιλέξει να μην αναφέρει δημόσια. Ο ίδιος ξέρει την αλήθεια από τότε που ήταν 5 ετών, όπου με τη βοήθεια μίας πολύ καλής παιδοψυχολόγου, του είπαμε αυτά που έπρεπε να του πούμε», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα μπήκε στη διαδικασία να μιλήσει δημόσια για το πώς ακριβώς η ίδια και ο τότε σύζυγός της, Κώστας Αρζόγλου οδηγήθηκαν στην απόφαση να υιοθετήσουν τον γιο τους.

«Όταν ήμουν πολύ νέα είχα κάνει μία άμβλωση. Παρόλο που έγινε σε ιδιωτική κλινική με κορυφαίο γυναικολόγο, μου προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα μετά να μην μπορώ να γίνω μητέρα», αποκάλυψε για τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετώπισε η Έλενα Ακρίτα.

«Τότε με τον Κώστα πήγαμε και κάναμε μία εξωσωματική γονιμοποίηση, μία διαδικασία την οποία προσωπικά, γιατί ο καθένας έχει άλλη άποψη, την βρήκα αφόρητη, επώδυνη. Όλη η ζωή μας άρχισε να περιστρέφεται γύρω από αυτό. Δεν ήμασταν όπως ήμασταν πια, ούτε στο σεξ, ούτε σε τίποτα γιατί συνέχεια το μυαλό μας ήταν στο να μείνω έγκυος. Επίσης δεν αισθανόμουν καλά να βάζω όλες αυτές τις ουσίες στο σώμα μου», ανέφερε στη συνέχεια για την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η Έλενα Ακρίτα εξήγησε στη συνέχεια τους λόγους που οδήγησαν την ίδια και τον Κώστα Αρζόγλου να πάψουν να προσπαθούν να αποκτήσουν βιολογικό παιδί και να στραφούν στην κατεύθυνση της υιοθεσίας. «Οταν, λοιπόν, απέτυχε η πρώτη εξωσωματική κι ο γιατρός μας είπε ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κι ότι θα κάνουμε άλλη μία, άντε δύο και θα μείνω έγκυος, τα βάλαμε κάτω κι αποφασίσαμε ότι είναι πιο σωστό ηθικά και πιο θεάρεστο, αντί να μπαίνουμε σε μία διαδικασία ιατρική, ψυχοφθόρα, επώδυνη μήπως και δεν διαιωνίσουμε πια το φοβερό μας DNA, να προχωρήσουμε στην υιοθεσία που ήταν το πιο υπέροχο πράγμα που έγινε στη ζωή μου», εξήγησε η Έλενα Ακρίτα.

«Όλοι όσοι έχουν γίνει θετοί γονείς, όσοι έχουν αποπειραθεί και δεν κατάφεραν να γίνουν, όσοι είναι υιοθετημένα παιδιά, γνωρίζουν ότι μία από τις πιο δύσκολες και τραγικές και χρονοβόρες διαδικασίες είναι η υιοθεσία ενός παιδιού. Εγώ αυτό το θεωρώ εξοργιστικό, πιστεύω ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα παιδιά στον κόσμο, που πεινούν, που υποφέρουν, που είναι προσφυγάκια των πολέμων και της κακουχίας και να μην μπορούν άνθρωποι καλοί να τους προσφέρουν τη γονεϊκότητα, την αγκαλιά, τη στοργή την αγάπη και να τους δώσουν τα εφόδια για μία καλύτερη ζωή. Δεν το έχω παρακολουθήσει τελευταία, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ο νόμος ήταν δύσκαμπτος και πολλά ζευγάρια που προσπάθησαν έχασαν την υπομονή τους», ανέφερε η δημοσιογράφος και συγγραφέας για τη χρονοβόρα διαδικασία της υιοθεσίας.

 

Η Έλενα Ακρίτα έπειτα μίλησε συγκεκριμένα για την υιοθεσία του Παύλου Αρζόγλου – Ακρίτα αλλά και τα πρώτα συναισθήματά της, όταν κράτησε το μωρό της στην αγκαλιά της.«Η δική μας περίπτωση ήταν μία διακρατική υιοθεσία που έγινε με όλους τους νόμους σε συνεργασία με την πρεσβεία της χώρας, από την οποία υιοθετείς το παιδί. Παρ’ όλα αυτά μας πήρε πάρα πολύ χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν σήκωσα για πρώτη φορά τον γιόκα μου στην αγκαλιά μου, σαν να γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Μου είναι αδύνατον να περιγράψω το συναίσθημα αυτό. Πώς φώτισε το σύμπαν. Πώς γέμισε η κοινή μας κρεβατοκάμαρα με γέλια και κλαματάκια και παιδικές μουσικές και μονόκερους και νεραϊδούλες και χρώματα που δραπέτευαν λες, από ένα καλειδοσκόπιο. Μόνο για τα ματάκια του και μόνο για τα δικά μας μάτια. Όλοι οι πόνοι που ένιωθα χάθηκαν με μιας κι έμεινε αυτό το παιδί, το παιδί μου, η ψυχή μου», εξομολογήθηκε τρυφερά η Έλενα Ακρίτα.

Ήταν, όπως είπε, το πιο υπέροχο πράγμα που έγινε στη ζωή της. Και συνέβη μάλιστα σε μία εποχή που η ίδια ένιωθε ότι η μητρότητα δεν θα έρθει στη ζωή της. «Ένιωθα πραγματικά πως η μοίρα μου πρέπει να με αγάπησε πολύ για να μου προσφέρει το πολύτιμο δώρο της μητρότητας, σε μία εποχή που πραγματικά είχα χάσει πια τις ελπίδες μου», εξήγησε.

«Από την πρώτη στιγμή εξοικειώθηκα με την φροντίδα του, σαν έτοιμη από καιρό, που λέει και ο Καβάφης», ανέφερε περιγράφοντας την καθημερινότητά της με τον γιο της όταν ήταν μωρό.

«Ο γιος μου μεγάλωσε, σπούδασε, πήρε τα διπλώματά του κι έγινε ένας άνδρας για τον οποίο οι γονείς του είμαστε περήφανοι. Κάποια στιγμή ήρθε μία κυρία και μου λέει “Είναι τυχερός που έχει εσάς για μαμά”. Και της είπα “Όχι, εγώ είμαι τυχερή που έχω τον Παύλο για γιο“», πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα.

«Αυτό το παιδί αυτή τη σχέση, αυτή την ιερότητα της υιοθεσίας, ήρθαν κάποια καθάρματα και προσπάθησαν να την τσακίσουν», ανέφερε σε σχέση με τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στην υιοθεσία του γιου της.

«Δεν θα τους περάσει. Δεν θα περάσουν ούτε τα ψεύδη τους ούτε οι συκοφαντίες τους. Μπορεί να είμαι οργισμένη αλλά όταν είμαι οργισμένη είμαι μαχητική. Κι ακόμα και σε πράγματα που τα αφήνω να πέσουν κάτω, όταν είναι κάτι που αφορά την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που λατρεύω δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου. Θα το φτάσω μέχρι το τέλος αυτή τη φορά για να μάθουν μερικοί ότι δεν είναι θέματα να παίζεις, θέματα τόσο μεγάλα, τόσο σπουδαία όσο αυτό», εξήγησε η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας εξήγησε ότι θέλει να παροτρύνει τους ακροατές να υιοθετήσουν παιδιά. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άπειρες ανάγκες. Τα παιδιά είναι μόνα», σημείωσε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος, αναφερόμενη επιπλέον στον συντηρητισμό που επικρατεί στην Ελλάδα στο θέμα των υιοθεσιών, αλλά και για την υιοθεσία παιδιών από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.