FEMALE TALK

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Έφτασα στο σημείο να νιώθω ενοχές και ντροπή»

Instagram.com/paliospirou.joanna/

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν η Ιωάννα Παλιοσπύρου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχετικά τη σύσταση του Μητρώου Εγκαυματιών, το οποίο προβλέπει την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ όλων των θεραπειών που χρειάζονται για την αποκατάστασή τους οι εγκαυματίες, μετά το νοσοκομείο.

«Ένας πολυεγκαυματίας έχει να περάσει έναν Γολγοθά. Υπάρχει μία πορεία αποκατάστασης πολύ μεγάλη, πολλών ετών και πολυδάπανη. Εγώ βρίσκομαι στον δεύτερο χρόνο της αποκατάστασής μου και ξέρω τα υπόλοιπα. Εκτός από τα χειρουργεία υπάρχει μία σειρά διαδικασιών που ο εγκαυματίας πρέπει να τηρεί στο σπίτι του καθημερινά και τα πρώτα πέντε χρόνια είναι εντατικά. Στη συνέχεια μειώνονται, αλλά μας ακολουθούν εφ’ όρου ζωής», δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου που πλέον όχι μόνο αποδέχεται τον καινούργιο της εαυτό, αλλά παλεύει και για τα όσα δικαιούνται οι πολυεγκαυματίες, σχετικά με τις θεραπείες τους.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου παλεύει για τα δικαιώματα των εγκαυματιών

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως επουλωτικές κρέμες, σιλικόνες, αλλά και οι μάσκες, είναι σημαντικές δαπάνες για έναν εγκαυματία και μέχρι πρότινος δεν καλύπτονταν από του ΕΟΠΥΥ.

«Είμαι περίπου στα μισά της διαδικασίας. Έχω να κάνω χειρουργεία σημαντικά. Είχα βάλει ένα στοπ, γιατί περιμέναμε να συμπληρωθούν 2 χρόνια από την επίθεση, γιατί στα 2 χρόνια το χημικό έγκαυμα ηρεμεί. Τώρα είναι ένα κομβικό σημείο στην πορεία της αποκατάστασής μου», πρόσθεσε στη συνέχεια η ίδια, μιλώντας για την πορεία της δικής της αποκατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η μόνη μέριμνα που υπήρξε μέχρι στιγμής, ήταν αυτή που δόθηκε στους εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι. Όταν το συγκεκριμένο κενό έγινε αντιληπτό, τότε ήταν που δρομολογήθηκε η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας. Ουσιαστικά, αυτή θα παρέχει στους εγκαυματίες ένα μητρώο, το οποίο θα καλύπτει όλα όσα χρειάζονται για την αποκατάστασή τους. «Θέλουμε την πλήρη κάλυψη μέχρι την πλήρη αποκατάσταση αυτών των ατόμων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

«Δεν θεωρώ ότι αξίζω παραπάνω από τον οποιοδήποτε εγκαυματία»

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποκάλυψε πως η πρώτη επαφή που είχε με τον Θάνο Πλεύρη για να συζητήσουν για την εν λόγω δράση, έλαβε χώρα πριν 1 χρόνο. «Η πρώτη μας συνάντηση με τον Yπουργό ήταν έναν χρόνο πριν. Επειδή εγώ δεν θεωρώ ότι αξίζω παραπάνω από τον οποιοδήποτε εγκαυματία και θεωρώ ότι αυτό που γινόταν ήταν άδικο και λάθος. Έφτασα στο σημείο να νιώθω ενοχές και ντροπή, γιατί είτε θέλω, είτε δεν θέλω, η επίθεση πήρε έκταση. Κάνω συχνές επισκέψεις στους εγκαυματίες.

Θεώρησα ότι πρέπει να κάνω κάτι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Για εμένα προσωπικά, η αγάπη του κόσμου ήταν σημαντική. Διαφορετικά, μπορεί αν ήμουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κατάθλιψη και να κοιτάω το ταβάνι», πρόσθεσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου που έχει αποβάλλει από μέσα της τον θυμό, χάρις στην αγάπη του κόσμου, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή του όλο αυτό το διάστημα.

Τον λόγο πήρε η πλαστικός χειρουργός, Μαρία Καλοφώνου, η οποία αναφέρθηκε στη δαπανηρή αποκατάσταση των εγκαυματιών. «Είναι πολύ σημαντικό όταν θα πρέπει να φύγει από τη φάση των χειρουργείων να έχει μία φροντίδα. Αυτή η φροντίδα δεν ήταν αυτονόητη. Μπορούσαμε σε κάποια περιστατικά, όπως της Ιωάννας, να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί ήταν υλικά και καταστάσεις που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν οικονομικά. Ήταν όλα κατ’ εξαίρεση. Αυτό το κατ’ εξαίρεση έπρεπε να γίνει μία φυσιολογική διαδικασία», δήλωσε η κα Καλοφώνου.

Η ανάγκη της Ιωάννας Παλιοσπύρου να μιλήσει με άλλους εγκαυματίες, παρά με γιατρούς

«Κατάλαβα τι μου έχει συμβεί 6 μήνες μετά. Κάθε μέρα η γιατρός μου προσπαθούσε να μου εξηγήσει… Εγώ χρειαζόμουν να μιλήσω με έναν άλλον εγκαυματία να μου εξηγήσει και να καταλάβω. Οι εγκαυματίες έχουμε μία αλληλοκατανόηση μεταξύ μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων, η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Της ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή δύναμη στον αγώνα της. Τόσο τον νομικό όσο και τον συναισθηματικό.