ΑΜΒΛΩΣΗ

Εφετείο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι έφηβη «δεν είναι αρκετά ώριμη» για να κάνει άμβλωση. Αυτό θα πει ωριμότητα

ⓒ 2022 Gemunu Amarasinghe/Associated Press

Απόφαση εφετείου στη Φλόριντα επικύρωσε ετυμηγορία σε πρώτο βαθμό που αποφάνθηκε ότι έφηβη 16 ετών δεν είναι «αρκετά ώριμη» για να κάνει άμβλωση.

Σώμα σου είναι, το κάνεις ό,τι θέλεις; Ξεχνάμε τα αυτονόητα και απομακρυνόμαστε έτη φωτός από την κοινή λογική. To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 ανέτρεψε τη ομολογία του 1973, που προέκυψε από τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση Roe v Wade, με την οποία νομιμοποιήθηκε ουσιαστικά η άμβλωση σε όλες τις πολιτείες της. Για μισό αιώνα επιτρεπόταν η άμβλωση κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο τριμήνων της εγκυμοσύνης.

Μια ανώριμη, κατά το ήμισυ, 16χρονη. Άμβλωση όχι, παιδί ναι

Οι άμεσες συνέπειες στη ζωή των κοριτσιών και των γυναικών δεν άργησαν να φανούν. Αμερικανίδες βουλεύτριες εξερράγησαν μετά την απόφαση για τη 16χρονη.

«Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά αρκετά ώριμη για να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδί;», απαίτησε να μάθει μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλεύτρια του Οχάιο, Τζόις Μπίτι.

«Αυτό είναι επικίνδυνο και φρικιαστικό παράδειγμα του πολέμου εναντίον των γυναικών που διεξάγει η Φλόριντα», ανέφερε η Λόις Φράνκελ, Δημοκρατική βουλεύτρια που αντιπροσωπεύει την πολιτεία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση και καλώντας τους πάντες να «δώσουν μάχη για την υγεία, την ασφάλεια και την ελευθερία των γυναικών».

Στη Φλόριντα, νόμιμες οι εκτρώσεις ως την 15η εβδομάδα μετά την τελευταία έμμηνο ρύση

Στη Φλόριντα, η άμβλωση παραμένει νόμιμη ως την 15η εβδομάδα μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Η «Τζέιν Ντόου 22-Β», όπως ήταν το ψευδώνυμο του 16χρονου κοριτσιού στο δικαστήριο, ήταν έγκυος μόλις δέκα εβδομάδων όταν υπέβαλε το αίτημα να κάνει άμβλωση, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των γονέων της, αφού έχουν αποβιώσει και οι δύο. Η γονική συναίνεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν άμβλωση ανήλικες στη Φλόριντα.

Ο απόλυτος παραλογισμός σε μια κοινωνία που αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Περίπου δέκα πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις χωρίς εξαίρεση. Ναι, αυτό σημαίνει απαγόρευση τερματισμού κύησης ακόμα και σε περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Κατάντια. Επικίνδυνη κατάντια.