ROLE MODELS

Catrin Pugh: Με εγκαύματα στο 96% του σώματός της είναι το απόλυτο παράδειγμα δύναμης

www.instagram.com/catrinpugh

Η Catrin Pugh ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι που λάτρευε το σκι. Ήταν 19 ετών όταν αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στις γαλλικές Άλπεις για να απολαύσει το χιόνι. Όλα κυλούσαν υπέροχα. Όλα, μέχρι τη στιγμή της επιστροφής στην πατρίδα της.

Η Catrin Pugh επέβαινε σε ένα πούλμαν μαζί με άλλους ταξιδιώτες που αναχωρούσαν από το τουριστικό θέρετρο. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, το πούλμαν έπεσε σε χαράδρα και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι διασώστες εντόπισαν το κορμί της Catrin Pugh. Τη μετέφεραν στο νοσοκομείο και ήταν οι γιατροί που διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η Catrin Pugh πήγε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις

Ενημέρωσαν τους γονείς της ότι η κόρη τους είχε μία πιθανότητα στις 1000 να επιβιώσει. Το σώμα της είχε καεί. Μονάχα οι πατούσες της είχαν μείνει ανέπαφες. Το 96% του κορμιού της έφερε βαρύτατα εγκαύματα.

Η Catrin Pugh έμεινε οκτώ μήνες στο νοσοκομείο και μέχρι σήμερα, 10 χρόνια μετά, έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 200 επεμβάσεις. Ξέρει πια καλά ότι θα υποβάλλεται σε θεραπείες εφ’ όρου ζωής

Μετά από τρεις μήνες σε κώμα, τελικά ξύπνησε και διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει, δεν μπορούσε να κινηθεί, δεν μπορούσε να περπατήσει. Η Catrin Pugh δεν μπορούσε να καταλάβει τι της είχε συμβεί.

Αψήφησε τις πιθανότητες και έζησε. Επιβίωσε έχοντας υποστεί εγκαύματα σε ολόκληρο το κορμί της. Η Catrin Pugh ήταν και παρέμεινε, παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, ένα χαρούμενο κορίτσι. Αυτό λένε άλλωστε και οι γονείς. «Η κόρη μας δεν έχασε ποτέ το χαμόγελό της».

Η επιστροφή στο σημείο μηδέν

Δύο χρόνια μετά το ατύχημα επέστρεψε στις Άλπεις. Επέστρεψε στο σημείο που άλλαξε για πάντα τη ζωή της προκειμένου να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε. Προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή της, όπως εκείνη επιθυμούσε.

Η Catrin Pugh ξεκίνησε να δίνει διαλέξεις ενδυνάμωσης και έγινε το πρόσωπο γνωστού beauty brand δηλώνοντας αποφασισμένη να βοηθήσει στην εκπροσώπηση στα μέσα ενημέρωσης ανθρώπων που δείχνουν διαφορετικοί.

Όπως εξηγεί, όλα ξεκίνησαν όταν προσπάθησε να διαβάσει ένα περιοδικό, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο. «Κάθε σελίδα αφορούσε πώς να δείχνεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο και όλα εκείνα τα πράγματα ήταν εντελώς ανέφικτα για εμένα.

Μου δυσκολεύει όντως την ζωή επειδή εγώ δείχνω τόσο διαφορετική σε έναν κόσμο όπου υποτίθεται πως πρέπει να δείχνεις κάπως. Δεν ανταποκρίνομαι στα πρότυπα όλου αυτού, υπάρχει μια νοοτροπία πως η ομορφιά είναι μονόδρομος», ανέφερε.

Μέσα από το προφίλ της στο Instagram δείχνει την αλήθεια της, προσπαθώντας να εμπνεύσει και να δώσει δύναμη σε γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται στην ίδια θέση.

«Ο κύριος στόχος μου είναι να δείξω στους ανθρώπους ότι μπορούν να έχουν μια ζωή μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό και ότι η ζωή τους μπορεί να είναι όπως ακριβώς θέλουν να είναι», θα πει η Catrin Pugh η οποία από τον Οκτώβριο του 2022 είναι εθελόντρια φυσιοθεραπεύτρια στη φιλανθρωπική οργάνωση της Katie Piper.

Υπενθυμίζουμε ότι η Katie Piper τον Μάρτιο του 2008 δέχθηκε επίθεση με οξύ στο πρόσωπο από άγνωστο άντρα που είχε βάλει ο πρώην σύντροφός της για να την εκδικηθεί.

«Ποτέ μην τα παρατάς. Ποτέ»

Η Catrin Pugh ελπίζει μέσα από το δικό της παράδειγμα και τη δική της εμπειρία να καθησυχάσει όσους αυτή τη στιγμή ξεκινούν το ταξίδι της ανάρρωσή τους.

Η Pugh δεν ωραιοποίησε ποτέ την κατάσταση. Μιλάει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα. «Η ανάρρωση και η ουσιαστική μου ανάκαμψη δεν ήταν μια απλή διαδικασία.

Μιλάμε για καθημερινά σκαμπανεβάσματα όταν ζεις με ουλές για να φτάσεις σε ένα σημείο αποδοχής και κατανόησης πώς θα μπορούσε να είναι και να μοιάζει η ζωή σου. (…)

Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα με κοιτούσαν, όσο ήμουν ακόμα στο νοσοκομείο, και θα έβλεπαν ότι το μέλλον φαίνεται λαμπρό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό. (…)

Στην αρχή νόμιζα ότι ποτέ δεν θα γίνω καλά και ότι δεν υπάρχει μέλλον για ‘μένα. Σήμερα, όμως, μπορώ να πω σε όποιον αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια στη ζωή του, να θυμάται πως όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις και ότι πάντοτε υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».