PROFILE

Claudia Sheinbaum: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Μεξικού

Eduardo Verdugo/AP Images

Το Μεξικό εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της ιστορίας του την Κυριακή, 2 Ιουνίου. Η Claudia Sheinbaum, στα 61 της χρόνια εκλέχτηκε με 58% ποσοστό σε μία ιστορική ημέρα για τη χώρα, που είχε 2 γυναίκες να διεκδικούν την θέση της προέδρου σε μία χώρα που πλήτετται διαχρονικά από τη βία κατά των γυναικών.

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού (και πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση), Claudia Sheinbaum, δηλώνει αριστερή και είναι στενή συνεργάτης του αριστερού προέδρου Andrés Manuel López Obrador και θεωρητικά μία γυναίκα που θα οδηγήσει το Μεξικό σε μία προοδευτική κατεύθυνση για τα δικαιώματα των γυναικών, ωστόσο οι φεμινίστριες της πόλης του Μεξικού έχουν βρεθεί απέναντί της κατά τη διάρκεια της δημαρχίας της.

Όπως σου είχε γράψει ήδη, προεκλογικά η Ζωή Δημητρίου, «Η Claudia Sheinbaum δέχθηκε κριτική από φεμινίστριες στην Πόλη του Μεξικού, οι οποίες όχι μόνο κατήγγειλαν την αδράνεια της κυβέρνησης για γυναικοκτονίες και εξαφανίσεις γυναικών, αλλά και τις περικοπές του προϋπολογισμού για προγράμματα προς όφελος των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων γυναικών και των πρωτοβουλιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας».

Στη χώρα της συμβαίνει μία «επιδημία γυναικοκτονιών» με 10 γυναίκες και κορίτσια να χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους επειδή είναι γυναίκες. Μάλιστα 70% των γυναικών του Μεξικού έχουν δηλώσει σε σχετική έρευνα ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας. Η προεδρία αποτελεί νίκη για τις γυναίκες, αν και η Claudia Sheinbaum θεωρείται συνεχίστρια του έργου του Andrés Manuel López Obrador, που έχει χαρακτηρίσει μέρος δεξιάς συνομωσίας τις διαμαρτυρίες των φεμινιστριών για τη βία κατά των γυναικών. Κι αυτό δεν ακούγεται και πολύ ελπιδοφόρο.

Ακόμα περισσότερο όταν τα media παρουσιάζουν την Claudia Seinbaum ως απλό «πιόνι» που θα επιτρέψει στον Obrador να συνεχίσει να ασκεί την πραγματική εξουσία στην χώρα (οι νόμοι του Μεξικού δεν του επέτρεπαν να επιδιώξει νέα θητεία στη θέση του προέδρου κι εκείνη «κατέβηκε» στις εκλογές με την απόλυτη στήριξή του).

Η Claudia Sheinbaum είναι απόλυτα ταυτισμένη με τον απερχόμενο πρόεδρο του Μεξικού. Τόσο που οι New York Times αναφέρουν ότι οι Μεξικάνοι αναρωτιούνται αν «θα μπορεί να είναι ηγέτιδα του εαυτού της ή θα είναι απλά το πιόνι του;».

«Υπάρχει αυτή η ιδέα επειδή πολλοί δημοσιογράφοι λένε ότι δεν έχω προσωπικότητα», είπε η ίδια η Claudia Sheinbaum σε δημοσιογράφους πριν από λίγο καιρό. Η ίδια λέει ότι με τον Obrador είναι «διαφορετικοί άνθρωποι» και επιμένει ότι θα κυβερνήσει ξεχωριστά απο εκείνον κι έχει διαφορετικές προτεραιότητες.

Βέβαια, εξελέγη υποσχόμενη ότι θα «ισχυροποιήσει» την κληρονομία του, και ότι θα στηρίξει πολιτικά σχέδια που ο ίδιος ξεκίνησε για την εθνική εταιρεία πετρελαίου (εκείνος είναι ένας άνθρωπος της πετρελαιοβιομηχανίας και τα έργα του θεωρούνται αμφισβητίσιμα για το περιβάλλον κι εκείνη μία πρώην μηχανικός ενέργειας, θεωρητικά αφοσιωμένη στα ζητήματα κλιματικής κρίσης), αλλά και για συνταγματικές αλλαγές που οι επικριτές του χαρακτήρισαν αντιδημοκρατικές.

Μέχρι να δούμε αν η Claudia Sheinbaum θα καταφέρει να «βγει από τη σκιά» του απερχόμενου προέδρου αυτά είναι 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για εκείνη.

Μία πρώην μπαλαρίνα αντιμέτωπη με προκλήσεις

Ως πρώην χορεύτρια μπαλέτου η Claudia Sheinbaum αυτοαποκαλείται «πειθαρχημένη». Με την πειθαρχία της θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως το χρέος της εθνικής εταιρείας πετρελάιου, την εσωτερική μετανάστευση που είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τη βία των καρτέλ που συνεχίζει να ταλανίζει το Μεξικό.

Η ίδια έχει εξαγγείλει την πρόθεση της να επανασυστήσει την αρχή μετανάστευσης της χώρας, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί συχνά για διαφθορά.

Η Claudia Sheinbaum θεωρείται απόμακρη

Όπως αναφέρουν οι New York Times, που μίλησαν με δεκάδες ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί της, ή που την έχουν συναντήσει στην καμπάνια της ή σε συνεντεύξεις, αυτή νιώθει πιο άνετα να εργάζεται σιωπηλά και αθέατα και να προωθεί τον εαυτό της από τα επιτεύγματά της. Συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό που τη χαρακτήρισαν αδιάφορη και απόμακρη.

Είναι εγγονή Εβραίων μεταναστών που βρήκαν καταφύγιο στην Ευρώπη, ωστόσο σπάνια αναφέρεται στην εβραϊκή της καταγωγή ή σε οτιδήποτε αφορά την προσωπική της ζωή. Εκτός από πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού, έγινε και ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής άνθρωπος σε αυτή τη θέση. Μην περιμένεις να τονίσει όμως καμία από τις πρωτιές της.

Η Claudia Sheinbaum έχει πάρει βραβείο Νόμπελ

Η Claudia Sheinbaum έχει διδακτορικό ως μηχανικός ενέργειας ενώ συμμετείχε σε ένα πάνελ με επιστήμονες του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2007. Καθώς μάλλον σιχαίνεται να αναφέρεται στον εαυτό της, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της για το Νόμπελ, προτίμησε να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι ήταν μία ομαδική δουλειά.

Θεωρείται απαιτητικό (αλλά αποτελεσματικό) αφεντικό

Το 2018 όταν έγινε δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, κέρδισε γρήγορα τη φήμη του απαιτητικού αφεντικού. Όταν έμπαινε στο δημαρχείο οι άνθρωποι σηκώνονταν από τις θέσεις της, ενώ η συγκέντρωσή της της επέτρεπε να θυμάται ακόμα και αριθμούς που είχαν αναφερθεί σε παλιότερες συσκέψεις όταν μιλούσε με τους συνεργάτες της. Απαιτούσε την ίδια αφοσίωση από εκείνους. Η στάση της «έφερνε αποτελέσματα», λένε οι New York Times.

Είναι μητέρα και γιαγιά

Παρόλο που δεν είναι πολλά γνωστά για την προσωπική της ζωή, το CNN αναφέρει ότι η Claudia Sheinbaum είναι μητέρα 2 παιδιών και γιαγιά ενός εγγονιού. Με τον σύζυγό της, Jesús María Tarriba, γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο όταν και οι δύο σπούδαζαν Φυσική (το πρώτο της πτυχίο είναι σε αυτό το πεδίο). Αυτή την περίοδο εκείνος εργάζεται ως financial risk specialist σε τράπεζα του Μεξικού.